W sumie wystarczylo wejsc na strone NECa![]()
http://www.nec-display-solutions.pl/...=1245&tab=main
Ale cena PLN 7,900 netto (PLN 9,600 brutto) w porownaniu do $2,200 (suggested street price) czyli PLN 4,900 to jest juz rozboj w bialy dzien...
W sumie wystarczylo wejsc na strone NECa![]()
http://www.nec-display-solutions.pl/...=1245&tab=main
Ale cena PLN 7,900 netto (PLN 9,600 brutto) w porownaniu do $2,200 (suggested street price) czyli PLN 4,900 to jest juz rozboj w bialy dzien...
Skąd taki jednoznaczny wniosek że nagle wszystkie Eizo sprzedawane w innych krajach niz Polska od razu cechuje niższa jakość? Specjalnie podkreśliłem że pytam głównie o monitor z serii CE, w wypadku których jeśli dobrze pamiętam rozrzut związany z różnicą jakościową pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami ograniczony do minimum. Czyżbym się mylił? Czy to oznacza że wymogi który musi spełnić na przykład CE210W idąc na rynek Niemiecki są inne niż jeśli trafia do Polski?
Dlaczego gorsza? Zapewne bardziej kłopotliwa, ze względu na odległości, ale gorsza?Zamieszczone przez Tom01
Nie wiem skąd ten wniosek, z tego co przeczytałem gwarancja trwa, podobnie jak u nas, 5 lat.Zamieszczone przez Tom01
Ponownie, dlaczego? Z tego co przeczytałem w Niemczech obowiązują takie same normy iso określające liczbę dopuszczalnych pikseli, więc dlaczego od razu zero szans? Kłopot zapewne większy, ale nie widze powodu dlaczego miało by to być niewykonalne..Zamieszczone przez Tom01
Zapewne ma Pan rację. Ale jestem w stanie to poświęcić dla 30% niższej ceny.Zamieszczone przez Tom01
Pracuję w tej branży kupę lat i widzę, choć nie dokładnie tak jak to Pan napisał. Aby dokładnie sprecyzować w czym rzecz, trzeba sobie uzmysłowić różne fragmenty rynku, w jakie kierowany jest produkt. Są sieci specjalistyczne i detaliczne. Produkt w fabryce z reguły jest "brandowany" na różne "sorty" jakościowe. Oznaczenie to samo, pudło to samo a cena inna. Towar kupowany przez wielkie sieci detaliczne to z reguły odmiana najtańsza. Dotyczy to wszystkiego, nie tylko monitorów. Czasem takie wersje są jakoś oznaczane, czasem nie. Dotyczy to tak samo każdego produktu w tym monitorów budżetowych jak i wyższej klasy. Tym bardziej, że CE, będąc relatywnie conajmniej 4x tańszy dla Niemca, to nie jest żaden wypas. Stoi to normalnie na wystawie. Sam widziałem wielokrotnie uszkodzone w najróżniejsze sposoby monitory serii CE pochodzące z sieci detalicznych UK i DE. W naszej polskiej sieci dystrybucji nie wiedziałem (odpukać) jeszcze ani jednego. Nie twierdzę że ich nie ma, ale na takie ilości monitorów, jakie przechodzą przez moje ręce i oczy, statystyki są powalająco różne.
Polski dystrybutor rozszerza warunki gwarancji na korzyść klienta. Np są odstępstwa od ISO13406-2 jeśli chodzi o klasyfikację wad pikseli i wiele innych udogodnień, ale o tym niżej.
W praktyce w Polsce można zrealizować 3 lata gwarancji ogólnoświatowej Eizo, pozostałe 2 lata w sieci dystrybutora który go sprowadził. To są regulacje między serwisami i polegające na rozliczeniach wewnętrznych.
Norma dopuszcza taką ilość wadliwych pikseli, że może Pan mieć cały ekran w kropkach i jeszcze mieścić się w "ISO". W Polsce Alstor od lat buduje rynek dla Eizo jako produktu kojarzonego z wysoką jakością. Przez to, poza wcześniej wspomnianą rozszerzoną gwarancją, umożliwiającą oficjalną wymianę przy jednym pikselu na środku ekranu, przychyla się często do wymiany w sytuacjach, kiedy oficjalnie monitor spełnia normy fabryczne. Obecnie Eizo ma około 9% udziału naszego rynku a serwis fabryczny nie ma co robić. Proszę sobie uzmysłowić, że są to dziesiątki tysięcy monitorów rocznie, a chłopaki jeżdżą sobie po targach, pokazach itp. O czymś to świadczy.
Nie jest Pan chyba tak naiwny, aby sądzić, że 30% różnicy daje Panu dobry wujek, niemiecki dystrybutor, za friko? Nie ma nawet, aż tak dużych narzutów, na towarze tego typu. Coś się za tą różnicą kryje, co mam nadzieję wyjaśniłem.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 16-05-2008 o 11:28
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Jako - że nie odnalazłem odp. Pytam:
Na którym z monitorów waszym zdaniem jest lepszy komfort pracy.
LCD 19' 4:3 czy Panorama 16:10?
Pozdrawiam
Wszystko zależy od aplikacji, środowiska pracy. Proszę pamiętać, że panorama daje dodatkowe miejsce z boku, ale przy takiej samej przekątnej jest bardzo niska. Jest to niekomfortowe, bo postrzeganie wielkości obrazu wynika z wysokości ekranu, a nie przekątnej. Odpowiednikiem 19" w formacie klasycznym jest 22" panorama.
PS.Gwoli ścisłości, 19" ma format 5:4.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Im szerszy/większy tym zawsze lepiej.
Nawet ma sens rozważanie rozwiązania dwumonitorowego mniejszych monitorów - zdaje sie że taki układ byłby w "zasięgu" klasycznym.
W każdy razie ja dość neidawno przesiadłęm się właśnie na "panoramę" (ale kompletnie szerokość nie była w piorytetach,gdzieś tam na końcu) i zauważyłem wyraźna poprawę warunków pracy.
WIęc myślę że warto,a nawet tak jak wspomniałem warto zrobić drobny kroczek dalej - ma to sens.
Dzieki za szybkie odpowiedzi. Własnie stoi przedemną 19' Asus Panorama i się tak zastanawiałem czy nie zamienić swojego 17' standard na tą własnie panoramke tym bardziej, że koszt jak dla mnie to 170 zł za ten monitorek (prawie nówka 3 miesiace, bez bad pixel itd.
Może się skuszę.
Tom01 hmm przyjąłem Twoją tezę, że 19' to 5:4 tylko skad się to wzieło? Wszedzie gdzie lookam na monitory sklepy, allegro to tam jest 4:3. Nawet telewizory standardowe czy na stronach producentów mają 4:3. Mógłbyś wyjaśnić? Skad według Ciebie 5:4? Ja zawsze z informacji jakie posiadam i wiedzy byłem przekonany, że to format 4:3.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez JiNN ; 20-05-2008 o 12:26
Zapomnialem dodać dość istotną informacje : jeśli będzie ci zależało na kolorach i ich "wierności" to będziesz miał spory problem.
Jeśli to jest głownym lub jednym z głownych wyznaczników to mogę coś polecić.
Co z tymi kolorami i dlaczego miałbym spory problem? I problem gdzie? Przy którym Panorama czy standard? Nie bardzo rozumiem...
Pozdrawiam