Witam Serdecznie,
Czytam ten ogromny wąteki mówiąc szczerze nie wiem, czy powinienem pisać tu czy założyć nowy wątek o monitorach 'nie profesjonalnych' (może to byłby dobry pomysł?)
Otóż, zamierzam kupić monitor do laptopa (HDMI), do tej pory radziłem sobie starym CRT na którym rzeźniki wypadały jako tako - dotąd wszystko było proste... :neutral:
Zastanawiam się nad trzema modelami, które mają matrycę pseudo IPS, w niskim przedziale cenowym, kolejność nie przypadkowa:
1. LG Flatron W2220P / s-ips 1680 x 1050
2. Dell 2209wa / s-ips 1680 x 1050
3. HP zr22w / s-ips 1920 x 1080
Monitor ma służyć, głównie do amatorskiej ew. stockowej obróbki fotografii, codziennej pracy biurowej, ostatecznie, aby 2-3 razy w miesiącu obejrzeć też jakiś film...
Pytania:
1. czy ta różnica rozdzielczości ma jakiekolwiek dla mnie znaczenie, czy można całkiem olać fullhd?
2. czy są osoby, które używają tych monitorów, lub widziały jak pracują?
Domyślam się, że padną tu opinię jak w poprzednich latach (wątek zaczął się w 2007), że za 1000 zł to kompletnie nic nie można kupić, ALE
trafiłem w sieci na wiele pozytywnych opinii dot. szczególnie pozycji 1 i 2
i dlatego mimo wszystko odważyłem się zapytać.
Czytając ten wątek zauważyłem, że nie raz pojawia się pyt. o monitor w granicach 1000 pln - może więc rzeczywiście wydzielić wątek, dot. tej grupy sprzętu i tej grupy konsumentów, np. monitory w przedziale 1000-1500 PLN (pytam bo wcześniejsze próby założenia takiego topika przez innych kończą się wskazaniem na google, wskazaniem na TEN wątek, zamknięciem tematu)
Nie każdy przeznaczy na monitor 2000-3000 zł, szczególnie jeśli ten nie zarobi na siebie, a niejeden woli inwestować w szkła... więc może jest sens przeczesać trochę ten segment produktów i ten przedział cenowy - może coś da się z tego wykrzesać... :-D