quail odpowiedział co do slajdów. dodam jeszcze, że osobiście jakbym miał przygotowywać slajdy dla klienta to przygotowałbym je z góry przeskalowany i wyostrzone do zadanej rozdzielczości sladów, aby utrzymać najlepszą jakość obrazu.
A slajdy to chyba nawet LR potrafi pokazywać, a i ma obsługę zarządzania kolorem.
Kupowanie dobrego monitora, aby mu ścisnąć jajca, znaczy sie gamut do powierzchni sRGB to jak kupowanie ferrari zeby jezdzic nim do kosciola w niedziele. Moze lepiej najpierw "dorośnij" do zarządzania kolorami, a później kup monitor? Wyjdzie Ci lepiej na zdrowie. Zarządzanie jest trywialne proste, a cała magia ogranicza się do poczytania i oswojenia teorii przez jakieś 40 minut.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Do tego samego co każdy inny. Żeby sobie podłączyć myszkę, klawiaturę, cokolwiek.
Ja np. bardzo intensywnie używam tych dwóch portów w moim EIZO. Używam dwóch komputerów, ale mam jeden zestaw myszki/klawiatury, które podpinam do monitora. Wtedy wystarczy tylko kabel USB od EIZO przepinać miedzy komputerami i mam obsługę całą. Zawsze to lepiej jeden niż 2 kable :-)