Strona 17 z 378 PierwszyPierwszy ... 715161718192767117 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perqsista Zobacz posta
    Nie wiem czy dobrze rozumiem ale jakd la mnie to tak chyba powinno być.
    Powinno być gładko (równe stopnie) i szaro. Profil nie może zbyt głęboko ingerować, bo traci użyteczność. To prymitywne narzędzie, z małymi możliwościami. Co z korekty, kiedy w pewnych zakresach, zachowanie monitora przestanie być akceptowalne. Takie wady jak widać, będą na każdym zdjęciu, które będzie zawierać jakiekolwiek składowe wyświetlone na tym gradiencie. No, może nie dokładnie, bo tani LCD, nie do końca dobrze składa finalny kolor z przez mieszanie RGB. Raz tak, raz siak, z wag składowych wcale nie wychodzi to co w teorii powinno. Słowem, błąd na błędzie, błędem pogania.

PS. Pewnym sposobem może być oprofilowanie monitora na wyższy punkt czerni. Wówczas "obetnie" się część zakresu gdzie są największe błędy. Trzeba jednak pogodzić się z tym, że monitor będzie miał jeszcze jaśniejszą czerń i pracować najlepiej w dzień.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 04-01-2008 o 01:49
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    PProszę sobie dokładnie obejrzeć poniższy gradient w PS. Obrazek ma 1280x1024. Ma być jednolicie szary na 100% i z wyraźnie rozróżnialnymi tonami na 400%.
    O, a na moim Samsungu 930BF (stary, tani, byle jaki, zero kalibracji) dokładnie tak jest - szare jest w stuprocentowo szare (nie widzę dominanty), czarne jest niewiele mniej czarne niż ramka, widzę przejścia tonalne zarówno przy lewym jak i prawym końcu*, jedyne do czego się można przyczepić to brak płynności (panel 6-bit) :-D

* no ale pewnie da się to zwalić hmm... może na pasma Macha, bo przecież to... niemożliwe ;-)

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    O, a na moim Samsungu 930BF
    Było kilka zaskakująco przyzwoitych modeli Samsunga. Tego dokładnie nie znam. Widziałem wersję oznaczoną 940 i nie mogę potwierdzić, że zachowuje się chociażby podobnie do tego co Pan opisał. Wypadałoby jeszcze sprawdzić jak wygląda gradient po korekcji niestabilności czujnikiem, bo oko to zawodny instrument.

Przy sterowaniu 6 bitowym, FRC będzie dorabiać brakujące tony, jednak wówczas nie będzie równych progów między nimi, tylko właśnie "pasma Macha", będące skutkiem interpolacji.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Proszę sobie dokładnie obejrzeć poniższy gradient w PS. Obrazek ma 1280x1024. Ma być jednolicie szary na 100% i z wyraźnie rozróżnialnymi tonami na 400%. Jeśli nie jest, profilowanie się nie udało, lub monitora nie sposób oprofilować. Obie możliwości równie prawdopodobne.
    O, to gdybym miał w domu taki monitor jaki mam teraz w pracy to juz by wylądował za oknem. Przy przejściu z czarnego w szary mam najpierw zamiast szarego coś niebieskawego, potem coś zielonkawego a potem (najbliżej białego) coś różowawego.
    Beznadzieja - biurowy NEC 1760NX.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    biurowy NEC 1760NX.
    To jest TN.

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

u mnie w robocie na jakimś Fujitsu-Siemens to wogóle tęcza jest na szczescie podczas korzystania z netu i przy ukladaniu pasjansa mi to nie przeszkadza

Dopiero zaczyna

Domyślnie FlexScan S2231W

mam lajkonikowate pytania:
    czy matryca TFT nadaje się do obróbki fotek bo powiem szczerze, że oznaczenie widzę pierwszy raz?
    jak ten monitor (S2231W) ma się np w stosunku do S1932 poza tymi kilkoma calami?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amholen Zobacz posta
    mam lajkonikowate pytania:
    czy matryca TFT nadaje się do obróbki fotek bo powiem szczerze, że oznaczenie widzę pierwszy raz?
    TFT oznacza sposób sterowania komórką ciekłokrystaliczną. Jest to wspólne oznaczenie, właściwe do wszystkich współczesnych wyświetlaczy niezależnie od konstrukcji.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amholen Zobacz posta
    jak ten monitor (S2231W) ma się np w stosunku do S1932 poza tymi kilkoma calami?
    To jest tylko, lub aż, więcej miejsca po bokach. Monitor jest konstrukcyjnie b.podobny.

Początki nałogu Awatar p_lar
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To ja może spytam o nowego eizo sx2461. Cena w stosunku do s2411 była zdaje się podobna (do niedawna na stronie mastiff). Czym się różnią na pierwszy rzut oka, poza obudową oczywiście ? A w zasadzie jak to wygląda w praktyce pod kątem obróbki obrazu i codziennego użytkowania dla przeciętnego zjadacza chleba? W czym będzie lepszy?
    Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS

Strona 17 z 378 PierwszyPierwszy ... 715161718192767117 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów