no właśnie może w takim razie zapytam: o jakim kalibratorze TOM piszesz? jakiś program czy o co chodzi innego?Chyba chodziło o sprzętowy kalibrator...
no właśnie może w takim razie zapytam: o jakim kalibratorze TOM piszesz? jakiś program czy o co chodzi innego?Chyba chodziło o sprzętowy kalibrator...
canon 400D+50mm /f1.8
Zadaj sobie minimum trudu i przeszukaj chociaż ten wątek i nie będziesz już wtedy takich pytań zadawać...
Nie ma czegoś takiego jak kalibracja programowa - jest to tylko jej namiastka która niektórym daje złudną nadzieję że da się w ten sposób skalibrować / sprofilować monitor...
skoro ci najwidoczniej moje pytania przeszkadzają to nie odpowiadaj krzychu.
po prostu. nie czytaj, nie odzywaj się, jak ciebie nie pytam.
wątek czytałam, ale nie wyłapałam tego o czym potem jest mowa, to kwestia braku znajmości tego zagadnienia i ograniczonych możliwości percepcji i przyswajania informacji w ciągu doby dla osoby początkującej jaką jestem ja.
i jeszcze dodam, że zadałam sobie od wczoraj bardzo wiele trudu w sprawie tego monitora, tylko widzisz, akurat nie doczytałam o tym, o czym ty byś chciał żebym ja doczytała, ach wybacz mi pleaseDD
sądziłam, że takie forum jest po to aby dowiedzieć się właśnie tego o co pytam.
w sumie to ...
... nadal sądzę, że tak właśnie jest, ale jak ktoś myśli, że zjadł wszystkie rozumy bo coś wcześniej zgłębił niż ja, to wtedy mu przerośnięte ego wywala;P;D
ale, cóż poradzę, takie życie
nie pierwszy raz spotykam sie z tym, że ktoś, kto posiadł "tajemną" wiedzę techniczną z jakiegoś określonego zakresu łazi potem po planecie zwanej ziemią (albo po forum canona) i ostetntacyjnie okazuje irytację na widok prostego pytania laika
rzuca przy tym zdawkowo podszyte ironią zdania w temacie, ale robi to tak, żeby widać było jaki to on jest obcykany, a jaka przy nim reszta ludzi jest ciemna
kupa śmiechu panie dzieju, kupa śmiechuDD
ale też i denerwują mnie takie komentarze jak pana krzycha, bo pytam nie dlatego żeby komuś głowę zawracać kto tego nie chce, a po to żeby uzyskać informację.
sie nie podoba, nie czytaj, proste jak drut.
no to wywaliłam co miałam na wątrobie, bo mnie już ten monitor, te kalibracje, te profilacje i te mądrości tych co wszystkie rozumy pozżerali zmęczyły, ludzie, to przecież do człowieka nie podobne, żeby takie durnoctwa w święta czytać!
a nie można po prostu włączyć monitor i robić co ma się zrobić tylko się jakimiś gamma karmić, bleh
możecie mnie nawet i zbanowac i nawet skalibrować, za to co piszę, trudno, mam dosyć!
![]()
canon 400D+50mm /f1.8
Sięgnij ze 3 posty wstecz - grzecznie Ci odpisałem że chodzi o sprzętowy, ale mi nie uwierzyłaś, przecież nie do mnie pisałaś (szkoda że zapomniałaś że to jest forum...)
Daleki jestem od irytacji i ironii i nie za bardzo wiem czemu to akurat się jej dopatrzyłaś...
Przecież Ci odpisałem co i jak, sęk w tym że po pierwszym poście który był krótki i zwięzły i zawierał wszystkie informacje które Ci były potrzebne, byłaś dalej przekonana o tym że masz rację (mimo że jak sama piszesz jesteś laikiem). Sorry że nie miałaś ale to nie moja wina...
A zawracanie ludziom gitary zamiast wykazaniem się minimum kultury informatycznej i użyciem wyszukiwarki a w dodatku pisanie długich elaboratów jaki to ten ktoś kto chciał pomóc wyprowadzić Cię z błędu jest niedobry, jest niegrzeczne, ale whatever.
Użyj Adobe Gammy - jest 100 razy lepsza niż wszystkie sprzętowe kalibratory - pasuje taka odpowiedź ? Powodzenia...
Setkę było walnąć i się wyluzować...
nie przejmuj się, wypowiedź kolegi Krzycha również świadczy o tym, że nie ma bladego pojęcia o czym mówi
Jeśli chodzi o urządzenia do kalibracji i profilowania, polecam ten wątek:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39601
Jeśli masz ochotę spróbować swych sił w kalibracji wizualnej, warto zaznajomić się z tą lekturą:
http://www.monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=89
Jeśli natomiast chodzi o oprofilowanie monitora, to możliwe jest ono wyłącznie za pomocą wspomnianych wyżej urządzeń. Wizualnie niestety nie da się tego zrobić.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 26-12-2007 o 22:56
Zajrzałem pod pierwszy z podanych przez Ciebie adresów i przeczytałem:
"Kupujemy kalibrator
Kalibratory są dostępne w przedziale cenowym 400 - 8000 zł. Reguła jest prosta czym lepszy, dokładniejszy, bardziej wszechstronny, tym droższy."
Proste, łatwe i przyjemne.
Chyba też sobie kupię i skalibruję.
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
a to niby to co jest? /jak nie dostrzegasz tu ironii to może sobie popraw jakąś gammę w aparacie wzrokowym;P/:Daleki jestem od irytacji i ironii i nie za bardzo wiem czemu to akurat się jej dopatrzyłaś...
wypowiedź powyższa zawiera (w podtekście? czy wprost?) uwagę o tym, że nie zadałam sobie jakiegoś trudu, co jest nie prawdąZadaj sobie minimum trudu i przeszukaj chociaż ten wątek i nie będziesz już wtedy takich pytań zadawać...
Nie ma czegoś takiego jak kalibracja programowa - jest to tylko jej namiastka która niektórym daje złudną nadzieję że da się w ten sposób skalibrować / sprofilować monitor...
to raz.
dwa-część wypowiedzi:sugeruje (w domyśle), że moje pytanie jest jakby dla ciebie nie na miejscu, nie wiem, przeszkadza ci, jest zbyt proste, zbyt naiwne, no mniejsza o to jakie jest w/g ciebie, w każdym razie nie było w/g mnie zbyt grzeczne to co powyżej rzekłeśnie będziesz już wtedy takich pytań zadawać...
no a ja nie rozumiem skąd podejrzenie, że ci nie uwierzyłam, co najwyżej mnie wnerwia forma wypowiedzi oraz to, że jak ruszyłam ten temat monitora to jakby się rozwiązał węzeł gordyjski z tajemną dla mnie wiedzą i dociekaniom teraz końca nie ma, bo jednen mówi tak, drugi siak, ot i tylegrzecznie Ci odpisałem że chodzi o sprzętowy, ale mi nie uwierzyłaś
ja się tu nie sprzeczałam o racje (nigdzie nic nie pisałam o swojej racji), a jedynie powiedziałam co mnie wkurza w formie (stylu) wypowiedzi twojej (i jeszcze toma też, o czym nie napisałam jedynie wprost)Przecież Ci odpisałem co i jak, sęk w tym że po pierwszym poście który był krótki i zwięzły i zawierał wszystkie informacje które Ci były potrzebne, byłaś dalej przekonana o tym że masz rację
ja nie mam żadnej racji w temacie monitorów i ich kalibracji or profilowania
ja sie pytałam was o szczegóły, których nie doczytałam bądź nie wyłapałam, bądź nie zrozumiałam
no a ja wolę napisać elaborat na tym forum niż sobie psuć wąrtrobę wódkąSetkę było walnąć i się wyluzować...
czytać nie musisz tego.
no wiesz, wpisać w google umiem słowo kalibracja czy profilowanie, jednakże wyskakuje dużo linków do tego tematu, wiesz o tym, czy też mam ci wkleić jakiś zrzut z mojego nieskalibrowanego ekranu. po to jest to forum chyba, żeby otrzymać informację wyselekcjonowaną, wybraną spośród miliona innych w sieci, czyż nie tak?A zawracanie ludziom gitary zamiast wykazaniem się minimum kultury informatycznej i użyciem wyszukiwarki
dzięki /mimo wszystko/ za każdą podpowiedź w tym wątku wszystkim ufoludkom z planety INFO-GRAFO-FOTO-CANON czy coś takiego;P
PAS w tym temacie
/a ty krzych możesz już pić wódkę, bo koniec na dziś elaboratów i będzie ci już może nudno/
Ostatnio edytowane przez fotoaloja ; 26-12-2007 o 23:16
canon 400D+50mm /f1.8