Strona 139 z 378 PierwszyPierwszy ... 3989129137138139140141149189239 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 381 do 1 390 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bajej Zobacz posta
    Witam,
    posiadam dosyć stary monitor CRT Philips 107s. W opcjach koloru mam do wyboru 9300K i 6500K oraz user preset (tu sie ustawia kazdy z kolorow RGB z osobna). Pytanie co wybrac?
    Nie ma odpowiedzi na to pytanie. Wypadałoby zmierzyć i ustawić wagami RGB na żądaną temperaturę.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Znalazłem ciekawą stronkę dla niektórych użytkowników, których n ie stać na kolorymetry i spektrofotometry, a chcą żeby ich monitor oddawał w miarę (pi razy drzwi) dobre kolory.
    Lista monitorów nie jest duża, ale może coś dla siebie znajdziecie.
    U mnie kolory po zastosowaniu profilu i parametrów z ich kalibracji pozwoliły na lepsze efekty.

Od razu zaznaczam, żeby nie spodziewać się cudów, taka operacja kalibracji nie zastąpi, gdyż różne czynniki są brane pod uwagę, ale Ci którzy chcą od czegoś zacząć proszę zajrzyjcie.

ICC Profiles and Monitor Settings Database @ TFTCentral

Mam nadzieję, ze komuś się przyda.
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Domyślnie

Kilka razy przymierzałem się, żeby przyłączyć się do wątku, ale głupio mi było zadać n-te pytanie "Jaki....". Postanowiłem, poszukać sam i oczywiście zgłupiałem...
    Kategoria: ambitny amator ale bez szaleństw cenowych. W związku z tym skierowałem się w kierunku używanych Eizo (na co zwrócić uwagę kupując używkę?). Googiel wprowadza zamęt, bo gdy matryce PVA z IPS wychodzi, że IPS są bezkonkurencyjne ,a PVA jest do bani.... Tyle, że 80% dobrych matryc w EIZO to własnie PVA i bądź tu mądry. Przewinął mi się też wynalazek E-IPS w Dellu 2009WA ale to E kojarzy mi się z Tesco (coś tu jest nie tak - zdobywa uznanie ekspertów, ma IPS, kosztuje jak TN, cali sporo, w rankingach pierwsze miejsca - co jest z nim "tak/nie tak"?). Gdybyście mieli do wydania 2kpln wzielibyście jakiegos niewielkiego nowego EIZO z tego przedziału cenowego, bogatszego ale używanego EIZO czy tego Della z kalibratorem do kompletu? Nie wiem przypadkiem czy pisząc o tym Dellu nie porównuje g. do twarogu, ale tyle o nim dobrego w sieci... może ktos widział/używał i może coś napisać (tu oko do Tom01 ).
    Ważne dla mnie: (w kolejności istotności)
    - odwzorowanie barw
    - w miarę dobre oddawanie czerni i odcieni szarości
    - pełna współpraca z iMac'kiem
    - cena do 2kpln
    - przyzwoita ilość cali (przy tej cenie pewnie z 19-20...)
    Zupełnie nie ważne:
    - czas reakcji
    - kąty widzenia
    - bajery typu , pivoty

pzdr.

PS. Właśnie się natknąłem na kolejnego rodzynka z IPS - NEC 23" za cenę startową na poziomie 380$ dostępny od października...
    Ostatnio edytowane przez Kraszan ; 04-08-2009 o 15:14
    EOS 90D (w sumie)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nec p221w

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Nec p221w
    ...lub Eizo S1932. To drugie jest znacznie równiejsze jakościowo i pozwala na pracę w ciężkich warunkach oświetleniowych bez degradacji liniowości.

PS. Co do lepszości IPS nad PVA, faktem jest, że z racji swoich cech wyświetlacze IPS są stosowane w monitorach zawodowych i high-endowych do grafiki. Jednak tylko naiwny myślałby że taki wyświetlacz, w monitorze za 10-25 tys zł ma cokolwiek wspólnego z IPS w dziesięciokrotnie tańszym monitorze. To tak jak w autach różnej klasy, w jednych i drugich jest silnik benzynowy.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 04-08-2009 o 16:51

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Z używanych Eizo warto rozważyć model L795? Cyferka 9 w środku sugerowałaby, że tak.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekSK Zobacz posta
    Z używanych Eizo warto rozważyć model L795? Cyferka 9 w środku sugerowałaby, że tak.
    Warto, o ile jego stan i dotychczasowy przebieg służby za tym przemawia.

Domyślnie

Przede wszystkim wielki "szacun" dla Tom01 i czornyj'a - przebrnąłem przez ten wątek i powiem że chylę czoła przed wiedzą i doświadczeniem...
    Oczywiście jak pewnie większość szukających porady - po lekturze już nic nie wiem
    Produkt musi być skrojony na miarę oczekiwań klienta i jego potrzeb - ma nie być ani za dużo, ani za mało, tylko w sam raz. Więc chyba trzeba określić dokładnie czego się potrzebuje, a nie co byłoby fajnie mieć. Biorąc pod uwagę starą zasadę, że biednego nie stać na kupno badziewia możemy dostać rozdwojenia jaźni. No bo skoro mam wyrzucić w błoto 1200 zł to lepiej dołożyć 800zł i jakoś przeboleć 2000zł - za fajny monitor. Ale ten fajny monitor byłby fajniejszy gdyby dołożyć jeszcze 300zł - a skoro przebolejemy 2000 to 15% więcej nas nie zabije. A będziemy mieli satysfakcję, dopóki nie spojrzymy na te monitory półeczkę wyżej po 3500zł - bo tam to już jest inna liga. Ale bladziutko wypada ten za 3500 przy panelu za 6500zł. Ale i on musi być kiepski skoro za kilka cali więcej musimy zapłacić 12000-20000zł i dalej nie jest to high-end. I jak zwykle wszystko rozbija się o kasę...
    Żeby nie zaśmiecać - postaram się w następnym poście sprecyzować moje oczekiwania i poprosić Tom01 i czornyja o odpowiedź - wydaje mi się, ze moje oczekiwania będą zgodne z oczekiwaniami większości na tym forum... a może uda się wybrać coś "odpowiedniego dla nas/mas"
    EOS 90D (w sumie)

Domyślnie

Pomijam najwyższą ligę profesjonalistów schowanych właśnie w osłony przeciwodblaskowe swoich kilkudziesięciocalowych szerokogamutowych matryc S-IPS za kilkadziesiąt kpln...
    Wydaje mi się, że do lektury tego wątku i próby wybrania monitora popycha frustracja spowodowana odebraniem kolejnej porcji odbitek z zaprzyjaźnionego fotolabu i kolejnego rozczarowania, że trochę się to różni od tego co mieliśmy na monitorze...
    Nie wiem, jakie są możliwości i parametry statystycznego fotolabu, ale przygotowywanie zdjęć na high-endowych monitorach dla "labu za rogiem" to chyba jak pływanie superwycieczkowcem po Mazurach...
    Najważniejsze zatem by "zgadzały się kolory" czyli potrzebujemy dający się skalibrować wg rozsądnych wymagań monitor i pobrany z labu profil barwny maszyny. Ważne też, żeby szczegóły w światłach i w cieniach na odbitce były analogiczne do tych z monitora.
    Fajnie gdyby ogólny odbiór jasności, kontrastu i nasycenia zdjęcia był taki sam na papierze i na monitorze. O to chyba chodzi w większości przypadków...U mnie w 100%
    Co do komfortu pracy: chyba rozsądne minimum to 20", plamka 0.27-0.28
    Czy warto kruszyć kopie o minimalną różnicę w równomierności podświetlenia matrycy? Albo o jeden czy dwa procenty pokrycia przestrzeni NTSC czy AdobeRGB? Czy istotne jest ze obraz jest żyleta gdy patrzymy na niego pod kątem 179,99st?
    Czyli pytanie inaczej postawione:
    czy aby otrzymać _dużą_ zgodność odbitki z obrazem na monitorze (to jest główny cel) musimy ładować się w kredyty na monitory za ciężkie "kilkatysiące"?
    Czy z tym wyborem monitorów nie jest tak, jak z wątkami o wyborze obiektywów? Są tu przecież na forum fotograficy zajmujący się prawie wyłącznie fotografowaniem tablic, podziałek i innych trudnych dla optyki obiektów, i wydaje mi się, że sa tu też fotograficy wyswietlający na swoich monitorach prawie wyłącznie testy, kalibracje i inne aplikacje wyszukujące potencjalne wady i ukazujące niedoskonałości w odwzorowaniu 100% przestrzeni Lab
    Panowie Tom01 i czornyj: czy dla kogoś, kto chce kupić monitor wyłącznie do pracy ze zdjęciami polegającej na przygotowywaniu plików do "labu za rogiem" z użyciem profili barwnych danych maszyn z tego labu nie ma ratunku w monitorach do powiedzmy 2000zł?
    EOS 90D (w sumie)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nec p221w

Strona 139 z 378 PierwszyPierwszy ... 3989129137138139140141149189239 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów