Strona 336 z 378 PierwszyPierwszy ... 236286326334335336337338346 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 351 do 3 360 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Pytanie , czy warto włączać funkcję Colorcomp w Nec 2190UXI?
    Czy to tylko zbędny bajer , a jeżeli używać tej funkcji to czy po załączeniu ponownie skalibrować monitor?( zauważyłem że spada luminacja i kolorki też się trochę zmieniają)

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Spada jasność, spada kontrast ale nieco wyrównuje się ekran. To czy warto zależy o nierówności wrodzonej panelu oraz bilansu korzyści i strat.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Pytanie nieco z innej beczki. Mam laptopa którego chcę podłączyć do moniora Eizo po złączu D-sub (laptop nie ma dvi). Czy ktoś z Was sprawdzał czy jest jakaś istotna strata na jakości obrazu (w stosunku do DVI) w kontekście obróbki foto?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Pytanie nieco z innej beczki. Mam laptopa którego chcę podłączyć do moniora Eizo po złączu D-sub (laptop nie ma dvi). Czy ktoś z Was sprawdzał czy jest jakaś istotna strata na jakości obrazu (w stosunku do DVI) w kontekście obróbki foto?
    Różnica będzie widoczna, bez dwóch zdań. Sytuację można ratować stosując dobrze ekranowany kabel, przy byle jakim za 10 zł można przeżyć szok.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Spada jasność, spada kontrast ale nieco wyrównuje się ekran. To czy warto zależy o nierówności wrodzonej panelu oraz bilansu korzyści i strat.
    Dziękuję za odpowiedź , panel jest dość równy więc dam sobie spokój z tą funkcją.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    System jak widać nie podpina właściwego profilu. Proponuję sprawdzić czy ponowne podpięcie coś zmieni.
    Dobra, miałem chwilę i chciałem rozgryźć temat. Oczywiście, przepinanie profili nic nie pomaga. Tak więc po kolei:

Najpierw obrazki :-)

1) Dock:

Mac Mini z zapiętym profilem (podpięty zarówno przez DVI jak i DisplayPort):

MBP na DisplayPort z profilem:

MBP matryca wbudowana nieoprofilowana:

2) Finder:

Mac Mini:

MBP:

Suche fakty w puntkach:

- Widać, że na EIZO podpiętym do MBP jest przekolorowanie, które jest typowo "szerokogamutowe"

- Sytuacja ma miejsce zarówno jeżeli włączony jest wyświetlacz wbudowany jak i nie (poprzednio napisałem, że tylko na wyłączonym, jednak cofam to)

- Profil został wygenerowany na Mac Mini (zresztą przez Pana Marcina)

- Zainstalowałem profil na MBP poprzez skopiowanie pliku ICC do odpowiedniego katalogu, a następnie wybraniu go z listy w Display/Color - nie wiem czy to wystarcza, nie znam się na OSX za bardzo

- W dostępnych profilach na MacMini przygotowany profil NIE JEST pokazywany jako kompatybilny z moim Eizo. Inaczej mówiąc, jak zaznaczę 'Show profiles for this display only' to go nie widzę. W MBP jest widoczny jako dedykowany dla tego monitora.

- Zrobione screenshoty miały przypisany profil koloru dokładnie ten, który został przypisany do monitora (przynajmniej tak Photoshop twierdzi)

- Chciałbym już mieć to działające, bo dawno zdjęć żadnych nie przygotowywałem

- Próbowałem różnych dostępnych profili i żaden nie "wyłączył" przesycenia kolorów

Czy ktoś ma jakieś sugestie?

Osobiście zaczynam podejrzewać problem na linii kabla MiniDisplay<->DisplayPort. Co prawda na Mac Mini działa i nie za bardzo widzę związek, ale brak mi pomysłów.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jak bardzo moze wydawac sie to dziwne to nie wiem, ale skojarzyla mi sie jeszcze jedna sytuacja. Mianowicie uzywajac przelotki miniDP <-> vga podpinalem MBP do rzutnika i tam takze kolory byly przesycone w stosunki do tego rzutnika i komputera stacjonarnego. Aczkolwiek tutaj sygnal analogowy wiec wszystko jest mozliwe. O ile pamietam to zmiana profilu dla rzutnika na (dziwne) AdobeRGB zniwelowala przesycenie.

Czy to wiec mozliwe, ze to nie problem z profilem ICC, a moim kompem i np. laczen Thunderbolt?
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 02-06-2011 o 02:57 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fil91 Zobacz posta
    Dziękuję za odpowiedź , panel jest dość równy więc dam sobie spokój z tą funkcją.
    Pozdrawiam
    Mam pytanie. Czy to monitor nabyty w ostatnim "okazjonalnym" wysypie na Allegro? Jeśli tak, bardzo proszę sprawdzić numer seryjny.

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Czy ktoś ma jakieś sugestie?
    Proszę celem testu wypróbować profile stąd: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=170&start=0
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-06-2011 o 11:25 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Witam , mam taki problem , zakupilem monitor eizo s2233w, rozumiem ze jest szerokogamutowy i wyswietla barwy podsaturowane , robilem testy z zielonym swiatlem i jest ok, monitor oprofilowany z powyzszego linka.Problem jest taki, ze gdy obrabiam zdjecia w adobe lightroom 3.3 to widze mocno podbite juz barwy a w rzeczywistosci na innym monitorze jest duzo slabiej z kolorami , ale to jest do zrozumienia , ale gorzej jak odbitki wychodza blade , nie wiem co zrobic z tym problemem, bardzo prosze o pomoc kogos doswiadczonego w temacie..

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Profil, profil proszę właściwie podłożyć! I to zarówno monitora jak i labu oraz włączyć softproofing (podgląd labu) w PS.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-06-2011 o 12:10

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mayday Zobacz posta
    Witam , mam taki problem , zakupilem monitor eizo s2233w, rozumiem ze jest szerokogamutowy i wyswietla barwy podsaturowane , robilem testy z zielonym swiatlem i jest ok, monitor oprofilowany z powyzszego linka.Problem jest taki, ze gdy obrabiam zdjecia w adobe lightroom 3.3 to widze mocno podbite juz barwy a w rzeczywistosci na innym monitorze jest duzo slabiej z kolorami , ale to jest do zrozumienia , ale gorzej jak odbitki wychodza blade , nie wiem co zrobic z tym problemem, bardzo prosze o pomoc kogos doswiadczonego w temacie..
    no niestety Lr nie ma żadnych ustawień profili i trzeba ufać, że system dobrze jest obsługuje
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 336 z 378 PierwszyPierwszy ... 236286326334335336337338346 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów