Strona 245 z 378 PierwszyPierwszy ... 145195235243244245246247255295345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 441 do 2 450 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

Witam,
    Ja tak moze troszeczke z innej beczki, mam pewien problem i mnie to męczy

Mianowicie mam monitor EIZO S1921 podpiety do laptopa. Skalibrowny i1-display2 za pomoca agryllCMS. Parametry kalibracji nastepujace:
    Gamma 2.2
    Jasnosc 100cd/2
    6500K temperatura barw
    Z tego co wiem, kalibracje przeprowadzilem poprawnie. Na poczatku ustawilem punkt bieli i deltaE wyszla na 0.1.

I teraz zaczynaja sie schody
    Pracowalem ostatnio nad duza iloscia zdjec przy profilu wygenerowanym po kalibracji.
    Wrzucilem je do fotolabu (numer 2 w UK na liscie labów) ktory podaje profil papieru (w zaleznosci od tego jaki sie wybierze). Pamietam ze kiedys wywolalem pare testowych fotek u nich, na zdjeciach przekonwertowanych do tego profilu papieru i foty byly w porownaniu do tego co na ekranie lekko zoltawe. Nie tak przesadnie , widac bylo lekki zafarb, naprawde nieznaczny ale jednak.
    To samo stalo sie w tym roku, po otrzymaniu zdjec dalej mam ten zafarb.

Co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy? Wiadomo ze nigdy nie uzyskam identycznych odbitek ale skad taki zafarb. Czyzby moj monitor nie wyrabial z zolcia i dlatego tych odcieni nie widac? W kazdej innej kwesti, otrzymane zdjecia zgadzaly sie z tym co na ekranie, kontrast, nasycenie kolorow, ogolna jasnosc, wszystko idealnie, prucz zafarbu

Z gory dzieki za jakiekolwiek sugestie co moze byc nie tak

pozdrawiam
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

A w jakim świetle zdjęcia są oglądane?
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Pracowalem ostatnio nad duza iloscia zdjec przy profilu wygenerowanym po kalibracji.
    Z prywatnej rozmowy wnioskowałem, że kalibrację przeprowadziłeś PO oddaniu zdjęć do fotolabu...

Miasto
    Scotland

Domyślnie

Światło takie jakie mam w pokoju. Patrzyłem tez na odbitki w świetle od okna. Jakbym nie patrzył to różnice widać i to na żółto.

Allxages - monitor był skalibrowany już wcześniej. Nie umysłem ustawić punktu bieli przed kalibracja ale ten profil utworzony wtedy jak i poźniejszy poprawniejszy nie dawały mi aż takiej różnicy w zdjęciach.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Oczywiście w pokoju jest jakaś halogenowa zarowka. Szczeze wątpię żeby to dawało taka roznice
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 11-08-2010 o 00:57 Powód: Automerged Doublepost
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A ja mam pytanko co do kalibratora: Czy spyder 3 jest do D sam w sobie czy moze jego soft jest do d? Bo jak tak się wczytuję to są kalibratory, które sprzętowo sa ok, ale są spierniczone przez soft. Jak ten spyder 3 (a moze lepiej 2?) bedzie sie zachowywał w połączeniu np z Argyll'em?
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Oczywiście w pokoju jest jakaś halogenowa zarowka. Szczeze wątpię żeby to dawało taka roznice
    OGROMNE! Jeśli zamierza pan porównywać zdjęcie z monitorem ustawionym na 6500K, odbitka MUSI być oświetlona światłem słonecznym. W świetle żarowym są tak kolosalne różnice w wyglądzie, właśnie w stronę zażółcenia, że w skrajnym wypadku B&W zaczyna wyglądać jak sepia.

Miasto
    Scotland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    OGROMNE! Jeśli zamierza pan porównywać zdjęcie z monitorem ustawionym na 6500K, odbitka MUSI być oświetlona światłem słonecznym. W świetle żarowym są tak kolosalne różnice w wyglądzie, właśnie w stronę zażółcenia, że w skrajnym wypadku B&W zaczyna wyglądać jak sepia.
    hmm, czy w takim razie nie lepiej byloby skalibrowac monitor do 5000K, z tego co wiem to wiekszosc odbitek jest wlasnie w tej temperaturze robiona. Wtedy monitor bedzie bardziej "zolto-zielony" czyli blizej temu co co na papierze.

czy konwersja do profilu papieru, pomimo ze softproofing pokazuje bardzo minimalne roznice ma az takie znaczenie ?
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

hmm, czy w takim razie nie lepiej byloby skalibrowac monitor do 5000K, z tego co wiem to wiekszosc odbitek jest wlasnie w tej temperaturze robiona. Wtedy monitor bedzie bardziej "zolto-zielony" czyli blizej temu co co na papierze.

czy konwersja do profilu papieru, pomimo ze softproofing pokazuje bardzo minimalne roznice ma az takie znaczenie ?
    5000K w przypadku fotografii to dużo za "ciepło". Model barwny sRGB jest oparty o punkt bieli 6500K więc tak powinny być ustawione urządzenia a materiał oglądany w świetle dziennym 5000K. Taki drobny niby-paradoks. Można oczywiście skalibrować monitor do oświetlenia, nawet niektóre szkoły to zalecają. Osobiście uważam, że warto jeśli oświetlenie niewiele odstaje od referencyjnego. Jeśli to przypadkowy pokój, z mieszanym oświetleniem i kolorowymi ścianami/meblami/zasłonami lepiej zaopatrzyć się w stołową lampę 5000K. Tymczasowo może Pan zaeksperymentować i ustawić monitor na 6000K. 500K to bezpieczny margines na "doregulowanie". Przykładowo przy monitorach służących jako przygotowalnia do druku, ustawiam np 5500K zamiast referencyjnego 5000K z uwagi właśnie na niedoskonałość posiadanego światła i wybielacze w papierze. Optycznie daje to lepszą zgodność. Proszę jednak pamiętać że wszelkie odstępstwa od standardów mogą się mścić w najmniej odpowiednich momentach, więc ostrożnie.

Konwersja do przestrzeni maszyny jest konieczna, obowiązkowa i proszę to sobie wbić na stałe jako ostatni krok przed zapisaniem pliku.

Coś już napisał Awatar kendzi1

Domyślnie

ja kupilem eizo color edge cg245w i mam problem z kolorami self-calibration daje czerwonym, pomaranczowym po oczach a wszystko musze ustawiac na przyciskach na monitorze bo program nie wykrywa kalibratora wbudowanego i to wszystko po tygodniu uzywania prosze pomozcie jakie parametry wprowadzic recznie jakie sa wzorcami 100 jasnosc white red green blue gamma 2.2 ambient light - jasnosc i gama to wiem ale jak ustawic recznie do klaibracji pozostale parametry jako cel do uzyskania dla kalibratora takie jak
    white point
    color gamut

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kendzi1 Zobacz posta
    ja kupilem eizo color edge cg245w i mam problem z kolorami self-calibration daje czerwonym, pomaranczowym po oczach a wszystko musze ustawiac na przyciskach na monitorze bo program nie wykrywa kalibratora wbudowanego i to wszystko po tygodniu uzywania prosze pomozcie jakie parametry wprowadzic recznie jakie sa wzorcami 100 jasnosc white red green blue gamma 2.2 ambient light - jasnosc i gama to wiem ale jak ustawic recznie do klaibracji pozostale parametry jako cel do uzyskania dla kalibratora takie jak
    white point
    color gamut
    Bez obrazy ale proszę napisać posta jeszcze raz używając znaków interpunkcyjnych i w sposób w miarę zrozumiały opisać swój problem. Myślę, że w takiej formie zadane pytanie pozostanie jednak bez odpowiedzi.

Strona 245 z 378 PierwszyPierwszy ... 145195235243244245246247255295345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów