Poprawka - ten model wg netu ma matrycę S-PVA
Poprawka - ten model wg netu ma matrycę S-PVA
EOS 90D (w sumie)
Hmm... Po wielu dniach spedzonych za rozmyslaniu zanabylem wreszcie Eizo s1721 i... jestem mocno rozczarowany reprodukcja szarosci!!!:O Gdy wrzucilem na pelny ekran gradient od czerni do bieli zauwazylem dosc wyrazne schodki!Czy mozna temu jakos zaradzic, np poprzez profilowanie, czy tez jestem na to skazany juz do konca zycia monitora? Dodam ze na samsungu z matryca TN dostepnym za polowe ceny Eizo trakich schodkow nie udalo mi sie dostrzec :O
3 EOSy 2 cyfry 1 analog| blog
Proszę pokazać ten gradient.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Hm, wstyd sie przyznac ale cos chyba robie nie tak - w PS zrobilem zwykly gradient, zapisalem jako JPG w maksymalnej jakosci i otworzylem na FS. Do tego momentu wydawalo sie ze wszystko jest ok, ale otworzylem ten sam plik na starym CRT'ku i... schodki tez sa![]()
Wniosek ze cos robie nie tak. Pytanie co...
Niepotrzebnie albo za szybko larum chyba podnioslem...
I pytanie - jak zrobic ladny gradient???
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przy okazji zapytam - czy Spyder 2 Express to wystarczajace narzedzie do amatorskiego profilowania monitora, czy jednak nie warto?
Ostatnio edytowane przez Zaicev ; 31-01-2008 o 20:20 Powód: Automerged Doublepost
Szukam monitora ~20-21", zastosowanie glowne to edycja foto (poza tym monitor sluzy normalnie do prac biurowych)
Ostatnio mialem okazje poobserwowac i nieco posiedziec przy Nec'u 2190UXi - prezentuje sie to znosnie, dalem rade sprawdzic go dosyc amatorskimi sposobami (gradienty z netu - strony internetowe itp), wrzucilem pare prawidlowych jpegow - wszystko slicznie. Pytania (glownie do Tom01):
1) czym sie rozni wlasciwie 2190UXi od 2190UXp (wiem ze inna matryca, pytam o praktyczne przelozenie tego w dziedzinie edycji foto glownie)?
2) monitory te kalibruje sie programowo - co najlepiej uzyc do tego monitora ? Jakie sa podstawowe roznice w tego rodzaju sprzecie ? Roznice cenowe są dość spore (np spyder2express vs eye-one display to jak 1 do 2)
3) czy ktorys z modeli Eizo za podobną kwotę jak w/w Neci da mi tak samo dobrą jakość obrazu (odwzorowanie kolorow, rozpiętośc tonalna) i kalibrowalność softwareową ? S2000/S2100 ?
Najchętniej zmieściłbym się w 3000zl za monitor plus kalibrator.
2090UXi - 12 bitowy zapis koloru
2190UXp - 8 bitowy zapis kolou
Różnic jest więcej, ale to jest podstawowa w przedmiotowych zastosowaniach.
Spydery to zabawki. Reszta się nadaje.
Eizo S2000, S2110W, S2111W. Jakość obrazu podobna, wyższa powtarzalność, mniej wad.
No, znalazłem gradient, który nie ma schodków nawet na CRTku!Na moim nowym Eizo
tez sie takowych nie dopatrzyłem, wiec już jest dobrze. Boli mnie jednak inna rzecz - gwałtowne przechodzenie w czerń z lekkiej szarości przy lekkim np. miejscowym przyciemnianiu zdjęcia "pędzelkiem". Da się w tej materii coś poprawić np. profilowaniem?
I kwestia kalibratora - czy Spyder 2 Express się nada, bo jest dobry i tani, czy takie rzeczy tylko w erze? I jeśli nie Spyder to dlaczego nie i co w takim razie wybrać? Czy nie lepiej będzie zlecić to komuś? Co ile wypadałoby powtarzać taką operację?
Ewentualnie czy profile icc dołączone na płycie do Eizo są godne uwagi? I co dalej z takim profilem - ustawić go tylko w windzie, czy w windzie i programie graficznym?
Z góry dziękuję za odpowiedź![]()
Chodzi mi o to, czy uda się jeszcze bardziej zbliżyć obraz wyświetlany na LCD do obrazu wyświetlanego na CRT - czy przejścia w czerń mogą być bardziej płynne/ gładkie.
Cenowo to wielokrotnosc SpyderaChyba lepiej nie kupić niż kupić źle...
Czy lepiej w takim razie i w OS i w programie graficznym ustawic sRGB?
Prawdopodobnie prawidłową regulacją monitora da się osiągnąć nieco lepiej, w tej chwili ma Pan zapewne niepoprawny rozkład gamma.
Dokładnie. Kalibrację można zamówić jako usługę. Zawsze to ułamek ceny rozsądnego kalibratora. Na zabawki szkoda pieniędzy. Wcześniej czy później dojrzeje Pan do normalnego i Spyder trafi ze stratą na Allegro.
Nie ma to żadnego znaczenia.