Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
chyba jednak sie da, przynajmniej w tym zakresie w ktorym chcialem.
Porownalem nowy profil ze starym, w FF, w gimpie oraz prostej przegladarce plikow graficznych uzywajacej profilow i roznica jest ogromna.
O to mi chodzilo, zeby miec na tyle "prawdziwych" informacji, zeby stwierdzic ze w danym zdjeciu nie jest saturacja przesadzona lub np czy balans bieli jest poprawny itp.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Witam ponownie!
Doszedlem do porozumienia z kalibracja juzJedyne co mnie zastanawia (dlatego pytam ekspertow) to punkt bieli. Jakiej temperatury barwowej powinienm uzyc - jedni zalecaja 5000K ini 6500K. Na 5000 barwy sa cieplejsze, na 6500 bardziej chlodne, jednak oba przypadki daja mi rozne wyniki.
Prosze o porade ktorej wartosci mam sie trzymac przy kalibracji na cele wydrukow pozniejszych i obrobki zdjec.
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Ja na swoim mam ustawione 6500 i foty wyglądają identycznie na wydrukach z labu jak i na . Gdzieś w tym temacie było chyba napisane (albo gdzieś indziej to czytałem) ze należy ustawić 6500K i wtedy jest poprawnie.
może to rozwieje twoje wątpliwości ->http://trurl.asua.org.pl/photo/books....xml#colortemp
Ostatnio edytowane przez gadget_zary ; 07-07-2009 o 12:05
Tematyka jest dość zawiła i aby ją w pełni zrozumieć, trzeba mieć pewną wiedzę z teorii barwy i konstrukcji monitorów, więc ograniczę się do ogólników.
Syntetyczne przestrzenie edycyjne sRGB oraz AdobeRGB oparte są na iluminancie D65, dlatego jeśli w nich pracujemy, powinniśmy kalibrować monitor do temperatury 6500K. W przypadku przestrzeni ProPhoto, ECI v.1 i v.2, oraz CMYK, które oparte są na iluminancie D50 zalecana jest kalibracja do 5000K, lub czegoś pomiędzy, ale tak czy owak potrzebny jest jeszcze do tego niezły monitor - w przypadku tańszych tylko upieprzymy i zażółcimy sobie paletę.
Kolory na D65 wygladaja lepiej, bardziej naturalniej.
dzieki czornyj - tak tez sie stalo. na D50 paleta jest zoltawa, zdjecia wyglada bardzo dobrze ale caly system (okna itp) jest pokryty tym zafarbem.
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Nie na D65, tylko przy skorelowanej temperaturze barwowej bieli wynoszącej 6500K. D65 to iluminant teoretyczny, w praktyce nie występujący, a już LCD z podświetleniem CCFL to mają się do iluminantów D nijak, w najlepszym przypadku można tu mówić o iluminantach F
Ważne, żeby obraz wyglądał dobrze i jako-tako przypominał potem odbitkęDuperelami radzę się zbytnio nie przejmować.
Czornyj,
Zasadniczo obrabiam fotki do oglądania na ekranie. Mam zatem monitor skalibrowany na 6500K. Jednak czasem spośród psd-ków wybieram te, które chciałbym posłać do labu. Czy muszę przestawić monitor na 5000K i z każdą fotką osobno bawić się krzywymi? Nie da się ich jakoś "przeliczyć"? Monitor to CG222W, jeśli to ma znacznie.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie