Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Widok wątkowy

Coś już napisał Awatar Jazzman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Problem polega na tym, że idealnego odpowiednika 1990SXi nie ma obecnie w ofercie NEC. 1990SX ma analogiczne możliwości - 12bit LUT, sprzętowa kalibracja, kompensacja równomierności podświetlenia - różni się jedynie matrycą, w SXi był S-IPS, w SX jest PVA. Biorąc pod uwagę archaiczność matrycy S-IPS stosowanej w SXi oraz wielkość panelu, jeśli weźmiesz SX-a krzywda Ci się nie stanie. Ewentualnie rozważ P221W - ma trochę biedniejszą elektronikę sterującą (10bit LUT, brak ColorComp), ale za to jest szerokogamutowy S-PVA i ma 22", więc będzie się zdecydowanie wygodniej pracowało.
    No tak tylko, że na tle punktu wyjścia jakim był 1990SXi to wszystkie kolejne mają jakieś ale i wiążą się z kompromisem z mojej strony, a nie ze strony producenta.
    Jakikolwiek wybór jest na zasadzie coś trochę gorszego a to 10 bitowy LUT a to charakterystyka matrycy W tej sytuacji wolałbym jednak faktycznie gotówkę i kupić coś w okolicach 3000-3500zł przy 21-22calach.
    Wiem, że 19 cali to jest niesamowicie mało, w okresie kiedy kupowałem monitor był to wybór dość standardowy jeżeli chodzi o cale i przyznam, że się obecnie na nim gniotę. Ale mimo tego nadal monitor jest używany przy zastosowaniach graficznych plus fotografia więc nie chcę ulec degradacji w kierunku PVA. Zależy mi na dobrym oddaniu barw, w gry nie grywam więc przeznaczenie monitora jest dość sprecyzowane. A wszystko co w kwestii matryc przeczytałem mówi, że jednak matryce IPS są dedykowane do tego typu zastosowań, nie sugerowałbym się 19 calami w kwestii zaawansowania prac na tej dziewiętnastce Jeżeli został zakupiony określony monitor i obecnie nie jest już dostępny to dlaczego kompromis wyboru monitora zawęża się do tego co jest poniżej określonego poziomu w tym wypadku 1990SXi. Czyli nie wyżej, ale producent nie ma oporów by zaproponować coś niżej.
    Nie jestem bron boże histerykiem, po prostu nie chcę dostać monitora nawet o ułamek gorszego niż 1990SXi, którego w tamtych czasach długo szukałem uwzględniając jego wady.
    Kwestia też taka jak archaiczność matrycy z 1990SXi ma się do PVA w 1990SX bo sądzę, że mimo wszystko różnica na korzyść SXi no chyba, że się mylę.

Ja rozumiem, że nie ma odpowiednika w ofercie NECa ale czy to moja wina jako konsumenta? Na razie jeszcze nie psioczę na NECa. Zobaczę jak się sprawa skończy lecz wolałbym nie być "zmuszanym" do tego typu jednostronnych kompromisów.
    Ostatnio edytowane przez Jazzman ; 04-02-2010 o 14:14

Uprawnienia umieszczania postów