2690WUXi2 różni się gabarytami i olbrzymim gamuciorem. Kalibracja i1D2 jest możliwa, acz wymaga wstępnej prekalibracji za pomocą spektrofotometru.
Dzięki wielkie - na tym monitorze się skupię, i na pewno zlecę kalibrację dobremu fachowcowiale chciałem jeszcze wrócić do oświetlenia - szukałem w necie porad jak rozmieścić lampy, jaką moc zastosować, ale nic ciekawego nie znalazlem (za wyjątkiem przepisów BHP
- macie jakieś doświadczenie w tym temacie??? jeżeli tak to prosze o wskazówki.
I ostatnie pytanie, trochę "lame" ale - interesuje mnie fizyczny rozmiar (szerokość i wysokość) samego ekranu - chcę to porównać z moim aktualnym kineskopem, sama przekątna niewiele mi mówi ponieważ mój to 4:3...
pozdrawiam Mirek
CANON...
Na suficie. Moc taka, aby dało się ustawić monitor tak, aby jego biel była takiego samego poziomu jak trzymanej w ręku białej kartki oraz czerń monitora jeszcze nie "świeciła". Generalnie przy monitorach graficznych z IPS i niskim kontrastem, powinno być jasno, nawet bardzo.
550x344mm, choć można to obliczyć mając proporcje boków i przekątną. Kłania się matematyka na poziomie 7-8 klasy SP starego sytemu.![]()
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-11-2009 o 14:10
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Co do oświetlenia, polecam halogeny Solux daylight 4700K, świetlówki Philips Graphica Pro 950, lub coś z oferty Grafilite - Soluxy i Grafilite dostaniesz w cyfrowaciemnia.pl
w ocenie rozmiaru pomocny jest ten szablonik:
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 07-11-2009 o 14:11
[dotyczy Eizo 2243W]
No i co tu ma brać amator do wywołania z RAW zdjęć z wakacji?
Początkowo myślałem o LG W2600HP-BF (26", IPS).
Krótka lektura skierowała moje kroki w stronę Eizo 2243W potem w stronę NEC 2490WUXi.
Jak rozumiem "kalibracja" oznacza maksymalne zbliżenie tego co jest wyświetlane na monitorze do tego co uzyskujemy na papierze?
Nie sądzę, żeby groziłam mi "profesjonalna" kalibracja szczególnie czymś na kształt " X-Rite Basic", co najwyżej "wizualna" stąd moje pytanie.
A może w związku z tą deklaracją optymalniejszy będzie inny monitor albo zestaw monitor-kalibrator w podobnej cenie? W zasadzie jedyne czego chciałbym dotrzymać to rozdzielczość 1900x1200/w ostateczności 1080.
No i chytre pytanie: po kiego "szaremu użytkownikowi" albo raczej "nieświadomemu użytkownikowi" 12bit w monitorze klasy Eizo Sxxxx skoro w praktyce niczemu to bez kalibracji nie służy?
Pozdrowienia
Witam
Mam problem.
monitor eizo s1921, kalibrator: i1, program kalibrujacy basiccolor display 4.1 (trial), karta grafiki intel x3100 (zintegrowana w laptopie)
problem polega na tym, że za nic w świecie nie mogę doprowadzić tego sprzętu do stanu używalności. O ile pomijam jakość monitora to problem leży gdzie indziej. Wiec:
Kalibruje monitor, daje Validate i parametry są OK (mnie satysfakcjonują). Robię reset. Daje Validate i ****. Wynik zupełnie inny.
Doszedłem już do tego że przyczyną może byc ten poj#!@ sterownik karty graficznej. Próbowałem odinstalować go (mając nadzieje ze vista znajdzie cos swojego) - bez rezultatu. Próbowałem również wywalić z msconfig usługi sterownika. Tu się poprawia. Ale po przełączeniu na monitor sterownik ładuje coś swojego do luta (zeruje go).
Jak to naprawić?? Jak zmusić ten gówniany sterownik do tego aby nie ładował nic do luta?
Chciałem też zapytać o jedną rzecz. Jak to jest z Lut loaderem w viscie. Czy system sam sobie odczytuje wartości z profilu icc wygenerowanego przez kalibrator i przypisanego do monitora w zarządzaniu barwą i wgrywa je do Lut? Do czego służy program lut loader od programu basiccolor który jest w autostarcie? Nie chce pisać doktoratu z zarządzania barwa. Chce mieć po prostu w miarę zgodne kolory.
Witam
Chciałbym podjąć próbę stworzenia małej domowej ściennej galerii i chciałbym aby te prace były wiernym odzwierciedleniem oryginałów. W związku z tym mam parę pytań. Proszę o pomoc.
-czy przygotowując prace, które po wydrukowaniu będą prezentowane w oświetleniu lampami Solux daylight 4700K powinienem przy kalibracji monitora użyć puntu bieli D50. Jeśli tak to jak mniemam powinienem dokonać ponownej korekcji i konwersji zdjęć obrabianych przy ustawieniu D65.
-czy dokonując konwersji rozmiaru z osadzonym profilem ICC te informacje (o profilu jaki został użyty do korekcji zdjęcia i jego punktu bieli) przenoszą się do przekonwertowanego pliku i jakim programem mógłbym sprawdzić jaki profil ICC zapisany jest w "kiedyś" przekonwetowanym zdjęciu.
Jestem "purystą" zdjęciowym, w materiale źródłowym dokonuję tylko korekcji koloru i ew. kadrowanie. Używam tylko DPP, stąd moje być może proste pytania. Dopiero od paru dni wszedłem w temat kalibracji efekty są zachęcające i chciałbym cały proces od zdjęcia do prezentacji objąć tą procedurą. Jak dotąd udało mi się doprowadzić do znacznej poprawy zgodności ekranu z wydrukami ale tylko przy zastosowaniu standardowych profili drukarki i w oświetleniu wydrukowanej odbitki światłem z GrafiLite. Nie jestem pewien czy oświetlenie zdjęć lampami Solux-a da ten sam efekt czy będzie niewielka zmiana barw. Teraz pracuję na monitorze skalibrowanym w D65. Tworzenie własnych profili drukarki zakończyło się stworzeniem profili znacznie odbiegających od tego co widzę na ekranie. Drukuję także z DPP, są tam pełne możliwości ustawień dla wygenerowanych profili, zarówno monitora jak i drukarki.