Oglądam to teraz na wyjątkowo paskudnym ekranie laptopa i chyba widzę czerwony zafarb na spodniach. Wieczorem rzucę okiem na profesjonalnym, będzie pewność.
Oglądam to teraz na wyjątkowo paskudnym ekranie laptopa i chyba widzę czerwony zafarb na spodniach. Wieczorem rzucę okiem na profesjonalnym, będzie pewność.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Będe wdzięczna .. jak ktoś mi pomoże i wyjaśni dokładnie co to jest i jak się tego pozbyć
pozdrawiam
Witam
Jeśli chcesz to wyślij do mnie to zdjęcie z szumem sprawdzę na moim monitorze mamy prawdopodobnie takie same mój to S2111W
P.S
Co do jasności to zależy przy której aplikacji ale jeśli przy zdjęciach to jasność mam na 100% Temperatura K OFF , Gamma 2.6 , saturacja 0 , Hue 0 ,Gain , czerwony 97 zielony 94 , niebieski 99. tak mi wyszło przy użyciu kalibratora EyeOne i zdefiniowane pod Custom używane tylko przy programach graficznych do tekstu i www używam 38% jasność. Masz zainstalowany ScreenManager ? Jeśli nie to zainstaluj doba rzecz automatycznie będzie Ci przerzucać w zależności od programu w którym akurat pracujesz
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Antonina2 ; 20-11-2007 o 18:01
A ja jako amator w tej kwesti musze kupic monitor do zdjec. Mam do wydania 1300zl i chce zeby mial przynajmniej 19 cali. PROSZE POMOZCIE !!! Chce tylko wiedziec nazwe i model i tyle. niestety nie mam czasu zeby szukac po sieci odpowiedzi co i jak...
Moze jakis z takiego wyszukiwania.
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
19" i 1300 zł to monitory wyłącznie hipermarketowe. Ich przydatność do czegokolwiek jest dyskusyjna.
Antonina2
Dzięki za rady..mamy ten sam monitorek. Przyznam że spłukałam sie całkowicie na jego zakup i na razie płatna kalibracja nie wchodzi w grę.
Ustawilam dokladnie tak samo..i zobaczymy jak będzie.
Powiem szczerze że zaskoczyło mnie brak temperatury barwowej...aczkolwiek w trybie PICTURE też jest na off.
zdjecie chetnie przesle ale raw ma 11 MB ..moze podeslij mi na priva maila swojego ..bede wdzieczna![]()
Aha zainstalowalam screen managera...ale na razie dokłądnie nie wiem jak to działa itd. Przyznam że mam ostatnio sporo zajęć i jak tylko odpalam instrukcje eizo po angielski to trace cierpliwość i zaraz musze robić coś innego
pozdrawiam
Ustawienie 100% jasności to IMO hardcore ...
No i gamma 2,6? W idealnych warunkach powinno być (dla PC) 2.2. Kalibrator poradzi sobie i gammą 3.0 ustawioną na monitorze, bo sprowadzi do poprawnej krzywej (w zasadzie wypadkowej prostej).
Proponuję ustawić 2.2.
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 20-11-2007 o 19:57
tez mi sie tak wydawało na początku bo po CRTku to oczy mi przy tym lcd wysiadały..ale w ustawieniach fabrycznych na trybie PICTURE jasność jest też 100%. Oczywiście gdy siedze przy zapalonym świetle.
Porażką jest natomiast fabryczne ustawienie eizo na TEKST...nie dość że ciemno to i żółto....
pozdrawiam
E-mail poszedł na PM co do Managera to tak podłącz kabel USB jeśli jeszcze jest nie podłączony po otwarciu SM zaznacz Activate Auto FineContrast w oknie Application Selection wyświetla Ci się aktualnie otwarty program np. Masz otwartego PS Wyświetla sie w tym oknie PHOTOSHOP w oknie poniżej wybierz z którego trybu ma korzystać u mnie jest CustomMode jak wybierzesz zrób Register przy okienku Application Selection i tak dalej z innymi programami w oknie If unregistered application zaznacz Tex mode na tym trybie będą pracować te inne nie sklasyfikowane i to na tyle
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Skorzystałam z rady Tomasza ustawiłam jasność na 90% i gamme 2.2 zmieniło się troszku kolory a więc tak
Czerwony 98%
Zielony 94%
Niebieski 100%
Tak wyglądają te miarki od kalibratora po takim ustawieniu
![]()
Ostatnio edytowane przez Antonina2 ; 20-11-2007 o 20:42 Powód: Automerged Doublepost
Wartości poniekąd dziwne. Przy takich nastawach obraz jest skrajnie oczojebny i przekontrastowany. Również podbicie kanału niebieskiego powoduje odjazd temperatury w górę i jeszcze optyczne zwiększenie jaskrawości. Jeśli już, to trzeba zmniejszyć jego udział w porównaniu do pozostałych, bo nominalnie ma tendencję do ochładzania. Fabryczna gamma jest o oczko wyższa niż wynika z nastawy i neutralnie jest przy zadanej 2.0.
Uważam, że w Pani przypadku kalibracja jest niepoprawna. Może we własnościach karty są jakieś czary? Albo jakiś gamma loader?