Strona 160 z 378 PierwszyPierwszy ... 60110150158159160161162170210260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 591 do 1 600 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na moim jest chłodno, cienie białych elementów idą w błękit, a skóra w magentę.
    C-F-K - forever

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Generalnie chodzi mi o to czy skóra wygląda naturalnie?

Ustawiałem monitor do fotki z labu i teraz jakieś dziwne mi się te kolory wydają. Zdjęcia zawsze wychodzą u mnie z exportu lightroom do jpg. I teraz powiedzmy chcę naświetlać fotki w 2 różnych labach, a nie usmiecha mi się ustawianie monitora najpierw do jednego laba + korekta w lightroom i export, potem to samo do drugiego. Jak sobie z tym radzicie ?
    Ostatnio edytowane przez maki1000 ; 06-09-2009 o 08:29

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki1000 Zobacz posta
    Generalnie chodzi mi o to czy skóra wygląda naturalnie?

Ustawiałem monitor do fotki z labu i teraz jakieś dziwne mi się te kolory wydają. Zdjęcia zawsze wychodzą u mnie z exportu lightroom do jpg. I teraz powiedzmy chcę naświetlać fotki w 2 różnych labach, a nie usmiecha mi się ustawianie monitora najpierw do jednego laba + korekta w lightroom i export, potem to samo do drugiego. Jak sobie z tym radzicie ?
    Kalibrujemy monitor... Ustawianie monitora to jakiegoś tam labu (który w międzyczasie może całkowicie zmienić swoje parametry) to jakaś paranoja...
    Skóra jest trochę trupia - poza tym - tak jak pisałem - użyj color samplera w PS na np. białych powierzchniach i będziesz wiedział mniej więcej jaki masz zafarb - z tym że jak robisz kombinacje z ustawianiem do labu to nie ma to i tak większej wartości...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Czy to zdjęcie było robione na krecie?(tak przy okazji pytam)

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Nowy monitor, czy kalbiracja?

Witam!
    Mój problem jest następujący: mam kilkuletni monitor LCD (Sony, 17"), który nie posiada złącza DVI. To właśnie na nim obrabiam zdjęcia. Ostatnio kilka moich zdjęć na innym forum zostało niemal jednogłośnie uznane za przejaskrawione i walące po oczach. Pomyślałem sobie - gusta. Po kilku dniach miałem możliwość zobaczenia tych samych zdjęć na innym monitorze (nowy LG, 23" nieskalibrowany). Narzekania użytkowników okazały się 100% uzasadnione - fotki świeciły się, jak psu jaja.
    I tu pojawia się moje pytanie: czy to kwestia jakości matrycy mojego monitora (jest znaaacznie mniej kontrastowy), czy braku złącza DVI? I czy ewentualna kalibracja by mi pomogła?

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dani182 Zobacz posta
    Czy to zdjęcie było robione na krecie?(tak przy okazji pytam)
    Nie w Chorwacji ;-)

Wracając do tematu. <krzychu> Powiedzmy że kalibruję monitor przy pomocy specjalisty z kalibratorem. Jak w takim razie mogę teraz przygotować zdjęcia do druku? To co przygotowałem z AL i widzę na monitorze będzie się różniło z tym co dostanę na papierze. I tu musi się pojawić jakaś prosta odpowiedź jak sobie z tym radzicie?

Ja nie mam dobrego pomysłu Jedyny to taki że po kalibracji monitora obrobię fotkę tak by wyglądała naturalnie i naświetle w labie. Potem porównam to co dostałem z tym co mam na monitorze. Jeśli będzie trzeba to "zepsuje" AL-em by zdjęcie na monitorze wyglądało tak jak to na papierze i to co zrobiłem zapisze jako presets w lightroom. Potem będę robił fotki tak by dobrze wyglądały na moim skalibrowanym monitorku, a do zdjęć które będę eksportował do druku dodam wcześniej zapisany presets.

Sam nie wiem czy to dobry pomysł i czy czegoś nie pomieszałem Jakoś brak mi wyobraźni w tym temacie.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Kalibracja a dokładniej oprofilowanie na pewno nie zaszkodzi. Kilku znajomym mającym lapki zrobiłem oprofilowanie ich monitorów i jest znacznie lepiej z kolorem i kontrastem. Nie jest to kalibracja ale i tak pomaga.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JerzyC Zobacz posta
    Kalibracja a dokładniej oprofilowanie na pewno nie zaszkodzi. Kilku znajomym mającym lapki zrobiłem oprofilowanie ich monitorów i jest znacznie lepiej z kolorem i kontrastem. Nie jest to kalibracja ale i tak pomaga.
    A jak to się robi? Przejrzałem sobie menu monitora i nie ma tam zbyt wielu opcji. trochę zmieniłem, wygląda lepiej, ale to nie załarwia sprawy. Potrzebny jest kalibrator?
    I ponawiam pytanie - jaki wpływ na jakość obrazu ma złącze DVI?

Aha, wspomniane zdjęcia są tu, w #4 poście LINK . Powiedzcie, czy waszym zdaniem rzeczywiście walą po oczach i świecą się.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Wracając do tematu. <krzychu> Powiedzmy że kalibruję monitor przy pomocy specjalisty z kalibratorem. Jak w takim razie mogę teraz przygotować zdjęcia do druku? To co przygotowałem z AL i widzę na monitorze będzie się różniło z tym co dostanę na papierze. I tu musi się pojawić jakaś prosta odpowiedź jak sobie z tym radzicie?
    Osobiście korzystałem w labu który w miare regularnie tworzył i publikował profile swoich urządzeń (i nie były to profile "generic" dla Frontiera co wiele labów potrafi robić). Oprócz tego drukuje sam na drukarce z oprofilowanym zestawem tusz / papier.

Ja nie mam dobrego pomysłu Jedyny to taki że po kalibracji monitora obrobię fotkę tak by wyglądała naturalnie i naświetle w labie. Potem porównam to co dostałem z tym co mam na monitorze. Jeśli będzie trzeba to "zepsuje" AL-em by zdjęcie na monitorze wyglądało tak jak to na papierze i to co zrobiłem zapisze jako presets w lightroom. Potem będę robił fotki tak by dobrze wyglądały na moim skalibrowanym monitorku, a do zdjęć które będę eksportował do druku dodam wcześniej zapisany presets.

Sam nie wiem czy to dobry pomysł i czy czegoś nie pomieszałem Jakoś brak mi wyobraźni w tym temacie.
    Pomysł jest - to coś w rodzaju proofa... Jak dla mnie - zmień lab (ewentualnie spytaj czy nie mają profilu ?)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    Aha, wspomniane zdjęcia są tu, w #4 poście LINK . Powiedzcie, czy waszym zdaniem rzeczywiście walą po oczach i świecą się.
    Ale co konkretnie rozumiesz przez "świecą się" ? U mnie - zakładając że przełknie się efekt HDR - są moim zdaniem OK. A do kalibracji oczywiście potrzebujesz kalibratora, grzebiąc w menu może go co najwyżej rozkalibrować...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 160 z 378 PierwszyPierwszy ... 60110150158159160161162170210260 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów