Strona 196 z 378 PierwszyPierwszy ... 96146186194195196197198206246296 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 951 do 1 960 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Kalibracja sprzętowa to nie to samo co użycie "sprzętu" w postaci kalibratora.

Kalibracja sprzętowa to modyfikacja w sprzęcie czyli w monitorze. Programowa to zmiana działania programu, czyli sterownika karty graficznej. To drugie zapewne właśnie ma Pan zrobione. W obu przypadkach do obliczenia korekcji używa się sprzętu - czujnika.

Dziękuję.
    ok, ale informacja nie była precyzyjna. Powiedzenie potoczne że się nie da skalibrować może wiele osób wprowadzić w błąd. Stąd moja reakcja, jako... makowca jeszcze z czasów LC 475 na motoroli ;-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    ok, ale informacja nie była precyzyjna. Powiedzenie potoczne że się nie da skalibrować może wiele osób wprowadzić w błąd. Stąd moja reakcja, jako... makowca jeszcze z czasów LC 475 na motoroli ;-)
    Wypowiedź była bardzo precyzyjna.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Wypowiedź była bardzo precyzyjna.
    ok, źle się wyraziłem, Przepraszam. Chodziło mi o to, że jeśli ktoś przeczyta że iMaca nie da się skalibrować sprzętowo, może pomyśleć (jeśli nie jest specjalistą/inżynierem/technikiem/serwisantem itp. itd.) że nie da się do niego utworzyć (przy użyciu chociażby sprzętu zewnętrznego na przyssawce) profilu ICC. Co oczywiście nie jest prawdą.
    Czy teraz jasno wyraziłem swoje obawy? ;-)

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Chodziło mi o to, że jeśli ktoś przeczyta że iMaca nie da się skalibrować sprzętowo
    Jesteśmy na dość niezłym pod względem poziomu merytorycznego forum a nie jakimś fraz czy pcarena więc piszmy ściśle. Proszę zauważyć, że przy terminach fotograficznych nikt na forum nie stosuje uproszczeń do nam oczywistych EV, ekspozycji, WB, głębi, bokeh, krążka rozproszenia etc. Nie jest dobrze traktować ludzi jak nieumiejących myśleć i nie obniżajmy poziomu do najgłupszego czytelnika. Jak nie zrozumie, to jeśli mu coś zasygnalizujemy, douczy się a jeśli nie będzie miał ochoty to jego problem.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Jesteśmy na dość niezłym pod względem poziomu merytorycznego forum a nie jakimś fraz czy pcarena więc piszmy ściśle. Proszę zauważyć, że przy terminach fotograficznych nikt na forum nie stosuje uproszczeń do nam oczywistych EV, ekspozycji, WB, głębi, bokeh, krążka rozproszenia etc. Nie jest dobrze traktować ludzi jak nieumiejących myśleć i nie obniżajmy poziomu do najgłupszego czytelnika. Jak nie zrozumie, to jeśli mu coś zasygnalizujemy, douczy się a jeśli nie będzie miał ochoty to jego problem.
    No cóż, być może środowisko grafików to środowisko cymbałów, bo tam najczęściej spotykałem stwierdzenia monitor skalibrowany sprzętowo w odniesieniu do tzw. przyssawek stąd moje skojarzenia.
    Ale przeprosiłem, wyjaśniłem, posypałem głowę popiołem i nie wiem co mam jeszcze zrobić?

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Panowie i Panie,

mam pytanie dotyczące monitora Eizo S1931, a dokładnie jego wbudowanych głośników. Korzystałem z nich sporadycznie ale wczoraj zaczęły nagle szumieć i przerywać (jak stare radio) a następnie całkiem przestały działać.
    Gniazdo3,5mm w kompie jest OK bo podłączałem inne głośniki. Kabelek łączący komputer z monitorem też jest OK bo po podłączeniu słuchawek do gniazda z boku obudowy monitora dźwięk jest transmitowany, czyli ewidentnie nawaliły wbudowane głośniki.

Czy ktoś miał podobny problem i znalazł "domowe" rozwiązanie czy czeka mnie serwis?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No i w końcu sobie kupiłem monitorek "zapasowy". Kupiłem taniego jak barszcz kota w worku pod nazwą Samsung F2380. Stwierdziłem, że jak będzie kijowy, to opchnę i kupię drugiego Eizo albo jakiegoś NECa i nie będę się bawił w wynalazki innego typu...

Dane z grubsza: PVA, 23", 16:9, 1920x1080, kąty 178/178, cena szok: 1040 zł brutto(Komputronik).

W sklepie jeszcze sprawdziłem z grubsza podświetlenie i piksele. Widocznych wad nie stwierdzono

Po zainstalowaniu, odpaleniu, pobieżnym ustawieniu kontrastu i podświetlenia zacząłem przeglądać swoje foty. Generalnie wniosek nasuwał się jeden: kolory generalnie super (w porównaniu do mojego Eizo 2431W praktycznie to samo, za dużo jednak czerni (ginął szczegół w ciemnych partiach). Dla graczy i filmowców mocna czerń to pewnie duży atut, no ale nie dla nas Wniosek - kalibrujemy...

Po przyssaniu eyeona wyszło mi coś takiego:

Generalnie nieźle jak na moje amatorskie oko (chyba?). Widać, że moja obseracja dotycząca kolorów i czerni jakby się potwierdziła. Zapisałem profil, odpaliłem, obejrzałem sobie gradienty po oprofilowaniu - wygląda dobrze.

Poprzeglądałem zdjęcia raz jeszcze - jest dobrze

Obrobiłem nawet co nieco - wychodzi mi tak:

http://img515.imageshack.us/img515/8...owesamsung.jpg

Siedzę już trochę po ciemku przy nim, nie wali po oczach. Kurczę, ********y za takie śmieszne pieniądze.

Jeśli ktoś ma kiepski monitor z matrycą TN a nie stać go na zakup drogich LCD-ków - szczerze polecam. Ale koniecznie trzeba potem oprofilować, jak już wspomniałem u mnie bez tego ciężko byłoby z obróbką ze względu na duży poziom czerni w fabrycznym ustawieniu.

Dodam, że jest jeszcze wersja tego Samsunga z literką M, która jest ponad 120 zł droższa a różni się tylko dodanymi głośniczkami i jednym złączem HDMI. Ale czy warto? Kabel HDMI-DVI kosztuje 30 zł a głośniczki wbudowane pewnie szkoda gadać..
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 05-01-2010 o 23:48
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec
    Miasto
    Lublin/Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Mam dwa pytania do osób zorientowanych.
    1. Czy można dokupić podstawkę WH pod monior Eizo S2433 z podstawką WE i samemu ją wymienić?
    2. Jaki jest kosz samej podstawki?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spuki Zobacz posta
    Mam dwa pytania do osób zorientowanych.
    1. Czy można dokupić podstawkę WH pod monior Eizo S2433 z podstawką WE i samemu ją wymienić?
    2. Jaki jest kosz samej podstawki?
    Można. Mam takie podstawy proszę mnie zagadnąć poza forum.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Po przyssaniu eyeona wyszło mi coś takiego:
    lekko z innej beczki; do matrycy LCD też się go przysysa? nie zostawia trudno usuwalnych śladów? łatwo się go potem odsysa?
    pozdrawiam
    Tomek

Strona 196 z 378 PierwszyPierwszy ... 96146186194195196197198206246296 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów