Strona 356 z 378 PierwszyPierwszy ... 256306346354355356357358366 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 551 do 3 560 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta

http://monitory.mastiff.pl/monitory-...233wfs-bk.html
    kupował ktoś już z tej strony?? gwaracja 5 lat?? no i czy warto dawać te 250zł. na selekcję??
    ooo Tom01 dopiero teraz zauważyłem ze to twoja stronka ))) więc juz się o to nie martwie tylko zastanawiam się nad tą selekcją.....

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
    tylko zastanawiam się nad tą selekcją.....
    Selekcja to usługa zapewniająca święty spokój. Firma bierze na siebie ryzyko wad ekranu monitora. Ne EIZO takie defekty są rzadko, ale nalepka EIZO nie czyni cudów. Zdarzyło mi się nie raz widzieć pikselka na monitorze za wiele tys zł. Cała operacja jest przy wsparciu przedstawicielstwa EIZO, więc ja na tym też korzystam, gdyż likwiduje się jeden z koszmarów sprzedawcy czyli zwroty drogiego towaru.

Kiedyś miałem kilka wpadek kiedy do odbiorcy pojechał fabrycznie zaklejony monitor, stąd od 2009 roku selekcjonowane lub selekcjonowane i kalibrowane monitory przechodzą zawsze kontrolę przez moje oczy. Mam przez to krótszą dobę, ale wiem co gwarantuję. Sprawdzenie faktu odbycia selekcji to oczywiście niezerowy stan licznika. Zerowy jest oczywiście nowy. Jeśli monitor jest wygrzewany w komorze w podwyższonej temperaturze 50stC ma stan od kilku do 20h, jeśli w warunkach normalnych ok 100h.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 04-08-2011 o 00:29
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu

Domyślnie

Czy monitory sprzedawane przez Ciebie Tom1 przechodzą oprócz selekcji również kalibrację i profilowanie?
    Powoli przymierzam się do nowego monitora i póki co chodzą mi po głowie 2 (SX2262W i S2233WFS). Może Pan określić różnice pomiędzy tymi 2 panelami i czy różnica w jakości faktycznie jest warta tego 1tys? Cena w sumie nie gra dużej roli. Mogę sobie pozwolić zarówno na jeden jak i na drugi, pytanie czy warto. Zastosowanie to głównie ślubniaki - chce mieć pewność że to co wywołam z rawu będzie przelane na papier w labie naszego forumowego kolegi - LAB Polska.

Aha. Jak często trzeba taki monitor kalibrować/profilować (monitor będzie pracował jakieś 20 godzin w tygodniu)? Lepiej to robić usługowo czy kupić sprzęt?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    Czy monitory sprzedawane przez Ciebie Tom1 przechodzą oprócz selekcji również kalibrację i profilowanie?
    Jeśli jest takie zlecenie.

Powoli przymierzam się do nowego monitora i póki co chodzą mi po głowie 2 (SX2262W i S2233WFS). Może Pan określić różnice pomiędzy tymi 2 panelami
    Z grubsza rzecz ujmując SX2262W to jest ekran z S2233W i elektronika z CG223W. Różnica w liniowości i równomierności podświetlenia jest bardzo widoczna.

Zastosowanie to głównie ślubniaki
    Do ślubów są znacznie lepsze monitory, ale i trochę droższe: NEC PA241W, EIZO SX2462W.

Aha. Jak często trzeba taki monitor kalibrować/profilować (monitor będzie pracował jakieś 20 godzin w tygodniu)? Lepiej to robić usługowo czy kupić sprzęt?
    Raz na rok. Czy się opłaca własny sprzęt, trzeba sobie przeliczyć. Moim zdaniem nie z kilku powodów:
    1. Posiadanie zestawu kalibracyjnego nie gwarantuje optymalnego efektu.
    2. Sprzęt kalibracyjny ma stosunkowo niedużą trwałość.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 04-08-2011 o 09:35

Początki nałogu

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi. A czy SX2462W daje jedynie 24 cale bo rozdzielczość widzę, że taka sama.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi. A czy SX2462W daje jedynie 24 cale bo rozdzielczość widzę, że taka sama.
    Nie, to jest całkiem inny monitor. W formacie mniejszym niż 24" nie robi się monitorów profesjonalnych graficznych, czyli takich na których patrzy się na zdjęcie w nie ma monitor.

CG223W to monitor zawodowy również, ale o mniejszych możliwościach. Nadaje się bardzo dobrze do innych tematów foto, nie zawierających trudnych elementów, np skóry. Również jest dobrym wyjściem jeśli pomimo wszelkich zalecań ktoś musi pracować nocami przy lampce.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 04-08-2011 o 09:55

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

SX2462W ma matrycę IPS, SX2262W jest na PVA.

Jednakowoż w cenie SX2462W dostaniesz PA271W z 27-o calową matrycą IPS o rozdzielczości 2560x1440px, sterowaną 14(16)-o bitowym 3DLUT, z elektroniczną kompensacją równomierności i starzenia się podświetlenia, pełną sprzętową kalibracją i wszystkimi bajerami. Idealny monitor dla fotografa ślubnego, bo można pracować z rozkładówką fotoksiążki 2 x 30x30cm w skali (prawie)1:1
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 04-08-2011 o 09:58

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Jednakowoż w cenie SX2462W dostaniesz PA271W
    Może to ułatwi wybór. Lista odpowiedników:
    EIZO - NEC
    EIZO S2233W - NEC P221W
    EIZO S2243W - brak
    EIZO S2433W - brak
    brak - NEC PA231W
    EIZO SX2262W - brak
    EIZO CG223W - brak
    EIZO SX2462W - NEC PA241W
    EIZO SX2762W - NEC PA271W
    brak - NEC PA301W
    EIZO CG243W - NEC SV241
    EIZO CG245W - brak
    EIZO CG275W - NEC SV271
    EIZO CG303W - NEC SV301

Początki nałogu

Domyślnie

No to trochę mi Pan namieszał. Tym bardziej, że staram się unikać kompromisów.
    W sumie wychodzi jakieś 6k więc 2k więcej niż miałem wydać, ale będę musiał pomyśleć.

Zastanawiam się tylko, czy rzeczywiście ułatwi mi to pracę. Lab ma duży mniejszy gamut, a to właśnie papier jest formatem docelowym dla moich zdjęć. Proszę pamiętać, że dyskutuje Pan z użytkownikiem, który na pewno nie ma tak wyczulonego wzroku jak Pan. Obecnie pracuje na starym s1921 ale czuję pewien dyskomfort przy odbieraniu zdjęć z labu.

Jednakowoż w cenie SX2462W dostaniesz PA271W z 27-o calową matrycą IPS o rozdzielczości 2560x1440px, sterowaną 14(16)-o bitowym 3DLUT, z elektroniczną kompensacją równomierności i starzenia się podświetlenia, pełną sprzętową kalibracją i wszystkimi bajerami. Idealny monitor dla fotografa ślubnego, bo można pracować z rozkładówką fotoksiążki 2 x 30x30cm w skali (prawie)1:1
    Bardzo pomocna wskazówka. Wezmę ją pod uwagę :-)
    Ostatnio edytowane przez jaroslaw.majcher ; 04-08-2011 o 10:21

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Może to ułatwi wybór. Lista odpowiedników:
    EIZO CG275W - NEC SV271
    CG275W nie jest odpowiednikiem SV271, bo podobnie jak CG245W ma wbudowany kolorymetr Konica-Minolta Sensing.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No to trochę mi Pan namieszał. Tym bardziej, że staram się unikać kompromisów.
    W sumie wychodzi jakieś 6k więc 2k więcej niż miałem wydać, ale będę musiał pomyśleć.

Zastanawiam się tylko, czy rzeczywiście ułatwi mi to pracę. Lab ma duży mniejszy gamut, a to właśnie papier jest formatem docelowym dla moich zdjęć. Proszę pamiętać, że dyskutuje Pan z użytkownikiem, który na pewno nie ma tak wyczulonego wzroku jak Pan. Obecnie pracuje na starym s1921 ale czuję pewien dyskomfort przy odbieraniu zdjęć z labu.
    27 cali ułatwia pracę głównie z uwagi na infernalną rozdzielczość i powierzchnię pracy, dzięki czemu ma się lepszy dostęp do suwaczków w LR, ACR, C1, NX itp., oraz ma się lepszą ocenę kompozycji rozkładówki fotoksiążki 30x30.

Objętość gamutu papieru Kodak Endura Supra VC jest oczywiście mniejsza niż gamut normalnego monitora, ale należy pamiętać o tym, że bryły gamutu papieru i monitora przyrastają w innych kierunkach, dlatego aby mieć pełne pokrycie gamutu Kodaka naświetlanego w trybie Noritsu NetOrder (jak ma to miejsce w labpolska) potrzeba monitora o baaaardzo szerokim gamucie:
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 04-08-2011 o 10:27 Powód: Automerged Doublepost

Strona 356 z 378 PierwszyPierwszy ... 256306346354355356357358366 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów