Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoaloja Zobacz posta
    skoro już tak skutecznie tom01 wyperswadowujesz ludziom przydatność ich monitorów, to poproszę teraz ciebie o konkretną podpowiedź co mogę zrobić
    Zakupić/wypożyczyć kalibrator, ustawić punkt bieli, jasność, oprofilować. Jakoś to będzie, ale cudów proszę się nie spodziewać. Ustawiam ludziom takie monitory i pracują. Jeśli ktoś ma rozsądnie ustawiony próg tolerancji na kichę na ekranie, często już w czasie regulacji, przegląda na oczy i traktuje taki monitor jako zło konieczne, do czasu nabycia normalnego.

Cytat Zamieszczone przez wiwo Zobacz posta
    mam już fundusze na pierwsze eizo padło na S1921 ale znalazłem dwa modele:
    S1921SH i S1921SU, czym one się różnią? czy oba mają pivot? który lepiej kupić bo cena dokładnie ta sama
    Nie ma znaczenia, to tylko różne podstawy. Moim prywatnym zdaniem lepsza jest H (Height Adjustable) z powodu rozłączonych wszystkich stopni swobody przy regulacji. Podstawa U (EzUp) ma tylko tą zaletę, że można ekran opuścić na sam stół. Jest to jednakże kosztem wygody regulacji, bo podnosząc/opuszczając jednocześnie się pochyla. Trzeba wykonać dwa ruch tam gdzie w H jeden.

Cytat Zamieszczone przez Zaicev Zobacz posta
    Zastanawiam sie nad monitorem LCD do 1000 zl. Wiem, ze zaraz odezwa sie tacy, ktorzy twierdza ze w tej cenie to nie sa monitory tylko lampki nocne i wyswietlacze do worda. Coz, na wiecej mnie zwyczajnie nie stac i chce wybrac mniejsze zlo, najlepiej wydac swoje ciezko zarobione pieniadze
    Proszę zatem, tych ciężko zarobionych pieniędzy nie wydać, a nie wyrzucać w błoto. Napisano wiele setek kilobajtów tekstu, przestrzegając przed okołochińskim szmelcem w tej klasie cenowej. Nie da się kupić za tyle monitora, jedynie emulator. Tym bardziej do zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-12-2007 o 01:59 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Coś już napisał Awatar Zaicev
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Proszę zatem, tych ciężko zarobionych pieniędzy nie wydać, a nie wyrzucać w błoto. Napisano wiele setek kilobajtów tekstu, przestrzegając przed okołochińskim szmelcem w tej klasie cenowej. Nie da się kupić za tyle monitora, jedynie emulator. Tym bardziej do zdjęć.
    Na co w takim razie zwrocic uwage przy zakupie monitora? Czy patrzec na parametry i ufac setkom tysiecy kilobajtow tekstu w ktorych napisano ze jesli chodzi o odwzorowanie kolorow matryce MVA/PVA sa lepsze od matryc TN, czy tez zdac sie na marke? Czy matryca TN dajmy na to od takiego Eizo jest lepsza od VA od Samsunga czy Benka? I co to tak naprawde znaczy "lepsza"?
    Jak juz napisalem - nie wymagam super profi jakosci jaka oferuja monitory za 5-10k. Chce miec monitor ktory bedzie odwzorowywal kolory na poziomie wystarczajacym dla amatora, monitor ktory spelni podstawowe wymagania po oprofilowaniu, monitor ktory bedzie sprawowal sie conajmniej lepiej od mojego obecnego 4-letniego 17" CRT Philipsa ze sklepu nie dla idiotow :]
    3 EOSy 2 cyfry 1 analog | blog

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Na co w takim razie zwrocic uwage przy zakupie monitora?
    Monitor do jakichkolwiek zastosowań związanych z fotografią ma mieć 10 bitowe lub szersze kodowanie koloru na kanał. Monitorów 8 bitowych o rozsądnych własnościach jest tyle co kot napłakał (Nec 1970NX, Formac 1900), a kupno 6 bitowych w ogóle mija się z celem.

Cytat Zamieszczone przez -jaro- Zobacz posta
    czytam ten watek bo na dniach planuje zakup monitora. wstepnie zdecudowalem sie na EIZO ColorEdge CE210W LCD 21.1" , chociaz to spory wydatek.
    Tom01 czy to dobry wybor pozwalajacy na komfortowa i przyjemna prace ze zdjeciami? Jaka jest praktyczna roznica pomiedzy Eizo tanszym od ce210w i drozszym od niego? Codzi mi mi o to czy jest on wart swojej ceny.
    Jarek
    To najtańszy monitor sprzętowo kalibrowany w ofercie Eizo. Wart swojej ceny. Porównanie CE210W do CG19 to jak naprawdę dobrego roweru do najtańszego wyczynowego.

Cytat Zamieszczone przez fotoaloja Zobacz posta
    no właśnie może w takim razie zapytam: o jakim kalibratorze TOM piszesz? jakiś program czy o co chodzi innego?
    Chodziło oczywiście o kalibrator. Urządzenie (czujnik kolorymetryczny) sprzedawane oczywiście w komplecie z oprogramowaniem potrafiącym zrobić z niego użytek.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-12-2007 o 01:32 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

[QUOTE=Tom01;406574]Porównanie CE210W do CG19 to jak naprawdę dobrego roweru do najtańszego wyczynowego.
    QUOTE]

troche nie znam sie na rowerach czyli CE210W to dobry rower a CG19, to najtanszy wyczynowy? Chce sie upewnic czy lepszy jest dobry czy najtanszy wyczynowy? Sprzet jest drogi wiec wole zapytac.
    jarek

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

troche nie znam sie na rowerach czyli CE210W dobry rower a CG19, to najtanszy wyczynowy? Chce sie upewnic czy lepszy jest dobry czy najtanszy wyczynowy? Sprzet jest drogi wiec wole zapytac.
    jarek
    CE210W to bardzo dobry a CG19 najtańszy zawodowy. Nie jest to takie oczywiste, aby rozsądzić który lepszy. Sprzęt zawodowy jest w funkcji ceny, coraz bardziej specjalizowany i niektóre zastosowania, mogą na nim wyglądać gorzej, niż na uniwersalnym. Jeśli natomiast cele użytkownika będą zbieżne z projektowanym zastosowaniem monitora (w tym wypadku graficznego), to użycie profesjonalnego, jest zupełnie inną klasą jakości pracy.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

CE210W to bardzo dobry a CG19 najtańszy zawodowy. Nie jest to takie oczywiste, aby rozsądzić który lepszy. Sprzęt zawodowy jest w funkcji ceny, coraz bardziej specjalizowany i niektóre zastosowania, mogą na nim wyglądać gorzej, niż na uniwersalnym. Jeśli natomiast cele użytkownika będą zbieżne z projektowanym zastosowaniem monitora (w tym wypadku graficznego), to użycie profesjonalnego, jest zupełnie inną klasą jakości pracy.

A mógłbyś zalecić jakiś dobry monitor, w rozumnej cenie, dla zaangażowanego entuzjasty-amatora?
    Już wiem, że musi być EIZO, ale jaki model ?
    (Kalibrację, to sobie raczej daruję)
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    A mógłbyś zalecić jakiś dobry monitor, w rozumnej cenie, dla zaangażowanego entuzjasty-amatora?
    Już wiem, że musi być EIZO, ale jaki model ?
    (Kalibrację, to sobie raczej daruję)
    W zasadzie każdy monitor Eizo z przedziału pow ok 1,4 tys zł reprezentuje już odpowiedni poziom. Czym oczywiście coraz lepszy, tym droższy. Aby dokładniej dopasować, musiałbym szczegółowo znać zastosowania, preferencje.

Dzieki za odpowiedz. Czyli CE210W nadaje sie dobrze do fotografii a przy okazji jest uniwersalny czyli jak rozumiem mozna na nim np. ogladac filmy.
    Tak, można to tak interpretować. CG19 w warunkach oglądania filmów, szczególnie wieczorami, będzie miał znacznie wyższy punkt czerni.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-12-2007 o 12:52 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzieki za odpowiedz. Czyli CE210W nadaje sie dobrze do fotografii a przy okazji jest uniwersalny czyli jak rozumiem mozna na nim np. ogladac filmy.
    W takim razie taki sobie kupie.
    jarek

Coś już napisał Awatar Zaicev
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Monitor do jakichkolwiek zastosowań związanych z fotografią ma mieć 10 bitowe lub szersze kodowanie koloru na kanał. Monitorów 8 bitowych o rozsądnych własnościach jest tyle co kot napłakał (Nec 1970NX, Formac 1900), a kupno 6 bitowych w ogóle mija się z celem.
    Czy mozna z tego wywnioskowac, ze wiekszosc monitorow LCD dostepnych w sprzedazy ("zwyklych" plaszczakow) ma 6bitowe kodowanie kolorow na kanal? Jesli nie ma na ten temat informacji w opisie/specyfikacji tech. to jest to rownoznaczne z faktem ze producent nie chce sie z oczywistych wzgledow chwalic tymi 6 bitami?
    I jakie w tym wszystkim znaczenie ma rodzaj zastosowanej matrycy - TN, VA, IPS?

A co do ww. NECa - 1970NX, to mozna go dostac w okolicach 1300 zlotych. Czy mozna ow monitor uznac za godny uwagi? Czy jego "odpowiednik" na matrycy VA 1970NXp rowniez moze poszczycic sie takimi dobrymi parametrami odwzorowania kolorow?
    Ostatnio edytowane przez Zaicev ; 27-12-2007 o 10:37
    3 EOSy 2 cyfry 1 analog | blog

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Czy mozna z tego wywnioskowac, ze wiekszosc monitorow LCD dostepnych w sprzedazy ("zwyklych" plaszczakow) ma 6bitowe kodowanie kolorow na kanal? Jesli nie ma na ten temat informacji w opisie/specyfikacji tech. to jest to rownoznaczne z faktem ze producent nie chce sie z oczywistych wzgledow chwalic tymi 6 bitami?
    Tak niestety jest najczęściej. Brakujące barwy, są tworzone sztucznie.

I jakie w tym wszystkim znaczenie ma rodzaj zastosowanej matrycy - TN, VA, IPS?
    Drugorzędny. Wyświetlacz świeci tak jak się nim steruje. Można z słabego wyświetlacza wycisnąć lepsze efekty niż bez sensu sterując dobrym.

A co do ww. NECa - 1970NX, to mozna go dostac w okolicach 1300 zlotych. Czy mozna ow monitor uznac za godny uwagi? Czy jego "odpowiednik" na matrycy VA 1970NXp rowniez moze poszczycic sie takimi dobrymi parametrami odwzorowania kolorow?
    1970NX ma 8 bitowe sterowanie i niezłą matrycę S-IPS LG-Philips. Ma sporo wad, ale to jeden z najtańszych monitorów o sensownym zachowaniu w kolorze. Wersja 1970NXp to inna para kaloszy i nie należy ich porównywać.

Cytat Zamieszczone przez kook Zobacz posta
    Mam pytanie dotyczace kalibracji, którą zasadniczo przeprowadzam bezproblemowo (Eizo CE210W + Eye-One Display 2 + Color Navigator), ale ostatnio uwage moją zwrócił pewien szczegół, do tej pory przeze mnie pomijany.

W głównym okienku ustawień procesu kalibracji Color Navigatora mamy opcję 'Adjust the black level' z mozliwoscią ustawień od 0.2 do 3.5. Do tej pory zawsze pozostawiałem tę opcję odznaczoną (ustawienie domyślne) co równa się wyborowi 'minimal level'. Czy jest to postepowanie słuszne czy też powienienem zadac mu jakąś konkretną wartość? Dodam do tego, że jakość obrazu w trybie skalibrowanym przy tym domyślnym ustawieniu poziomu czerni jest jak dla mnie ok.
    W przypadku idealnym czerń powinna wynosić 0 cd/m^2. Niestety na LCD jest to na razie niemożliwe. Na domiar złego w najniższych poziomach jasności monitor najbardziej przekłamuje. Jeśli błędy te są duże i warunki miejsca pracy to umożliwiają, czasem wyjściem jest podniesienie "czerni" z minimum poza zakres największych błędów. Są nawet stosowne normy, zalecające "czerń" na konkretnych poziomach jasności.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-12-2007 o 13:05 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów