Strona 33 z 378 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slouON Zobacz posta
    dzięki po raz kolejny!!

czyli raczej coś w podobnej cenie szukać ... trudno, trzeb zainwestować będzie.
    http://www.allegro.pl/item330489005_...lcd_i_crt.html
    Po pierwsze należy zastanowić się do jakiego monitora to ma służyć i czy tylko do monitora. Są rozwiązania łatwiejsze i trudniejsze w użyciu, lub mające jakieś ukryte zalety. Szczególnie w przypadku bardziej ambitnych monitorów (Eizo, Nec, Quato), które mogą być sterowane z komputera.

Po drugie kalibrator z aukcji pomimo swoich, zalet wcale nie jest "to obecnie najlepsze narzędzie do kalibracji oferowane na naszym rynku". Nie lubię naciągaczy wciskających ludziom ciemnotę. Powinno się dobrać konkretne rozwiązanie do konkretnych potrzeb. Nawet, jeśli niekoniecznie da się to sprzedać.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

ok, czyli co byś zaproponował do tego EIZO 22" jakie rozwiązanie? sam np kalibrujesz? fakt faktem jesli już wydaje kupe kasy (jak dla mnie w dniu dzisiejszym, po zakupach w stopce) to chciałbym je wydać logicznie, bez głupiego oszczędzania
    5d grippen
    17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

ok, czyli co byś zaproponował do tego EIZO 22" jakie rozwiązanie?
    1. Jeśli do monitora Eizo S****, lub L***
    - Lafot LMC03

2. Jeśli do monitora i drukarek
    - X-Rite EyeOne Design

sam np kalibrujesz?
    To chyba zrozumiałe, skoro zalecam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a czy jakość kabli, połączenia karty graficznej z monitorem ma znaczenie na uzyskiwane rezultaty? w świecie audio jakość kabli bardzo wpływa na reprodukcje dźwięku wiec może jest jakaś analogia?
    jeśli tak to czym połączyć kartę grafiki GIGABYTE GeForce 8500GT 256MB z monitorem Eizo L795?
    czy w ww monitorze da sie sprawdzić ilość wyświeconych godzin? przewertowałem instrukcję ale nigdzie nie znalazłem na ten temat informacji za pomoc będę bardzo wdzięczny.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mr.marecky Zobacz posta
    a czy jakość kabli, połączenia karty graficznej z monitorem ma znaczenie na uzyskiwane rezultaty? w świecie audio jakość kabli bardzo wpływa na reprodukcje dźwięku wiec może jest jakaś analogia?
    Tak, szczególnie przy wyjściu analogowym.

jeśli tak to czym połączyć kartę grafiki GIGABYTE GeForce 8500GT 256MB z monitorem Eizo L795?
    To jest dalekowschodnia, niskobudżetowa karta, więc finezji proszę nie spodziewać. Dobrze będzie, jeśli obraz będzie po prostu akceptowalny. Najlepiej połączyć kablem DVI-D który jest w komplecie z monitorem.

czy w ww monitorze da sie sprawdzić ilość wyświeconych godzin? przewertowałem instrukcję ale nigdzie nie znalazłem na ten temat informacji za pomoc będę bardzo wdzięczny.
    Tak, w menu monitora. Opcja bodajże "Others".

Dopiero zaczyna

Domyślnie

wielkie dzięki Tom01!! idąc dalej za Twoją odpowiedzią jaką kartę byś w takim razie polecił? mam na myśli takie minimum potrzebne do obróbki zdjęć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    znalazłem w "others/information" ilość 9tys godzin wiec chyba nie tragicznie dużo i kilka lat jeszcze przed nami bo mówiąc szczerze jestem z tego monitora bardzo zadowolony
    Ostatnio edytowane przez mr.marecky ; 22-03-2008 o 16:05 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

wiem że padło już pytanie o ten monitorek ale nie doszukałem się odpowiedzi więc prosze jeszcze raz o opinie na temat
    S-PVA Lenovo L220x
    http://www.swiatobrazu.pl/22_calowy_...od_lenovo.html
    szczególnie tom01 jakbyś mógł go ocenić ale pliz nie za krytycznie weź po uwag ę cenę

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TMAJCHER Zobacz posta
    wiem że padło już pytanie o ten monitorek ale nie doszukałem się odpowiedzi więc prosze jeszcze raz o opinie na temat
    S-PVA Lenovo L220x
    http://www.swiatobrazu.pl/22_calowy_...od_lenovo.html
    szczególnie tom01 jakbyś mógł go ocenić ale pliz nie za krytycznie weź po uwag ę cenę
    TMAJCHER z opisu tego monitora wynika, że ma sporo bajerów, ale żadnych konkretów.
    Jeżeli matryca jest nawet dobra to jeszcze nie świadczy o dobrej jakości obrazu.
    Tom01 już niejednokrotnie pisał, że najważniejszy jest procesor, który powinien być min. 10-bit, w tym przypadku producent się tym nie chwali.
    Brak też opisu o równomiernym podświetleniu matrycy, tak więc co do jakości można od razu się odnieść "monitor do domowej rozrywki".

Zanim ktoś zacznie zadawać takie pytania niech przeczyta cały ten post.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

wielkie dzięki Tom01!! idąc dalej za Twoją odpowiedzią jaką kartę byś w takim razie polecił? mam na myśli takie minimum potrzebne do obróbki zdjęć.
    Zależy (jak zawsze) od progu tolerancji. W większości wypadków wystarczy przypadkowa tajwańska karta. Czasem jednak ważne są niuanse (np fotografia ślubna) i może się okazać że sprzęt nie pokazuje czegoś jak należy. Zdarza się, że obok monitora, karta ma w tym swój niechlubny udział. Wówczas pomaga wymiana na jakąś firmową, np Matrox'a.

znalazłem w "others/information" ilość 9tys godzin wiec chyba nie tragicznie dużo i kilka lat jeszcze przed nami bo mówiąc szczerze jestem z tego monitora bardzo zadowolony
    To mały przebieg jak na ten monitor. Będzie Panu służył jeszcze z 10-20 lat.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tom01 jeszcze raz WIELKIE dzięki... nawet nie wiesz jak dokształcił mnie ten wątek
    mega kawał dobrej roboty!!!

Strona 33 z 378 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383133 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów