Strona 5 z 378 PierwszyPierwszy ... 345671555105 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Coś już napisał Awatar kamilos
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    W najbardziej uciążliwej wersji, wystarczy że nie będzie to monitor z TN, choć duże monitory z PVA też nie mają idealnych kątów. Nie dość że zmienia się luminancja to i kolor.
    Godzę się z faktem że za taką cenę nie będę miał super jakości ale duży obszar roboczy jest ważniejszy niż lekko ciemniejsze brzegi.

To już zależy od kryterium jakościowego. Jak bardzo istotne?
    Na pewno nie będę obrabiał fotek do druku w gazetach itp. a więc 100% odwzorowanie nie jest konieczne.

Ma to być monitor na którym przygotuję grafikę pod www oraz zdjęcia do zrobienia papierowych odbitek w labie.

Przeglądając ofertę komputronika:
    24" LG Flatron L245WP BN
    http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,42270/

Co o nim sądzicie?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamilos Zobacz posta
    Godzę się z faktem że za taką cenę nie będę miał super jakości ale duży obszar roboczy jest ważniejszy niż lekko ciemniejsze brzegi.
    Uważam, że waga powinna być zastosowana odwrotnie. Lepiej mieć mniejszy i jako tako wyświetlający kolory niż duży byle jak.

Na pewno nie będę obrabiał fotek do druku w gazetach itp. a więc 100% odwzorowanie nie jest konieczne.
    Piszą ludzie o procentach w odwzorowaniu koloru, bez urazy, ale chyba tylko po to aby uspokoić własne samopoczucie. Wszak nie kupuję 100, ale jednak 90%. Do tego, bierze się często, sprzęt zapewniający minimalne wymagania jakościowe, jako odnośnik ze "100% odwzorowania". Jak w tym, pożal się Boże, opisie "S1931 dla profesjonalistów". Subiektywnego kryterium akceptowalności defektów kolorystycznych nie da się przełożyć na liczbę procentów. Jednak są pewne normy obiektywne. Mierzalne. W cenie 3 tys zł po prostu nie ma monitorów o podanych przez Pana kryteriach, nawet traktowanych bardzo liberalnie. Jest tylko słaba koreańska masówka. Za rzeczoną kwotę można co najwyżej mówić o przyzwoitej 20-tce. Wcale nie bardzo dobrej, tylko stanowiącej rozsądne, w naszych realiach rynkowych, optimum pomiędzy ceną a błędami obrazu. Niestety nadal takiej, w której przedmiotowe "100% odwzorowanie" jest tylko pobożnym życzeniem.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Piszą ludzie o procentach w odwzorowaniu koloru, bez urazy, ale chyba tylko po to aby uspokoić własne samopoczucie. Wszak nie kupuję 100, ale jednak 90%. Do tego, bierze się często, sprzęt zapewniający minimalne wymagania jakościowe, jako odnośnik ze "100% odwzorowania". Jak w tym, pożal się Boże, opisie "S1931 dla profesjonalistów". Subiektywnego kryterium akceptowalności defektów kolorystycznych nie da się przełożyć na liczbę procentów. Jednak są pewne normy obiektywne. Mierzalne. W cenie 3 tys zł po prostu nie ma monitorów o podanych przez Pana kryteriach, nawet traktowanych bardzo liberalnie. Jest tylko słaba koreańska masówka. Za rzeczoną kwotę można co najwyżej mówić o przyzwoitej 20-tce. Wcale nie bardzo dobrej, tylko stanowiącej rozsądne, w naszych realiach rynkowych, optimum pomiędzy ceną a błędami obrazu. Niestety nadal takiej, w której przedmiotowe "100% odwzorowanie" jest tylko pobożnym życzeniem.
    źle użyłem terminu 100%, przepraszam. chodziło mi o to że nie potrzebuje monitora na którym będę mógł zobaczyć prawie identyczne kolory jak na żywo bądź na profesjonalnie wydrukowanej odbitce.

a co Pan sądzi o tym LG na matrycy MVA i rzekomych 16,8mln kolorów?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

źle użyłem terminu 100%, przepraszam. chodziło mi o to że nie potrzebuje monitora na którym będę mógł zobaczyć prawie identyczne kolory jak na żywo bądź na profesjonalnie wydrukowanej odbitce.
    Nie ma za co przepraszać, bez przesady.

Jest całkowicie pewne, że na żadnym monitorze 24" za 3 tys zł nie zobaczy Pan tego co się wydrukuje z dobrej jakości drukarce, a o poprawnym pokazaniu koloru i jasności z pliku nie mówiąc. Przy tej przekątnej i kryteriach cena wyniesie około 5 do 8 tys zł. Wówczas tak. Przy przygotowaniu do labu klasy popularnej, można osiągnąć wizualną zgodność, będzie to jednak zasługą niskiej jakości samej maszyny, ściślej małej przestrzeni barwnej. Złudzenie poprawności będzie tym większe, gdyż zdjęcia zazwyczaj są bogate kolorystycznie i elementy błędne będą niknąć. Odwrotnym przypadkiem są np fotografie ślubne, gdzie nie ma co niknąć w bogactwie kolorystyki a rozpiętość jasności jest bardzo duża i na dodatek w skrajach zakresu są podmioty fotografii. Wówczas widać jak na dłoni wszelkie defekty.

a co Pan sądzi o tym LG na matrycy MVA i rzekomych 16,8mln kolorów?
    Matryca nie czyni monitora. Powtarzam to z uporem maniaka. Trzeba ją wysterować. Podobnie jak dłuto samo nie wyrzeźbi dzieła, trzeba nim pokierować. Matryca to element wykonawczy, są lepsze, gorsze, ale to od sterowania zależy co się z niej wyciśnie.

LG nie ma w ofercie żadnego monitora z 10 bitowym sterowaniem lub szerszym. Oznacza to, że wszystkie monitory tej firmy maja typowe przypadłości techniki LCD, wynikające z zasady działania samego wyświetlacza. Nie ma żadnych sposobów na uniknięcie ich, sterując wyświetlaczem 1:1, czyli opis_koloru_na_karcie = opis_koloru_na_monitorze.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 29-11-2007 o 02:11

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

LG nie ma w ofercie żadnego monitora z 10 bitowym sterowaniem lub szerszym. Oznacza to, że wszystkie monitory tej firmy maja typowe przypadłości techniki LCD, wynikające z zasady działania samego wyświetlacza. Nie ma żadnych sposobów na uniknięcie ich, sterując wyświetlaczem 1:1, czyli opis_koloru_na_karcie = opis_koloru_na_monitorze.
    z tego co zauwazylem to ta 24" panorama to jedyny (albo jeden z nielicznych) monitor na MVA jaki ma LG? czy on tez ma ta przypadlosc o ktorej Pan pisze? jesli tak to co powinen miec monitor aby przyczepic mu naklejke "dobry"?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

z tego co zauwazylem to ta 24" panorama to jedyny (albo jeden z nielicznych) monitor na MVA jaki ma LG? czy on tez ma ta przypadlosc o ktorej Pan pisze? jesli tak to co powinen miec monitor aby przyczepic mu naklejke "dobry"?
    Przecież wszystko już opisałem wyżej.

1. Tak, monitory LG bez wyjątku mają grube defekty z racji swej konstrukcji.
    2. Dobry monitor ma 10 bitowy kolor (lub szerszy). To podstawowy wymóg.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Przeglądając ofertę komputronika:
    24" LG Flatron L245WP BN
    http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,42270/

Co o nim sądzicie?
    Oprócz tego co napisano, mi się w oczy rzuciło to:
    cyfrowe złącze DVI: nie

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

apropo złącza...

kilka osób mi mówilo (takich co interesuje sie sprzetem, muzyka , kabelkami itd..).nawet sprzedawcy w sklepie komputronik

Ze wyjście cyfrowe wcale nie poprawia jakości itd... ze wystarczy dobry kabel.

Jak podłaczylam swoje eizo do karty zintegrowanej bylo nieostro...wiec sie załamalam ze czeka mnie zakup karty graficznej... Przyszedł kolega i raz dwa trzy ustawil mi w eizo cos tam.... i mam ostro i ładnie..

A wszyscy pisali ze czeka mnie wymiana karty graficznej.

pozdrawiam.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monii Zobacz posta
    apropo złącza...
    Ze wyjście cyfrowe wcale nie poprawia jakości itd... ze wystarczy dobry kabel.
    W teorii nie ma różnicy jak podajemy sygnał do monitora. Ma być ostry. Na analogu nawet będą płynniejsze przejścia tonalne, bo przetwornik D/A pracuje 10 bitowo.

W praktyce, ze świecą trzeba szukać karty, która da ostry, poprawnie wyfiltrowany obraz na analogu. Matrox tak, tajwańskie nie. Większość kart da większe lub mniejsze rozmycie widoczne szczególnie na krawędziach fontów. Można sprawę łatać, przez "dostrojenie" monitora do kiepskiego sygnału, ale to półśrodek.

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

Nie wiem teraz jak ta funkcja nazywa sie w eizo ale mozna ustawiać ostrość tak ze np. boki sa rozmyte a środek ostry ..lub odwrotnie srodek rozmyty a boki ostre ( i ja wlasnie mialam ten drugi przypadek zaraz po podlaczeniu monitora)

Ale kolega szybciutko ustawil mi ten parametr i naprawde mam teraz ostry obraz wszedzie . Karta zintegrowana geforce 6100 ...
    Teraz tylko kalibracja i bedzie ok.

A z monitorka jestem zadowolona..sporo fotek obrobilam na nowo bo wyszly niezłe niedociagniecia z obrobki na starym crtku.

pozdrawiam.

Strona 5 z 378 PierwszyPierwszy ... 345671555105 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów