Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
W Alstorze zapytałem, czy któryś z tych monitorów (eizo) może być kalibrowany pod sRGB i odpowiedź była , że nie. Że to tryb, który działa tylko z ustawieniami fabrycznymi.
Oczywiście że można, choć nie wiem po co. Wersje niekalibrowane mają symulację sRGB na sterowaniu a wersje kalibrowane kalibrację gamutu. Chociaż wiem po co, właśnie po to aby w Windowsach bez zarządzaniem barwą przy pokazie slajdów nacisnąć jeden guzior i pozbyć się czerwonych gąb.

Cytat Zamieszczone przez motoko Zobacz posta
Jeszcze jedno pytanie dotyczące mojego EIZO S1921: do czego służy zainstalowany port USB?
Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
Do tego samego co każdy inny. Żeby sobie podłączyć myszkę, klawiaturę, cokolwiek.
A właśnie nie tylko. USB służy do sterowania monitorem, regulacji, przełączania trybów pracy zależnie od użytej aplikacji i ładowania nastaw do monitora.

allxages, daj mi choć jeden powód wyższości szerokiegogamutu gdy docelowym środowiskiem obrobionych zdjęć będzie sieć, bądź wydruk w minilabie.
Proszę bardzo. Robiąc zdjęcia w RAW'ach bardzo często pojawiają się błędy w przygotowaniu materiału, których na monitorze sRGB po prostu nie widać. Owe błędy wylazą u klientów którzy na szerokogamutowym monitorze zobaczą to czego Pan nie widział. Prawda że pokaz slajdów w Alstorze wypadł kiepsko? Jeśli Pan będzie miał taki monitor będzie Pan takie błędy widział od razu u siebie przed publikacją zdjęć i będzie Pan mógł podjąć środki zaradcze.

Przy okazji mam pytanie - to słynne świecenie czernią przez matryce IPS - czy to dotyczy tylko wizualnych aspektów (komfortu pracy) czy ma to bezpośredni wpływ na przekłamania przy wywoływaniu zdjęć?.
Wszystko zależy od oświetlenia. Proszę zauważyć fakt, że oglądał Pan ten monitor stosunkowo krótko w ciemnym otoczeniu. U siebie jeśli zaaranżuje Pan podobnie słabe światło, to po jakimś czasie oczy przyzwyczają się i defekty czerni będzie Pan widział znacznie wyraźniej. To jest znakomity monitor, ale zawodowy, z zawodowymi wymaganiami odnośnie stanowiska.