Kilka Canonierek i rurek.
Zapraszam www.ozminfoto.com
Naczytałem się o kalibracji monitora w tym wątku i zastanawiam się dlaczego odradza się pomiar światła zastanego w pomieszczeniu?
Ja zauważyłem, że jak rano pracuję to postrzegam bardziej niebieskie kolory na monitorze, wpada dużo światła dziennego. Im bliżej nocy tym więcej żółtego koloru![]()
Czy kalibracja z pomiarem światła zastanego nie powinna rozwiązać tego postrzegania koloru? Inny profil na dzień i inny na noc?
A może to monitor (S2231W) jakoś się nagrzewa i zażółca?
Nie wiem, ale racja jak mierzy poziom to można sobie darować ten pomiar![]()
Pomiar ambient light mierzy także temperaturę oświetlenia, natomiast nie wiem, czy przekłada się to w jakikolwiek sposób na generowany profil monitora.
Dla mnie ten pomiar służy raczej do określenia, czy barwa i intensywność oświetlenia są zbliżone do poziomów określonych w normach. Czyli ma wyłącznie znaczenie informacyjne. Pozwala się zorientować, czy powinniśmy coś z tym oświetleniem zrobić.
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 23-01-2009 o 17:39
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Właśnie odkryłem, że to nie moje oczy tylko "coś" zmienia mi kolor...
Zrobiłem restart komputera i wrócił "zimny" odcień wg ustawień Tom01 989597.
Nie wiem teraz gdzie leży problem. Czy monitor sam się zażółca - dziwne, bo wyłączyłem sam monitor na 1h i nic się nie zmieniło - czy coś zakłóca te ustawienia.
Może tryb oszczedzania energii? Gdy gaśnie ekran i lata sobie logo Visty?
Tuż po restarcie był "żółty" i zaraz wskoczył na "zimny"
Co tu bruździ?
Gdzie?Biegły w systemie nie jestem
W menu autostart mam 2 pliczki od eyeOne, ale nie działa stara kalibracja, bo podłączyłem icc od S2231W.
Wyłączyłem oszczędzanie energii, tak żeby nie wyłączał ekranu i trzyma ustawienia r98g95b97Może to bruździło?
Już się bałem, że to monitor nie trzyma koloru![]()