Strona 47 z 378 PierwszyPierwszy ... 3745464748495797147 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

nikt nie zachwala LCD z hipermarketów. Można spokojnie wybrać bardzo fajne modele np. z PVA i np. te które podawałem. Całe te gadki o kalibracji i tych niby wypasach, punktach czerni bieli to moim zdaniem o ile porządne studio foto, które nie trzepie dobrej kapuchy to można sobie podetrze ...
    Poczytajcie o problemach z kalibracją, o różnicach w jej wynikach itp. itd.

A w sumie sobie wypraszam, moja belinejka PVA daje radę i mówienie o jakimś syfie to poważne nadużycie

ps. w normalnej rzeczywistości to wygląda tak: wypasione małe studio foto zamawia do swojego pięknego wypasionego małego biuro nowe wypasione monitory ale wraz z usługą kalibracji tzn ma przyjść od np. takiego Toma idealnie skalibrowany monitor albo usługa jest wraz z kalibracją on-site. I niech się martwi taki Tom, że przykładowo sprzedał niby jakieś hiper-wypasy a tymczasem to g...no niechce się poprawnie skalibrować i nie jest nic specjalnie lepsze od dobrych "normalnych" modeli ...
    Ostatnio edytowane przez thisgay ; 21-05-2008 o 13:04

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Dlatego kupiłem L568 od Tom01 za grosze i niedoskonałości wynagradza mi górka, która została w porfelu Poza tym za tą cenę mógłby zanabyć tylko jakieś 6 bitowe gówno z marketu. A fuj ;-)
    No to jesteś na dobrej drodze do zatracenia. Wkrótce będziesz chciał czegoś większego o podobnej jakości i się zacznie...

A miłośnikom monitorów typu "cud nad Wisłą" jak zwykle złośliwie zaproponuję, by zerknęli na mojego "rzeźnika":
    http://members.chello.pl/m.kaluza/rzeznik_lcduf.png

Na monitorze o gradacji gamma 2,2 powinno to wyglądać w ten sposób:

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thisgay Zobacz posta
    nikt nie zachwala LCD z hipermarketów. Można spokojnie wybrać bardzo fajne modele np. z PVA i np. te które podawałem. Całe te gadki o kalibracji i tych niby wypasach, punktach czerni bieli to moim zdaniem o ile porządne studio foto, które nie trzepie dobrej kapuchy to można sobie podetrze ...
    Na co dzień pracuję na marketowych DELLach i Philipsach w pracy. W domu mam wspominanego EIZO L568 za grosze (był tańszy niż owe z pracy). I widzę różnicę. Szczególnie w głębszych cieniach i mocnych światłach. No i w kolorystyce nieco też. A mowa o tanim panelu. Tyle, że ma 10 bitowe sterowanie.

Aha - i jeszcze podświetlenie. W L568 jest nierówne (na brzegach jest jaśniej). Nie będę ściemniać ;-) Ale za to przyciemnianie nie zmienia za bardzo odcieni, bieli. Po prostu robi się nieco ciemniej. Ale kolory i odcienie pozostają wyraźne. Coś, co jest cholernie cenne, gdy wieczorem nie chcę być powalony latarkami po gałach... Wspomniane wcześniej DELLe i Philipsy po przyciemnieniu szarzeją. Biel staje się szaro - różowawa? Jakaś taka ni w te ni we wte...

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Czornyj'owskiego, "rzeźnika" trzeba oglądać na 100%, oczywiście.

nikt nie zachwala LCD z hipermarketów.
    Ja rozumiem, że ludzie kupują produkty "z łapką", "Aro" i inne tanie, ale to przymus, a nie świadectwo wysublimowanego gustu. Jesteśmy na forum fotograficznym. Ludzie tu mają pewien poziom wrażliwości na jakość obrazu. Monitor z marketu, np rzeczona Belinea, to odpowiednik bezsmakowej "polędwicy" reklamowanej w gazetce za 9,99zł. Nie każę wszystkim na siłę doceniać walorów śpeku kruszejącego na haku pół roku ze szlachetną pleśnią i sprzedawanego za bezcen 100 zł/kg. Gdzieś jednak trzeba wyznaczyć granicę przynajmniej przyzwoitej jakości. Monitorom marketowym do niej daleko.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ło rety tam slogan monitor z marketu a te Eizo to sprzedają właśnie w Aldi )jako taniochę dla ubogich, żartuję hihi

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

ło rety tam slogan monitor z marketu a te Eizo to sprzedają właśnie w Aldi )jako taniochę dla ubogich, żartuję hihi
    W Niemczech wysokie modele Eizo stoją faktycznie w marketach. Nie kosztują jednak tyle samo co Belinea.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    To dobry monitor, ale ma grube wady. Kupno go z nadzieją, że "może mi się nie trafi", może być pułapką.
    ale rozmiar i cena - kuszą
    CG umożliwia wybór trybu kalibracji (na szeroki gamut, albo na neutralne szarości), ręczną korekcję, 20 zapisanych różnych nastaw i przełączanie wedle humoru.
    niestety nie rozumiem tych parametrów i brzmią dla mnie nieco jak marketingowe gadżety. Co ja z tego mogę mieć?

Niebezpieczeństwo w takich monitorach jest takie, że jak go ktoś zobaczy, umarł w butach. Zaczyna zbierać kasę.
    ale tu zupełnie nie chodzi o zbieranie, tylko o racjonalne podejście. Bo inaczej zaraz mi wyjdzie, że jak raz w roku robię wystawę, to do pracy potrzebuję monitor za 15 tysięcy. Netto! Dobra lokomotywa musi mieć również dobry hamulec

Cytat Zamieszczone przez czornyj;
    .. i tak w koło Macieju...
    dlatego imho taką sytuację trzeba rozwiązać cięciem. "Zła decyzja jest gorsza niż brak decyzji" - przełożenie wprost na życie codzienne może być ryzykowne, ale lepiej być konsekwentnym

Dlatego pomimo wad chętnie bym kupił tego NECa. Myślę, że skoro do tej pory pracowałem na FS P19-2 z matrycą PVA bez oprofilowania, a jedynie z ustawieniami na tzw czuja i odbitki oraz wydruki wychodziły mi zazwyczaj zadowalająco dobrze (choć nie zawsze, dlatego chcę coś zmienić) to taka propozycja byłaby dla mnie jakościowym "skokiem w nadprzestrzeń". Chcę mieć dobry zestaw ale również rozsądnie dostosowany do moich potrzeb. Ty Marcinie pracujesz w ten sposób, zarabiasz na życie, ja na razie się głównie bawię, choć ta zabawa zabiera mi cały wolny czas.

Myślałem też chwilkę o lepszym - mniejszym, ale oglądałem przed chwilą w sklepie EIZO 2000 i jednak chciałbym trochę większy ekran. Więc albo NEC albo ce240.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    niestety nie rozumiem tych parametrów i brzmią dla mnie nieco jak marketingowe gadżety. Co ja z tego mogę mieć?
    Bardziej neutralny obraz. Po prostu.

Gadanie o obrazie to jak rozmowa z głuchym o operze. Najlepiej byłoby po prostu Panu pokazać. Dysponuję taką możliwością w W-wie, gdyby chciał się Pan pofatygować.

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Więc albo NEC albo ce240
    CE240W to jest bezpieczny zakup. Jest bardzo małe prawdopodobieństwo, że się Panu nie spodoba i jeszcze mniejsze, że trafi się z jakimiś wadami. Z 2690WUXi dużo większe. Trzeba się na niego decydować świadomie.

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    A miłośnikom monitorów typu "cud nad Wisłą" jak zwykle złośliwie zaproponuję, by zerknęli na mojego "rzeźnika":
    http://members.chello.pl/m.kaluza/rzeznik_lcduf.png
    A co to "robi"?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Veene2 Zobacz posta
    A co to "robi"?
    to mikrowzory do sprawdzenia, czy monitor ma poprawne odwzorowanie gradacji. Jeśli gamma jest za wysoka/za niska, pojawiają się United Colours of Benetton:

lapek HP 17"

Szajsung 214T

i jeszcze raz - 2190UXi

Strona 47 z 378 PierwszyPierwszy ... 3745464748495797147 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów