Strona 268 z 378 PierwszyPierwszy ... 168218258266267268269270278318368 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 671 do 2 680 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Na podstawie czego???!!!
    Monitor trzeba skalibrować, bądź przynajmniej wyregulować do standardu wynikającego z profilu pracy.
    A co to znaczy ' przynajmniej wyregulowac' do profilu pracy?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odi Zobacz posta
    aha czyli mój wymarzony S2243, no i to rozumiem
    Czyli tak jak pisałem poprzednio zgłoszę się pewnie za 2 miesiące z powrotem, tym razem po monitor:P
    no chyba że NEC PA231W? chyba że się mylę
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    Michał, dzięki za opinię. Ja wciąż nie mogę się zdecydować.

Im więcej czytam naszego tasiemca, również tego na nikoniarzach tym większy mętlik :-?

Też pewnie pójdę w kierunku s2243 bo to chyba najlepszy wybór cena/jakość.
    Nie ukrywam, że przez chwilę myślałem aby szarpnąć się na NEC'a PA241 bo już za 3700 można go dostać (czyli ok 1200 drożej). Ale jak zobaczyłem taki oto filmik z różnicami między matrycami IPS a PVA:
    http://www.youtube.com/watch?v=PUCpr...eature=related

to chyba sobie odpuszczę, ponieważ ja będę obrabiał i oglądał zdjęcia głównie w słabym oświetleniu w nocy...

a powiedzcie, czy ktoś z Was ma Eizo sx2262w ? Wart swojej ceny ?
    powiem Ci tak:
    nie chcę tutaj specjalnie słodzić Panu Tomaszowi, bo zaraz ktoś powie że z rodziny jestem albo coś w tym stylu, ale jeśli Tom01 mówi że w segmencie do 3 000 zł ten Eizo jest bezkonkurencyjny, to ja mu wierzę.
    Mógłbym jeszcze drążyć temat, czytać testy, wykresy itd.. ale po co ?
    za 3 tys mam skalibrowany monitor. I obrabiam foty.

Domyślnie

Panie Tomaszu, zastanawia mnie taka kwestia. Coraz częściej na rynek trafiają laptopy z dwoma kartami graficznymi, które automatycznie przełączają się miedzy sobą. Np w Asusie jest technologia Optimus i z tego co wiem nie można w niej na stałe włączyć jednej z kart.

Jak to wygląda w praktyce jeśli chodzi o podpięcie profilu i ingerencję w kartę graficzną gdy monitor nie ma sprzętowej kalibracji (np Eizo s2243). Czy wtedy jest konieczne ustawienie dla dwóch kart ? Czy są tutaj jakieś problemy? Pytam, bo laptopa też muszę kupić ;-)
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Jeśli w systemie operacyjnym są widoczne jako dwa urządzenia, trzeba przeprowadzić osobną konfigurację ekranu, profilu do niego i sprawdzić czy jest ładowany poprawnie.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zablokowany

Domyślnie

Stalo sie, jestem posiadaczem Pa271W! Powstal jeden problem, wszytskie suwaczki od DPP sa piekielnie malutkie, ledwo to to widac na ekranie. Gozba utraty wzroku jest naprawde duza. Zmniejszanie rezdzielczosci z 2560 do 1440 powoduje zamglenie ikon i suwaczkow w programach. Jak to ustawic do odpowiedniej postaci aby zachwoac ostrosc i powieszyc te okienka DPP??

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Proponuję przysunąć się bliżej. Poważnie.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Proponuję przysunąć się bliżej. Poważnie.
    No chyba tak bede musial zrobic, tym bardziej ze on nie swieci tak jak poprzedni monitor. Mam tez kalibrator Spectra view, robiony dla NEC-a, ustawilem na 80cd/m2, chyba wystarczy. Tylko za nic nie moge dojsc gdzie moge recznie ustawic kanaly RGB, on to robi automatycznie a ja nie bardzo ufam takim ustawieniom, a moze powinienem? Czy ktos z posiadaczy takiego zestawu podpowiedzial by mi gdzie te kontrole mozna wlaczyc??

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

A profiler jaki jest? Jeśli SVII to on sam zmodyfikuje nastawy monitora wg zadanych parametrów.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    No chyba tak bede musial zrobic, tym bardziej ze on nie swieci tak jak poprzedni monitor. Mam tez kalibrator Spectra view, robiony dla NEC-a, ustawilem na 80cd/m2, chyba wystarczy. Tylko za nic nie moge dojsc gdzie moge recznie ustawic kanaly RGB, on to robi automatycznie a ja nie bardzo ufam takim ustawieniom, a moze powinienem? Czy ktos z posiadaczy takiego zestawu podpowiedzial by mi gdzie te kontrole mozna wlaczyc??
    W tym monitorze nie ma gainu RGB - zastąpiono go dużo bardziej zaawansowaną i precyzyjną regulacją koordynatów chromatycznych kolorantów i punktów bieli. Najprościej ustawić w Multiprofilerze przestrzeń barwną, jaką życzymy sobie na tym monitorze zasymulować.

Strona 268 z 378 PierwszyPierwszy ... 168218258266267268269270278318368 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów