To wszystko zależy od tego, jak bardzo krytyczna jest dla Ciebie wierność odwzorowywania barw na monitorze.ale te tańsze były określone jako do użytku domowego więc jeśli chce się pracować na dobrym sprzęcie to trzeba by jednak więcej wydać - tak zrozumiałem.
Bez przesady. Kalibracja powinna się odbywać, jeśli zachodzą okoliczności, które mogą wpływać na odwzorowanie barw (zmiana papieru, chemii itd.) oraz raz na "jakiś" czas. Ale to "jakiś" to nie jest kilka razy dziennieCo do labu - czytałem niedawno, że aby wiernie drukował zdjęcia powinien być kalibrowany dość często(kilka razy dziennie a nawet niekiedy przed każdym użyciem).
Ta loteria była jest i będzie. Nie masz na to wpływu, niezależnie od tego, na jakim sprzęcie Ty pracujesz. Jeden klient będzie widział niebieski zafarb, inny na tym samym zdjęciu na innym monitorze czerwony. To się od zmiany Twojego monitora nieszczególnie zmieni.No i właśnie o tą loterię pytałem bo klienci również nie posiadają profesjonalnych monitorów - standardem jest Dell, samsung, LG...
Za to, jak trafisz klienta, który ma oprofilowany monitor, to będzie widział względnie to samo co i Ty.