Strona 220 z 378 PierwszyPierwszy ... 120170210218219220221222230270320 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 191 do 2 200 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Bywalec

Domyślnie

weź pod uwagę że te matryce imaca są szklane - zatem najpierw odpowiedz sobie na pytanie jak pracowałoby ci się przed takim lustrem - ja właśnie z tego powodu nie kupiłem tego kompa
    pozdrawiam
    Tomek

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nowe imacze mają matryce LG-Philips H-IPS, podświetlane pseudobiałymi LED. Wersja 27" mrugała i dostawała żółtaczki, Apple wypuścił na tą okazję update firmware'u i oferował na zachodzie cashback za "straty moralne". Jedno i drugie jest 8-o bitowe i ma błyszczącego szybsztala. Nie ma w tych panelach nic wybitnego, poza przepięknym wyglądem i niskim zużyciem energii.

Domyślnie

"Jedno i drugie jest 8-o bitowe i ma błyszczącego szybsztala." Ech - szkoda- gdyby wyświetlacz eizo zamknięto w puszkę imaca to by była dopiero gratka. dziękuję za opinie.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niemoj Zobacz posta
    Czy mądrzej rozważyć zakup miniaca w towarzystwie eizo s?
    Cały czas się czaję na takie rozwiązanie, z tym że mam już nec'a uxi2190 i tylko maca mi brakuje - cała reszta tych nowych wyświetlaczy to niestety kicha - jak się przyzwyczaiłem do neca to inne jakoś mi obrzydły..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Podobnie, jak Ty zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, ale obawiam się, że mac mini to za słaba konfiguracja pod 5DII. W tej chwili MacBook Pro 2,2 /4GB ram przymula na Bridge CS4, ale na DPP jest całkiem ok.
    Ewentualnie Mac Mini Server z dyskami w RAID 0, może być ok

Domyślnie

Jestem chwilowo zmuszony do obróbki zdjeć poza miejscem gdzie stacjonuje mój PC. Stąd rodzi się pomysł aby do laptopa podpiąć skalibrowany monitor.

Czytałem tutaj, że kilka osób tak właśnie pracuje. Problem tylko taki że na początek laptop "nie na wypasie" bo Dell D630 , jak sie domyślam ze słabą kartą graficzną. Do tego myślę o monitorze w granicach 2,2 -2,6 tys zł. Czy to wystarczy? I o czym należy przy takim rozwiazaniu pamietać.
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Domyślnie

Jak połaczyć wpisy ? , bo po kolejnych kilku godzinach w tym wątku mam już typy.

Właściwie doszedłem do takiego samego wniosku jak kolega Kusy jakiś czas temu:
    Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    Witajcie
    po (jednak dosyć pobieżnej) lekturze tego wątku wytypowałem dwa monitory, które, jak mi się wydaje są "godne" mojego zainteresowania - EIZO 2243 oraz NEC 2490 WUXI - bardzo prosze o wypowiedź, który z nich będzie lepszy do obróbki fotografii (śluby), ewentualnie prosze o inne typy w tym przedziale cenowym. Dosyć istotne jest to, że z tego co widzę, sam za kalibrację się brać nie będę, więc musze kupić skalibrowany, bądź korzystać z pomocy "jakiejś" firmy w okolicy, więc musi dać się go w miarę prosto kalibrować
    no i tak myślę że Eizo może być faktycznie trochę mały jak na rozdziałkę 1920x1200, więc ciagnie w stronę NEC'a , ale zapał zaraz studzą takie posty:

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Łyżka dziegciu:

2490/2690 mają bardzo wysoki punkt czerni, właściwy monitorom graficznym. Uzyskanie względnie komfortowej czerń wymaga silnego oświetlenia miejsca pracy. Przy niskich poziomach jasności w pomieszczeniu, czerń zaczyna świecić. Z uwagi na wielkość ekranu i duże różnice kątów do przeciwległych narożników względem oka dominującego, czarny ekran zaczyna świecić w placki. Obniżenie mocy podświetlenia powoduje duży spadek kontrastowości obrazu. Sprawę pogarsza włączenie kompensacji nierówności, wówczas kontrastowość obrazu poleci bez problemu poniżej 180:1.

Reasumując, są to monitory zawodowe, z zawodowymi wymaganiami odnośnie stanowiska. Kluczem przy decyzji dotyczącej zakupu jest przeanalizowanie warunków gdzie będzie docelowo pracował. Inaczej można przedobrzyć.
    kurcze, w tym przedziale cenowym to coś mała konkurencja jest... do tego trochę odstarsza ta skomplkowana kalibracja szerokogamutowców...
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Nec pa241w

Od kilku dni bawię się nowym panelem NEC PA241W, czas więc na to, by podzielić się pierwszymi wrażeniami. Są więc one naprawdę bardzo pozytywne, by nie powiedzieć, że monitor jakością i możliwościami urywa łeb z płucami.

Równomierność podświetlenia jest wzorcowa, na poziomie profesjonalnych paneli do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy - odchyłki dobrze poniżej 3 dE(94), pikowo domierzyłem się 2,4 dE(94), średnio jest w okolicach 1-1,5dE(94), a więc na progu percepcji. Monitor jest nieźle zlinearyzowany - mój egzemplarz najlepiej wypada z TRC ustawioną na L*, pikowo błędy rzędu ok. 2 dE(94) - i ma bezprecedensowe możliwości arcyprecyzyjnej, 14-o bitowej regulacji z wewnętrznym przeliczaniem 16-to bitowym - kalibrować można wszystko, łącznie z gamutem.

Matryca IPS w czerniach oglądanych pod kątem tradycyjnie wykazuje srebrzenie, natomiast ma zdumiewająco niski jak na IPS punkt czerni i bez problemu można komfortowo pracować nawet w nocy o północy.

Ogólnie widać, że nad podświetleniem i możliwościami jego regulacji oraz elektroniczną kompensacją równomierności mocno pracowano. Poprawiono też nieco charakterystykę spektralną świetlówek, dzięki czemu monitor ma jeszcze odrobinę szerszy gamut (ok. 1,3mln dE^3), wyraźnie dążący do osiągnięcia kompromisu pomiedzy przestrzeniami edycyjnymi AdobeRGB/sRGB oraz ECI RGB. Oczywiście z powodzeniem kryje CMYK ISO Coated v2, a nawet skalę Pantone Coated.

Dzięki wspomnianej elastyczności nastawów i świetnemu oprogramowaniu, monitor jest niczym kameleon - za jednym kliknięciem może przetransformować się z softproofingowego panelu arcyszerokogamutowego o jaskrawości 160cd/m^2 w panel sRGB o jaskrawości 80cd/^2, przy okazji zapinając w systemie gdzie trzeba stosowny profil.

No i jest to jeden z niewielu paneli, który wyprodukowany jest w na tyle powtarzalny sposób, że jego nastawy w menu mają cokolwiek wspólnego z rzeczywistością - jeśli więc np. wybierzemy w menu skorelowaną temperaturę barwową 6500K, to panel naprawdę będzie miał 6500K z relatywnie niewielką odchyłką, nastawy jaskrawości podawane są w cd/m^2 i tu również błąd jest rzędu kilku cd, a nie kilkudziesięciu itd. Jak do tego wszystkiego skombinujemy sobie kiedyś nowe Spectraview II i skalibrujemy panel sprzętowo dobrym sprzętem, to już wogóle będzie bajka!

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    No i jest to jeden z niewielu paneli, który wyprodukowany jest w na tyle powtarzalny sposób, że jego nastawy w menu mają cokolwiek wspólnego z rzeczywistością
    No, tego na razie nie wiemy. W PL jest 1 szt tego monitora. Ale faktycznie wyskalowanie menu jest nieprzeciętne.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna Awatar fotoluk
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Czy wie ktoś kiedy Nec pa241w będzie w sprzedaży i jaka będzie jego cena?

Strona 220 z 378 PierwszyPierwszy ... 120170210218219220221222230270320 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów