po pracy
www.krzysztofkrasuski.pl
1921 dokładnie wypełnia kryteria - kosztuje 1350-1400PLN, i jest to praktycznie to samo co 1931, tylko bez jakichś pierdół zwiększających bodaj czas reakcji, co coś w tym guście. Oczywiście - jest maławy, można sobie za to pewnie kupić 24" Hapka czy insze cudo na TN-ie i gibać się jak p...ny rezus, żeby coś na nim zobaczyć.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 28-04-2008 o 17:36
I właśnie biorąc pod uwagę fakt kupowania monitora na kilka lat to wolę dopłacić te 200zł za pierdóły bo psuć nie psują a a nóż widelec się przydadzą (mi na pewno - bo gram, dlatego mam 1932). 200 zł na przykład na 4 lata używania monitora to 13 groszy dziennie... straszne.
1932 to trochę inna bajka, bo on ma ponoć jeszcze regulację gammy - jak mi się otarło o uszy. Oczywiście - monitor powinno się dobierać pod własne preferencje, jeśli kto gra, ogląda i ogólnie będzie się zajmował: rozrywką, kulturą, sztuką, to pewnie przyda mu się krótszy czas reakcji.
Eizo S1901 to akurat nędzny monitor. Sensowne Eizo zaczynają się od 1721/1921
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 28-04-2008 o 20:19
Tak, tak.... Czornyj ma rację. Obraz jest tak fatalny, że wstyd, że to Eizo. Znam wiele lepszych monitorów na TN do biura.
Zdubluję swój post z innego forum.
Nie ekscytujcie się tak Panowie hiper tanimi 2190UXi. Pic polega na tym, że większość sklepów (jak nie wszystkie) kopiuje ofertę z cenników dystrybucji, a tam akurat była wyprzedaż tych monitorów w wersji szarej. Nawet zastosowanie liczby mnogiej jest niewłaściwe, bo była raptem jedna sztuka. Ja ją mam. Obecnie, ceny oscylują od 2900 do 3700 brutto tylko te droższe są dostępne w niewielkich ilościach. Może jeszcze coś być w ABC Data, ale nie mam jak sprawdzić.
Przy okazji rozwiewam plotki:
1. Nie idzie sprzętowa kalibracja w żadnej wersji 2190UXi. Nie działa żaden profiler, oraz żaden trick. Nie sprawdzałem tylko Spectraview II, nie mam do niego dostępu. Jeśli ktoś mógłby mi użyczyć, w celu "trial'owym", sprawdzę.
2. Wyświetlacz rzeczywiście jest NEC a nie LG-Philips jak w prostszych wersjach, oraz wydawało mi się w starszych. Od LG-Philips różni się dużo mniejszym fioletowieniem przy dużych kątach. Pod tym względem przypomina Hitachi z monitorów Eizo. Podświetlenie niemal idealne. Punkt czerni wysoki, jak zresztą we wszystkich graficznych.
3. Reprodukcja nie jest na poziomie Eizo L997. Monitor nie jest w stanie poprawnie pracować przy D50. Do Eizo Coloredge CG210N też brakuje. Szarość idealna, rozkład gradientu szarości w światłach wszystkie (!), w cieniach brakuje 7-9 odcieni. Żadnych pasm. Bez kalibracji, na ustawionym dość ciemno. Niewykluczone, że po dokładnym ustawieniu będzie lepiej.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 28-04-2008 o 23:00 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Nie ponoć a na pewno, ale akurat ja mam prikaz by tego nie dotykać bo monitor skalibrowany i jeszcze coś bym zepsuł.
A ogólniej na temat - chyba teraz będę szukał jakiejś znośnej 17tki jako drugi monitor - żadnych wymagań bo tam tylko IRC, TS i narzędzia PSa leżą. Może coś w wyprzedażach znajdę...
Gwoli ścisłości, w tym przypadku wyregulowany i oprofilowany. Skalibrowany jest tor video w skład którego wchodzi karta, kabel, monitor.
Istnieje potoczny pogląd, że na narzędzia nada się byle co. Niby prawda, wszak człowiek nie zwierzę i do wszystkiego się przyzwyczai. Jednak prawda jest taka, że przy przesuwaniu czegokolwiek z ekranu na ekran strasznie przeszkadza skokowa zmiana kolorystyki. Dodatkowo dobrze jest jeśli oba mają tą samą wysokość, inaczej czasem mysz czasem się "zaczepi" o "wnękę" w pulpicie.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl