Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A ja właśnie kupiłem sobie monitorek
    To ja trochę na odtrutkę.... :wink:

Belinea 2080 S2 (20" 1600x1200)
    Znam akurat ten monitorek oraz jego odmianę 1980, o modelowo zerżniętych oznaczeniach ze starszej serii profesjonalnej Nec'a. Spece od reklamy sądzili, że ktoś się pomyli, lub będzie miał pozytywne skojarzenia?

Belinea 2080 S2 ma matrycę Premium MVA - i to chyba najważniejsza sprawa o której nie każdy ma pojęcie. Kolory i kontrast nie zmieniają się przy zmianie kąta patrzenia na monitor.
    Porównując z TN kąty są rzeczywiście niebo a ziemia, ale obiektywnie kolor i jasność zmienia się i to jest widoczne. Szczególnie w cieniach. Jest to typowa cecha konstrukcyjna wszystkich wyświetlaczy wielodomenowych *VA i wynika z ułożenia molekuł ciekłych kryształów. Nie może być inaczej. Jedynym typem wyświetlacza prawie pozbawionym tej cechy jest IPS. To znaczy, też coś się zmienia, ale nie kolor i jasność a sama jasność.

+ Parametry monitorów co najmniej dwukrotnie droższych (1600x1200, 1000:1, 8ms, 178/178, MVA)
    Ww "parametry" nie świadczą kompletnie o jakości monitora. Prawdziwymi parametrami są np zakresy regulacyjne jasności, rzeczywisty zmierzony kontrast, odchyłka temperatury w funkcji jasności, rozkład jasności (gamma).

+ rewelacyjna jakość obrazu
    + maksymalny stosunek jakość/cena (kupiłem go w grudniu 07 za 1400 zł brutto)
    + bardzo dobre wykonanie i jakość monitora
    To są akurat mocno subiektywne argumenty. Prawdopodobnie uległ Pan fascynacji *VA i ich pięknej wysyconej saturacji. Proszę zweryfikować tą jakość choćby najprostszymi pomiarami, lub obrazami testowymi. Publikowałem metodę: http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=860
    http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...&postcount=579
    Proszę się podzielić wrażeniami.

+ nie smuży przy szybkich aplikacjach (gry itp)
    + 3 lata gwarancji
    Jak 99,99% współczesnych monitorów.

+ kolory: sRGB, 3500k, 6500k i manual
    To ma być in plus?

A już miałem kupować Eizo za 3200...
    No właśnie, a tak ma Pan prawie Eizo. Tylko jak mówią prawie robi różnicę...
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-01-2008 o 21:10
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uprawnienia umieszczania postów