Strona 44 z 378 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Bywalec

Domyślnie

Raczej zachodzi tu porównaie LCD vs CRT niż rozmiar LCD.

Początki nałogu Awatar p_lar
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    (...)

Tom01 hmm przyjąłem Twoją tezę, że 19' to 5:4 tylko skad się to wzieło? Wszedzie gdzie lookam na monitory sklepy, allegro to tam jest 4:3. Nawet telewizory standardowe czy na stronach producentów mają 4:3. Mógłbyś wyjaśnić? Skad według Ciebie 5:4? Ja zawsze z informacji jakie posiadam i wiedzy byłem przekonany, że to format 4:3.

Pozdrawiam
    Sorry że się tak wcinam ale 19"LCD to zazwyczaj 1280/1024 czyli 5/4.
    Sklepy wypisują różne pierdoły i nie warto w nie zawsze wierzyć.
    Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Aaa Znaczy się ja teraz zrobiłem inaczej. Poszedłem do Labu wziąłem od nich próbke takiego testu z ich drukarki (ustawionej na standard) + plik jpg. I ustawiłem u siebie wszystko tak - oczywiscie z wydruku - aby mniej więcej odowiadało temu co miałem na papierze. W miare dobrze mi się to udało bo żadnej korekty nie trzeba robić w labie.

LCD to ja mam ale 17' i pytaniem było czy nie zamienić go na 19' panoramę. Czy odczekać i dorwać LCD 19 ale standard w formacie 4:3 (5:4 jak piszecie - tylko czemu nawet producent podaje 4:3? <- to też pierdoły? bo już nie wiem w co wierzyć hehe).

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Tom01 hmm przyjąłem Twoją tezę, że 19' to 5:4 tylko skad się to wzieło?
    Działania na ułamkach, czyli matematyka na poziomie szkoły podstawowej.

1280/1024 = 5/4

Co z tymi kolorami i dlaczego miałbym spory problem? I problem gdzie?
    Bo przedmiotowe monitory są oparte o wyświetlacze TN.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 20-05-2008 o 12:55 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Tak to logiczne. Tylko np. dlaczego w menu TV też jest 4:3 lub 16:10?

Pozdrawiam

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Aaa Znaczy się ja teraz zrobiłem inaczej. Poszedłem do Labu wziąłem od nich próbke takiego testu z ich drukarki (ustawionej na standard) + plik jpg. I ustawiłem u siebie wszystko tak - oczywiscie z wydruku - aby mniej więcej odowiadało temu co miałem na papierze.
    Jest to bardzo zła metoda. Monitor ma wyświetlić w miarę wiernie, to co jest w pliku, a nie symulować urządzenie wyjściowe.

Tak to logiczne. Tylko np. dlaczego w menu TV też jest 4:3 lub 16:10?
    TV może mieć format obrazu 4/3 i w takim formacie nadawcy emitują sygnał. Monitory w rozmiarze 19" to w pewnym sensie formatowa anomalia. Proszę wziąć linijkę i zmierzyć.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 20-05-2008 o 12:55 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Tom01 masz racje troszke mi rozjaśniłeś głowke tym. Dlatego przyjeło się, że TV czy monitor który nie jest panoramiczny to 4:3 ja to nazwę standrad.

A co do tej metody. Nie znam innej (taniej) aby w miarę skalibrowac sobie monitor. Bo jeżeli ja ustawię sobie monitor - skalibruje - mniej wiecej tak jak było wykonywane zdjęcie to się później okaże po zmianie czegokolwiek w programi do obróbki, że po wywołaniu będa one za ciemne lub za jasne i kolorki inne.

I pytanie czy taka drukarka w lapie nie jest skalibrowana pod względem oddawania wierności kolorów? Moim zdaniem mają jakieś próbki czy nawet skalibrowaną drukarkę pod względem wiarygodności oddawania kolorów. (i nie pisze tutaj o jakiejś drukarce "chlebowniku" tylko maszynie 1,5x1,5m ). Na czymś się ona musi opierać.

A i na koniec sie Ciebie zapytam czy warto zamienic standard 17' na panorame 19'

Aaa co do tego sposobu to ten plik jpg to jest jakaś tablica z kolorkami i przejsciem z czarnego do białego poprzez odcienie szarości. Jakiejś firmy - sie to nazywało jakoś "Test Kodak" czy jakoś tak nie pamietam, a przy sobie nie mam.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez JiNN ; 20-05-2008 o 13:54

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Jeszcze tak na koniec Tom01 bo widzę, że jestes głęboko w temacie jeżeli chodzi o monitory. Sprawa sie rozchodzi o :

LG 1730B (stary poczciwy) vs Asus vw192S? (nie to nie monitory do pracy) tylko do użytku codziennego.

Który byś polecił.

Pozdrawiam

Bywalec

Domyślnie

Ja u sibie mam NEC multisync 20wgx2.
    I to jest drugi taki sam,z wielu powodów.

Generalnie nikt ci nie odpowie na pytanie "czy warto" bo to zależy bezpośrednio od tego co robisz i czego ci brakuje na dziś.
    Sama wymiania na "wiekszy/szerszy" wiąże się z kosztami,a miejsce na pulpicie można sobie zrobić poprawiając ergonomie działań z programami, np. czy program bezwzględnie musi być otwarty w pełnym oknie czy wystarczy w małym itd itp.
    Myśle że konkretny cel usprwiedliwiający wydatek jest wykładnią zasadniczą.
    Zmienić byle mieć więcej...można,tylko że nic nie zyskasz jeśli nie wykorzystasz dodatkowej przestrzeni.
    Stąd też moja sugestia iż może zajśc konieczność nie zamiany, a dokupienia monitora aby definitywnie poszerzyć sobie zakres roboczy.
    Więc kwestia jest praktycznie indywidualna.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Który byś polecił.
    Wybór między dżumą a cholerą. ;-)

Strona 44 z 378 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów