Strona 274 z 378 PierwszyPierwszy ... 174224264272273274275276284324374 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 731 do 2 740 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

quail odpowiedział co do slajdów. dodam jeszcze, że osobiście jakbym miał przygotowywać slajdy dla klienta to przygotowałbym je z góry przeskalowany i wyostrzone do zadanej rozdzielczości sladów, aby utrzymać najlepszą jakość obrazu.
    A slajdy to chyba nawet LR potrafi pokazywać, a i ma obsługę zarządzania kolorem.

Kupowanie dobrego monitora, aby mu ścisnąć jajca, znaczy sie gamut do powierzchni sRGB to jak kupowanie ferrari zeby jezdzic nim do kosciola w niedziele. Moze lepiej najpierw "dorośnij" do zarządzania kolorami, a później kup monitor? Wyjdzie Ci lepiej na zdrowie. Zarządzanie jest trywialne proste, a cała magia ogranicza się do poczytania i oswojenia teorii przez jakieś 40 minut.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez motoko Zobacz posta
    Jeszcze jedno pytanie dotyczące mojego EIZO S1921: do czego służy zainstalowany port USB?
    Do tego samego co każdy inny. Żeby sobie podłączyć myszkę, klawiaturę, cokolwiek.

Ja np. bardzo intensywnie używam tych dwóch portów w moim EIZO. Używam dwóch komputerów, ale mam jeden zestaw myszki/klawiatury, które podpinam do monitora. Wtedy wystarczy tylko kabel USB od EIZO przepinać miedzy komputerami i mam obsługę całą. Zawsze to lepiej jeden niż 2 kable :-)
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 02-10-2010 o 16:04 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

allxages, daj mi choć jeden powód wyższości szerokiegogamutu gdy docelowym środowiskiem obrobionych zdjęć będzie sieć, bądź wydruk w minilabie. Może się przekonam od razu ;-) Do tej pory tylko czytam o kłopotach z szerogamutowcami , a nie o korzyściach...

Ja tam z chęcią kupiłbym o połowę tańszy monitor, ale przecież nie ma (poza 2490wuxi)
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    No właśnie. Jeśli zrobię założenie , że szukam nowego monitora 1900x1200 którego chciałbym skalibrować do sRGB i tak też używać na dzień dzisiejszy, ponieważ szerokigamut do niczego mi nie jest potrzebny. A z drugiej strony wiem, że AdobeRGB to przyszłość i w momencie gdy "dorosnę" do zarządzania kolorem chciałbym ambitniej podejść do wywoływania zdjęć... to chyba jedyny wybór na rynku. Poza oczywiście nec' 2490WUXi.

W Alstorze zapytałem, czy któryś z tych monitorów (eizo) może być kalibrowany pod sRGB i odpowiedź była , że nie. Że to tryb, który działa tylko z ustawieniami fabrycznymi.
    No więc NEC serii PA może być kalibrowany do sRGB z użyciem 3D LUT - na chwilę obecną jeszcze bez sensora za pomocą oprogramowania Multiprofiler, a lada dzień po niedzieli przy użyciu sensora i oprogramowania Spectraview II (bo taka funkcjonalność ma się pojawić w obecnie opracowywanej, nowej rewizji tego profilera).

sRGB wystarcza do internetu i pospolitych minilabów, jednak monitor szerokogamutowy lepiej odwzorowuje przestrzeń barwną drukarek atramentowych, szczególnie wielokolorantowych drukarek pigmentowych. W perspektywie czasu oprogramowanie "dorośnie" do sprzętu, a minilaby mokre będą zastępowane suchymi i szeroki gamut nawet w nieskomplikowanych zastosowaniach przestanie "przeszkadzać", a zacznie się stawać coraz bardziej przydatny.

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

#Arek_Gd popatrz pa231 mniejsza rozdziałka ale gamunt normalny

Domyślnie

retter, już to przerabiałem ;-) kilka stron wcześniej

1920x1200 to optymalna dla mnie rozdziałka i nie chcę jej zmniejszać.

Zaczęło się od tego, że byłem zdecydowany na 99% na s2243 , potem zacząłem się wahać czy nie dołożyć 1000 plnów do sx2262 albo s2433. Ale z kolei wtedy już jest bardzo blisko ceny NEC'a PA241

czyli podobnie jak z fotografią - zaczynasz od ciemnego zooma, potem amatorskiej stałki a i tak kończysz na Lkach :-D Z monitorem postanowiłem wybrać raz a dobrze...
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A podobał się CG243W?

Domyślnie

A co miał się nie podobać

Żałuję tylko, że miałem mało czasu do dokładne "obmacanie" , ale samo obejrzenie zdjęć na tym monitorze i równolegle na sx2262 dało wyraźnie do zrozumienia - IPS to jest to.

Przy okazji mam pytanie - to słynne świecenie czernią przez matryce IPS - czy to dotyczy tylko wizualnych aspektów (komfortu pracy) czy ma to bezpośredni wpływ na przekłamania przy wywoływaniu zdjęć?

Gdyby to pierwsze to w ogóle nie stanowi to dla mnie problemu.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

W Alstorze zapytałem, czy któryś z tych monitorów (eizo) może być kalibrowany pod sRGB i odpowiedź była , że nie. Że to tryb, który działa tylko z ustawieniami fabrycznymi.
    Oczywiście że można, choć nie wiem po co. Wersje niekalibrowane mają symulację sRGB na sterowaniu a wersje kalibrowane kalibrację gamutu. Chociaż wiem po co, właśnie po to aby w Windowsach bez zarządzaniem barwą przy pokazie slajdów nacisnąć jeden guzior i pozbyć się czerwonych gąb.

Cytat Zamieszczone przez motoko Zobacz posta
    Jeszcze jedno pytanie dotyczące mojego EIZO S1921: do czego służy zainstalowany port USB?
    Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Do tego samego co każdy inny. Żeby sobie podłączyć myszkę, klawiaturę, cokolwiek.
    A właśnie nie tylko. USB służy do sterowania monitorem, regulacji, przełączania trybów pracy zależnie od użytej aplikacji i ładowania nastaw do monitora.

allxages, daj mi choć jeden powód wyższości szerokiegogamutu gdy docelowym środowiskiem obrobionych zdjęć będzie sieć, bądź wydruk w minilabie.
    Proszę bardzo. Robiąc zdjęcia w RAW'ach bardzo często pojawiają się błędy w przygotowaniu materiału, których na monitorze sRGB po prostu nie widać. Owe błędy wylazą u klientów którzy na szerokogamutowym monitorze zobaczą to czego Pan nie widział. Prawda że pokaz slajdów w Alstorze wypadł kiepsko? Jeśli Pan będzie miał taki monitor będzie Pan takie błędy widział od razu u siebie przed publikacją zdjęć i będzie Pan mógł podjąć środki zaradcze.

Przy okazji mam pytanie - to słynne świecenie czernią przez matryce IPS - czy to dotyczy tylko wizualnych aspektów (komfortu pracy) czy ma to bezpośredni wpływ na przekłamania przy wywoływaniu zdjęć?.
    Wszystko zależy od oświetlenia. Proszę zauważyć fakt, że oglądał Pan ten monitor stosunkowo krótko w ciemnym otoczeniu. U siebie jeśli zaaranżuje Pan podobnie słabe światło, to po jakimś czasie oczy przyzwyczają się i defekty czerni będzie Pan widział znacznie wyraźniej. To jest znakomity monitor, ale zawodowy, z zawodowymi wymaganiami odnośnie stanowiska.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No to bierz PA241W, to jest praktycznie to samo co CG243W - 10-o bitowy P-IPS, z 14-o bitowym 3D LUT o 16-o bitowej precyzji przeliczania, elektroniczna kompensacja równomierności podświetlenia o regulowanej sile działania i kalibracja sprzętowa (amerykańskim Spectraview II).

Srebrzenie na IPS-ach powoduje przekłamania na zdjęciach murzynów tańczących po ciemku nocą w dżungli w bezksiężycową noc, podobnież na zdjęciach wykonanych na krótkim czsie obiektywem z założonym kapslem - w pozostałych przypadkach problem nie jest zbyt uciążliwy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Proszę bardzo. Robiąc zdjęcia w RAW'ach bardzo często pojawiają się błędy w przygotowaniu materiału, których na monitorze sRGB po prostu nie widać. Owe błędy wylazą u klientów którzy na szerokogamutowym monitorze zobaczą to czego Pan nie widział. Prawda że pokaz slajdów w Alstorze wypadł kiepsko? Jeśli Pan będzie miał taki monitor będzie Pan takie błędy widział od razu u siebie przed publikacją zdjęć i będzie Pan mógł podjąć środki zaradcze.
    Nawet jeśli aparat pracuje w przestrzeni sRBG ?

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Wszystko zależy od oświetlenia. Proszę zauważyć fakt, że oglądał Pan ten monitor stosunkowo krótko w ciemnym otoczeniu. U siebie jeśli zaaranżuje Pan podobnie słabe światło, to po jakimś czasie oczy przyzwyczają się i defekty czerni będzie Pan widział znacznie wyraźniej. To jest znakomity monitor, ale zawodowy, z zawodowymi wymaganiami odnośnie stanowiska.
    A czy takie dwie żarówki postawione za / obok (nie wiem jak lepiej) zminimalizują ten dyskomfort:

http://www.cyfrowaciemnia.pl/index.p...ct/show/id/452

oprócz tego mogę posiłkować się 3x60W na suficie w plafonie, bezpośrednio nad monitorem, no ale to zwykłe żarówki

Strona 274 z 378 PierwszyPierwszy ... 174224264272273274275276284324374 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów