Strona 15 z 378 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A ja właśnie kupiłem sobie monitorek
    To ja trochę na odtrutkę.... :wink:

Belinea 2080 S2 (20" 1600x1200)
    Znam akurat ten monitorek oraz jego odmianę 1980, o modelowo zerżniętych oznaczeniach ze starszej serii profesjonalnej Nec'a. Spece od reklamy sądzili, że ktoś się pomyli, lub będzie miał pozytywne skojarzenia?

Belinea 2080 S2 ma matrycę Premium MVA - i to chyba najważniejsza sprawa o której nie każdy ma pojęcie. Kolory i kontrast nie zmieniają się przy zmianie kąta patrzenia na monitor.
    Porównując z TN kąty są rzeczywiście niebo a ziemia, ale obiektywnie kolor i jasność zmienia się i to jest widoczne. Szczególnie w cieniach. Jest to typowa cecha konstrukcyjna wszystkich wyświetlaczy wielodomenowych *VA i wynika z ułożenia molekuł ciekłych kryształów. Nie może być inaczej. Jedynym typem wyświetlacza prawie pozbawionym tej cechy jest IPS. To znaczy, też coś się zmienia, ale nie kolor i jasność a sama jasność.

+ Parametry monitorów co najmniej dwukrotnie droższych (1600x1200, 1000:1, 8ms, 178/178, MVA)
    Ww "parametry" nie świadczą kompletnie o jakości monitora. Prawdziwymi parametrami są np zakresy regulacyjne jasności, rzeczywisty zmierzony kontrast, odchyłka temperatury w funkcji jasności, rozkład jasności (gamma).

+ rewelacyjna jakość obrazu
    + maksymalny stosunek jakość/cena (kupiłem go w grudniu 07 za 1400 zł brutto)
    + bardzo dobre wykonanie i jakość monitora
    To są akurat mocno subiektywne argumenty. Prawdopodobnie uległ Pan fascynacji *VA i ich pięknej wysyconej saturacji. Proszę zweryfikować tą jakość choćby najprostszymi pomiarami, lub obrazami testowymi. Publikowałem metodę: http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=860
    http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...&postcount=579
    Proszę się podzielić wrażeniami.

+ nie smuży przy szybkich aplikacjach (gry itp)
    + 3 lata gwarancji
    Jak 99,99% współczesnych monitorów.

+ kolory: sRGB, 3500k, 6500k i manual
    To ma być in plus?

A już miałem kupować Eizo za 3200...
    No właśnie, a tak ma Pan prawie Eizo. Tylko jak mówią prawie robi różnicę...
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-01-2008 o 21:10
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Hmm, a jak takie zabawy (niezależnie czy z presetu, czy manualnie) się mają do kalibracji?
    Nie mam pojęcia, należę do użytkowników, którzy nie bawią się w kalibrację Ale pracując w nocy i w dzień muszę mieć inny kontrast w LCD-ku, inaczej bym już miał po oczach (nie mówię tutaj o pracy przy obróbce zdjęć).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    To ja trochę na odtrutkę.... :wink: (...)
    No właśnie, a tak ma Pan prawie Eizo. Tylko jak mówią prawie robi różnicę...
    No właśnie, akurat moje potrzeby są takie a nie inne i w porównaniu do porzedniego modelu (Samsung 710N) różnica jest kolosalna. No i mam prawie Eizo za 40 % ceny Eizo, więc ma radość póki co jest uzasadniona

Reszta Pańskich argumentów (nie przeczę, że pewnie trafna) jest dla mnie zupełnie niezrozumiała... Jestem szarym użytkownikiem, a nie profesjonalistą za każdym razem kalibrującym sprzęt przed pracą.

Nie chciałem wydać dużo, a uważam, że jak na dzisiejsze możliwości za LCD z matrycą SPVA o rozdziałce 1600x1200 w cenie 1400 zł to naprawdę dobra oferta. Sądzi Pan, że do kwoty 2000 kupiłbym coś lepszego o takich parametrach ?
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 02-01-2008 o 21:13 Powód: Automerged Doublepost
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To ja trochę na odtrutkę.... :wink:

Proszę zweryfikować tą jakość choćby najprostszymi pomiarami, lub obrazami testowymi. Publikowałem metodę: http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=860
    http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...&postcount=579
    Proszę się podzielić wrażeniami.
    Zrobilem te testy na moim eizo i wyglada ze wszystko jest ok
    jarek

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Sądzi Pan, że do kwoty 2000 kupiłbym coś lepszego o takich parametrach ?
    Oczywiście, nawet znacznie lepszego, choć nie 20".

Ale pracując w nocy i w dzień muszę mieć inny kontrast w LCD-ku, inaczej bym już miał po oczach (nie mówię tutaj o pracy przy obróbce zdjęć).
    Nie kontrast a jasność. Kontrast w monitorze LCD jest stały. Nie ma możliwości jego regulacji. A co do zakresów jasności, to akurat ten monitor ma jedne z najmniejszych zakresów regulacji podświetlenia w historii.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Hmm, a jak takie zabawy (niezależnie czy z presetu, czy manualnie) się mają do kalibracji?
    Monitor kalibruje się do standardu (np sRGB), więc tylko jeden "preset" jest "skalibrowany".
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-01-2008 o 22:12 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oczywiście, nawet znacznie lepszego, choć nie 20".
    Czyli , co za tym idzie, nie miałby rozdziałki 1600x1200 ? Jeśli nie, odpowiedź powinna brzmieć "Nie, nie kupiłby Pan lepszego monitora o tej rozdzielczości do 2000 zł"
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 02-01-2008 o 22:54

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Czyli , co za tym idzie, nie miałby rozdziałki 1600x1200 ? Jeśli nie, odpowiedź powinna brzmieć "Nie, nie kupiłby Pan lepszego minitora o tej rozdzielczości do 2000 zł"
    Nie lubię dywagacji lepszy-gorszy w kontekście niskobudżetowych monitorów. Ale jeśli już, to sporo lepszy jest Nec 2070NX. Ma 1600x1200 i kosztuje poniżej 2 tys zł.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

W zasadzie każdy monitor Eizo z przedziału pow ok 1,4 tys zł reprezentuje już odpowiedni poziom. Czym oczywiście coraz lepszy, tym droższy. Aby dokładniej dopasować, musiałbym szczegółowo znać zastosowania, preferencje.
    To lubię.
    Nie potrafisz sobie wyobrazić zastosowania i preferencji w przypadku uczestnika forum Canon.
    Niedostatek wyobraźni, zwykła indolencja, czy po prostu nie wiesz, o czym mówisz ???
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    To lubię.
    Nie potrafisz sobie wyobrazić zastosowania i preferencji w przypadku uczestnika forum Canon.
    Niedostatek wyobraźni, zwykła indolencja, czy po prostu nie wiesz, o czym mówisz ???
    Potrafię sobie wyobrazić. Jednak zakładanie z góry, że monitor będzie służył do fotografii nie jest ścisłe. Czasem użytkownicy oczekują również komfortowego zachowania w zastosowaniach innych, w tym w rozrywce. Niektóry używają monitorów w dzień a mało w nocy, inni odwrotnie. Niektórzy zwracają dużą uwagę, żeby włosy modelki na zdjęciu wyglądały naturalnie i przeszkadza im zmiana odcienia pod innym katem, a innym dobrze robi, kiedy wali po oczach jaskrawością i nasyceniem. Do wszystkiego są inne monitory.

Nie mam obowiązku wypełniać Pana żądań, i roszczeniowy ton, okraszony na dodatek niewybrednymi uszczypliwościami jest mocno nie na miejscu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Racja, Tom wyraża tego typu opinie bo ma o tym pojęcie i nie należy go za to atakować. Choć z pewnością duży odsetek użytkowników naszego forum używa monitorów z niskiej półki (>1000 zł) i nie każdy widzi różnicę między LG za 600 zł a Eizo za 3000.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jestem szarym użytkownikiem, a nie profesjonalistą za każdym razem kalibrującym sprzęt przed pracą.
    Tu chyba zbyt skromnie się określasz. Zarobkowo wykonujesz zdjęcia ślubne. A to już chyba nieco wyżej niż nieprofesjonalny, szary użytkownik?

Strona 15 z 378 PierwszyPierwszy ... 513141516172565115 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów