Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    brak możliwości konfiguracji kilku ustawień użytkownika z poziomu menu (np inna jasność i kontrast w nocy, inne w dzień) - w poprzednim monitorze miałem 3 fabryczne + 1 użytkownika. Tutaj trzeba za każdym razem manualnie rozjaśniać/przyciemniać
    Hmm, a jak takie zabawy (niezależnie czy z presetu, czy manualnie) się mają do kalibracji?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Hmm, a jak takie zabawy (niezależnie czy z presetu, czy manualnie) się mają do kalibracji?
    Nie mam pojęcia, należę do użytkowników, którzy nie bawią się w kalibrację Ale pracując w nocy i w dzień muszę mieć inny kontrast w LCD-ku, inaczej bym już miał po oczach (nie mówię tutaj o pracy przy obróbce zdjęć).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    To ja trochę na odtrutkę.... :wink: (...)
    No właśnie, a tak ma Pan prawie Eizo. Tylko jak mówią prawie robi różnicę...
    No właśnie, akurat moje potrzeby są takie a nie inne i w porównaniu do porzedniego modelu (Samsung 710N) różnica jest kolosalna. No i mam prawie Eizo za 40 % ceny Eizo, więc ma radość póki co jest uzasadniona

Reszta Pańskich argumentów (nie przeczę, że pewnie trafna) jest dla mnie zupełnie niezrozumiała... Jestem szarym użytkownikiem, a nie profesjonalistą za każdym razem kalibrującym sprzęt przed pracą.

Nie chciałem wydać dużo, a uważam, że jak na dzisiejsze możliwości za LCD z matrycą SPVA o rozdziałce 1600x1200 w cenie 1400 zł to naprawdę dobra oferta. Sądzi Pan, że do kwoty 2000 kupiłbym coś lepszego o takich parametrach ?
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 02-01-2008 o 21:13 Powód: Automerged Doublepost
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Sądzi Pan, że do kwoty 2000 kupiłbym coś lepszego o takich parametrach ?
    Oczywiście, nawet znacznie lepszego, choć nie 20".

Ale pracując w nocy i w dzień muszę mieć inny kontrast w LCD-ku, inaczej bym już miał po oczach (nie mówię tutaj o pracy przy obróbce zdjęć).
    Nie kontrast a jasność. Kontrast w monitorze LCD jest stały. Nie ma możliwości jego regulacji. A co do zakresów jasności, to akurat ten monitor ma jedne z najmniejszych zakresów regulacji podświetlenia w historii.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Monitor kalibruje się do standardu (np sRGB), więc tylko jeden "preset" jest "skalibrowany".
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-01-2008 o 22:12 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Oczywiście, nawet znacznie lepszego, choć nie 20".
    Czyli , co za tym idzie, nie miałby rozdziałki 1600x1200 ? Jeśli nie, odpowiedź powinna brzmieć "Nie, nie kupiłby Pan lepszego monitora o tej rozdzielczości do 2000 zł"
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 02-01-2008 o 22:54
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Czyli , co za tym idzie, nie miałby rozdziałki 1600x1200 ? Jeśli nie, odpowiedź powinna brzmieć "Nie, nie kupiłby Pan lepszego minitora o tej rozdzielczości do 2000 zł"
    Nie lubię dywagacji lepszy-gorszy w kontekście niskobudżetowych monitorów. Ale jeśli już, to sporo lepszy jest Nec 2070NX. Ma 1600x1200 i kosztuje poniżej 2 tys zł.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jestem szarym użytkownikiem, a nie profesjonalistą za każdym razem kalibrującym sprzęt przed pracą.
    Tu chyba zbyt skromnie się określasz. Zarobkowo wykonujesz zdjęcia ślubne. A to już chyba nieco wyżej niż nieprofesjonalny, szary użytkownik?

Uprawnienia umieszczania postów