Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Innymi słowy - HP LP2475w nadaje się do oglądania już obrobionych zdjęć, ale do samej obróbki/analizy (nawet po kalibracji) już niekoniecznie?
EOS - conditio sine Kwanon...
Miałem na myśli kalibrację karty.
Tak jak tutaj: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/hp_lp2475w.htm
Logiczne, dziękuję.
Zastanawia mnie, jak to jest. Wg testu z linku podanego przez Bahrda, o ile jest on wiarygodny, ten HP po oprofilowaniu ma:
Delta E Average = 0,3
Delta E Maximum = 0,5
Podczas gdy teraz siedzę przed skalibrowanym Eizo, który ma te wartości odpowiednio: 0,6 i 1,7 (wyniki walidacji z ColorNavigatora).
Może zatem nie ma co tak się napinać na te monitory z "wyższej" półki... A może po prostu mój egzemplarz jest trafiony?
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 04-01-2009 o 00:11
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Ta..... a świstak.... Takie "testy" to nic innego jak polowanie na łosie.
Prawda jest taka, że piękne delty wychodzą na zupełnie przypadkowych monitorach, przy prostych kombinacjach kolorów podstawowych. Aby to było wiarygodne wypadałoby przetrenować trochę więcej punktów na krzywej jasności.
Producenci dobrych (i drogich) monitorów do kontroli koloru deklarują odchyłki na poziomie do 3. Jak się trafi ekstra egzemplarz to wyjdzie może 2 lub ciut mniej. Mierzone gęsto a nie 255:255:128, 255:128:128, 255:128:255 itp.
Walidacja przeprowadzana jest w różny sposób i tyczy się różnych aspektów, stąd wyniki mogą być różne. Sposób, w jaki została wykonana w tym teście nie pozwala wyciągnąć żadnych wniosków nt. jakości monitora i wogóle na temat czegokolwiek, bo są to jakieś dziwaczne bzdety.
Ogólnie w sieci publikuje się mnóstwo testów polegających na prezentowaniu jakichś wyników walidacyjnych, których sami autorzy nie rozumieją, ale podają sądząc, że z tych słupków wynika coś szalenie istotnego. Absolutnie nie należy się tymi pierdołami przejmować.
Czytam po trosze te wszystkie watki aby wybrać jakiś dobry monitor do 2500zł.
Mam więc rozumieć, ze w tej chwili najlpeszy wybór w tej cenie to Eizo 2231?
2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania