Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
PA231W będzie dostępny dosłownie lada moment, ja już bawiłem się testówką. Jeśli chodzi o 2490WUXi2 to kalibrowałem b. wielu fotografom ślubnym te paneliki i z tego co wiem, to jeszcze żaden od młodych albumem po łbie nie dostał.
Być może NEC popełnił bardziej udane monitorki (choćby wspomniana wcześniej seria PA jest bajeczna), ale jakichś skandalicznych niedomagań tej konstrukcji się nie domierzyłem...
no ok tylko jak rozumieć ten "lada moment"? w innym wątku bodaj na nikoniarzach pisałeś, że przed końcem roku - tyle czekać niestety nie mogę...
możesz podać jakieś bardziej dokładne informacje w tym temacie oraz czy wspomniana cena ~ 2600zl jest realna ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze jedna sprawa - czy poza szerokim gamutem coś jeszcze dzieli modele 2490 od 2690 na co powinienem zwrócić uwagę? czy poza zmianą wielkości jest coś do czego warto dopłacić w większym i nowszym bracie?
zaczynam patrzeć jednak w stronę Nec'a, gdyż ok 1000zl różnica między odpowiednikiem ze stajni Eizo jest jednak kwotą niemałą...
Ostatnio edytowane przez nowart ; 07-09-2010 o 23:52 Powód: Automerged Doublepost
Z ostatnich doniesień wynika, że powinny być do 2 tyg.
Witam
Panowie myślicie, że taki zakup (http://www.cyberfoto.pl/gielda/10917...-gwarancji.htm) byłby rozsądny do amatorskiej obróbki zdjęć?
argumenty za:
- Eizo
- Matryca PVA
- jeszcze na gwarancji
argumenty przeciw:
- używany
Czy jednak za wszelką cenę zbierać kaskę, zbierać kaskę ... na nowego NEC P221 + kalibracja?
Z góry dziękuję za pomoc!
Fiu fiu
3000h to całe nic moim zdaniem. jak nie ma wad ukrytych to, to że uzywany to chyba nie przeszkadza az tak.
No i dobrze to słyszeć. Już miałem kupować eizo s2243 , ale jak się domyślam PA231 będzie łatwiej kalibrować... W Trójmieście raczej ciężko o profesjonalną kalibrację (jedyne co wiem to www.skanuj.pl) a o zakupie własnego spektrofotometru w ogóle nie myślę, co innego jakiś kalibrator, który poradzi sobie z PA231W.
Więc jeszcze się wstrzymam z zakupem i poczekam na pierwsze opinie użytkowników ;-)
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
Monitory serii PA są fabrycznie kalibrowane spektroradiometrem, więc można je zupełnie przyzwoicie ustawić bez sensora za pomocą darmowego oprogramowania Multiprofiler (dostępne na stronach NEC).
Ponieważ monitor jest normalnogamutowy, można też kalibrować go najtańszym sensorem Eye-One Display LT / ColorMunki Create, lub ew. Spyder3, a najlepiej najsolidniejszym kolorymetrem wszechczasów - X-Rite DTP 94 aka Monaco Optix XR, aka Quato Silver Haze Pro. Można czasem trafić używkę, swój (praktycznie nówka, używany może ze dwa-trzy razy) kupiłem za trzy stówki na Allegro.