Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
Jest to monitor do grafiki, mało uniwersalny, z wysokim punktem czerni
A jednak jest to monitor na matrycy S-IPS, a jak wyczytałem w tym wątku podobno te matryce dają najlepsze wyniki jeśli chodzi o kolory i przejścia. Oczywiście przy odpowiednim sterowaniu, ale tego chyba nie można zarzucić monitorowi ze sprzętową kalibracją?
i nierównym podświetleniem
hmm, ale ten monitor zdaje się posiada elektroniczne wyrównywanie podświetlenia. Pisał Pan wcześniej, że nawet w przypadku modelu mniej wybajerzonego ta funkcja daje kopa.

Druga wada, znacznie poważniejsza to niska trwałość. Są udokumentowane przypadki utrwalania się obrazu. Na zagranicznych forach cecha ta doczekała się nawet "fachowego" terminu.
czy tego typu usterka, gdyby wystąpiła, nie jest eliminowana w ramach gwarancji? Jaką gwarancję nota bene ma ten monitor w Mastiff?

To już lepszy wybór, znacznie bardziej elastyczny. Jeszcze lepszy to CG241W.
jakby to powiedzieć Życie to nieustanne pasmo kompromisów. One nauczyły mnie, że poza nierozsądnym oszczędzaniem, które ostatecznie podwaja wydatki, istnieje również nierozsądna rozrzutność skutkująca zakupami dwa razy droższymi od razu, a nie dającymi żadnych dodatkowych zalet zauważalnych przez użytkownika. To jak kupowanie 1DsMk3 do fotografowania wiejskiego wesela, gdzie klient chce byle dużo odbitek 9x13. Monitor dla zaawansowanego amatora, do domu w cenie 7.300pln uważam - z całym szacunkiem - za totalne nieporozumienie i skrzywienie zawodowe

można porównać do jazdy zabawką samochodzikiem w wesołym miasteczku a normalnym autem. Różnica jest kolosalna.
tak przyjmuję, dziękuję. Ale to również przemawia w mojej sytuacji nieco za tym NEC.

Cytat Zamieszczone przez czornyj
Pominąwszy pewne wyjątki, można obecnie jednorazowo zaliczyć w koszty uzyskania przychodu środki trwałe o sumarycznej wartości do 50.000 Euro rocznie, nie trzeba więc już zatem amortyzować środków trwałych o wartości pow. 3500pln netto.
Marcin, wiem o tym oczywiście. Problem jest taki, że po spełnieniu warunków amortyzacji przy wycofaniu istnieje ryzyko opodatkowania VATem. Nie wiem jak długo będę robił to co robię, więc wolę nie zawieszać nad sobą miecza