Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
A mimo wszystko z tych wędlin?Moze coś z 2ręki godne polecenia?
Proszę ode mnie nie wymagać niemożliwego. Monitor 19" do foto + cena poniżej 1400-1500 zł to są sprzeczne warunki. Co do drugiej ręki, można szukać, tylko ostrożnie, tak jak z każdym zakupem rzeczy używanych. W końcu z jakiegoś powodu to trafia na sprzedaż, czasem są to powody niekorzystne dla kupującego.
Moim zdaniem zamiast taniej i złej 19" lepiej kupić 17" Eizo L568 z wyprzedaży![]()
I tak zrobiłem. Zamówiłem u Tom01 L568 i zacieram łapki. Lepiej tak, niż jakiś TN w zbliżonej cenie :-) Oj będzie się teraz obrabiać ;-)
Witam!
Czy ktoś z formułowiczów posiada Neca MultiSync 2690 SpectraView?? na dniach musze kupić nowy monitor do domu i wzrok kieruje własnie w strone tego neca, eizo prosze mi nie proponować mam już serie CE w pracy i wiem na co stać te monitory ale chciałbym ciutek większy obszar roboczy w 1 monitrze (w pracy robimy na 2 w jednym palety w 2 materiał) tyle że w domu chce to zmieścić na jednym panelu...no i przekątna tego neca bardzo mi odpowiada...przyznam się że jestem noga jeśli chodzi o monitorki, mój sprzedawca takiego sprzętubardzo mnie namawia na jego zakup ale chciałbym wiedzieć czy ktoś z forum go używa i jak bardzo go sobie chwali
![]()
Z SV są trzy problemy - po pierwsze, jest cholernie jasny i należy go kalibrować do dość wysokiego poziomu jasności - producent zaleca 150 cd/m2, a 120cd/m2 to raczej minimum. Nadaje się on zatem do dość dobrze oświetlonych pomieszczeń, bo inaczej wypala mózg.
Druga sprawa to kwestia szerokiego gamutu - ten monitor jest kłopotliwy w przypadku przygotowywania prac na potrzeby internetu, bo kolory w aplikacjach znajdujących się poza kontrolą systemów zarządzania barwą (czyli np. IE) wyglądają inaczej, niż na zwykłych monitorach.
Podobno też jakość matryc stosowanych w NEC-u jak i ogólny poziom wykonania pozostawia sporo do życzenia.
Pominąwszy to wszystko - w rękach osoby obeznanej z tematyką zarządzania barwą i pracującej w środowisku będącym pod kontrolą CMS jest to jeden z bardziej kozackich monitorów, a już w tej cenie niemal bezkonkurencyjny. Matryca H-IPS A-TW (pod względem zmian chrominancji w funkcji kąta lepsza od tych wykonanych w technologii PVA/MVA), pełna, sprzętowa kalibracja, doskonały profiler, sprzętowa kompensacja homogeniczności wyświetlania, poszerzony gamut. Praktycznie jedyny konkurencyjny monitor o podobnych parametrach to Quato Intelli Proof 260e, Eizo CG241 wyposażony jest w matrycę PVA (z jej zaletami i wadami)
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 04-03-2008 o 10:47
kurcze jak odczytać przebieg, ilość wyświeconych godzin w monitorach EIZO np. w modelu L795?
W L795 to nie wiem, ale w S1932 jest w OSD w menu wyświetlane razem z SN, tam może szukaj.
Pozdrawiam, Tomek
Canon LS-120PC II
Z oferty Eizo konkurencją są CG210N i CG211. Ten drugi wymiata wszystko w cenie do 10 tys zł. Wiem, że inna wielkość, ale Eizo nie ma odpowiednika IPS w rozmiarach 24-26". Można rozważać warianty SX**** lub CG241W, ale to monitory o innych własnościach. Tak po prawdzie to nie ma dobrych wyświetlaczy rodziny IPS w rzeczonych rozmiarach, więc siłą rzeczy i monitory mają ich powielone wady.