Sprawdzałeś z innym kablem? Może jest walnięty.
Sprawdzałeś z innym kablem? Może jest walnięty.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Metodą prób i błędów uporałem się z kłopotem. Wymusiłem zmianę sterowników karty i już jest dobrze.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 25-11-2008 o 01:56
O obiektywach wiem prawie wszystko
Co jest warte HP L2275w ? Rozumiem że jak nie ma go na liście z forum Nikona to niewiele ?
no to ja teraz swoje 3 grosze wtrącę - pewno głównie do Tom01'a....
... przeczytalem juz caly internet bo szykuje sie do zmiany monitora. Monitor do prac graficznych i fotoedycji. poniewaz nie stac mnie narazie na CG od eizo rozejrzalem sie w 24" do 2,5tyś z hakiem do 3tyś. do tej pory pracuje na 19: CRT philipsa 109p4 i chcialbym zachowac 1200px w pionie stad 24". przeczytalem również kilka testow na prad.de które sklonily mnie do paru typów. (..aha pracuje na maku)
Eizo 2431 -24" cena okolo 3100
Samsung 245T -24" cena okolo 2600
Dell 2408WFP -24" cena okoli 2200
lub ewentualnie dell 2709W -27" cena okolo 2600
Wszystkie 24" sa podobno na tej samej matrycy samsunga. i odziwo najlepsze pokrycie kolorow ma najtanszy dell. to samo z paroma innymi parametrami ktorych tu nie bede wymienial. 27" wersja della jest rownie atrakcyjna. i gdzie tu jest haczyk?. Ja rozumiem ze matryca bez elektroniki nic nie znaczy ale wyniki wynikami. Czy ktos obeznany w temacie moze mi wytlumaczyc co jest nei tak z dellem albo dlaczego eizo vs dell jest o 30% drozsze?
Spróbuję to wyjaśnić na przykładzie.
Są dwa głośniki. Drogi mniejszy i tani większy. Teoretycznie ten większy, ma większy potencjał w reprodukcji, ale w wyniku zastosowania tańszych materiałów i technologii ma dużo większe zniekształcenia, podatność na rozmaite niepożądane zjawiska w akustyce. Skutkiem tego, na papierze zakres pokrywanych częstotliwości wygląd lepiej, ale głośnik brzmi gorzej, mniej naturalnie.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Tytułem wstępu... To chyba jedyny wątek na forum w którym tak często padają słowa "pan" i "pani". Zabawnie się to czyta ale bardzo miło i przyzwoicie! Dostosuję się! ;-)
Muszę dodać że bardzo państwa nie lubię za całość zła wypisanego w tym temacie! TOTALNIE nie wiem na czym stoję, totalnie. Bardzo mi się podoba wątek z forum nikona, jednak mówi on "wszystko i nic". Dawno, dawno temu używałem monitorów (CRT) Sony z serii G (200?). Byłem młody, bardziej to były wymysł ojca niż mój. Co zabawne, pracowałem na nim... jakieś 6 lat. Całkiem niedawno, po wypaleniu(?) Sony, kupiłem Samsunga 2493HM. Tak, wiem, dramat i beznadzieja, już mi go komentowano w tym wątku.
Postawię sprawę jasno. Tylko zdjęcia i DTP. Zależy mi na przeniesieniu w sposób jak najbardziej zbliżony, na papier tego, co widzę na monitorze. Wiem że wiąże się to z tysiącem ważnych i (prawie albo w pełni)naukowych terminów. Nie jestem jednak znawcą tematu w znaczeniu ściśle technicznym. Czy bez znajomości tej całej magii i czarów jestem w stanie kupić przyzwoity monitor? Czy ktoś mi coś podpowie? Wiem tylko że chcę mieć 22 - 24 cale. Dodatkowo zdaję sobie sprawę, że za jakość trzeba zapłacić. Powiedzmy, że na monitor mogę przeznaczyć ++/- 4000zł. Zdaję sobie sprawę że modele wyższej półki różnią się od siebie detalami, niuansami. Jest chyba jednak taka wyraźna granica gdzie przechodzimy od modeli "słabych" do "dobrych". Powiedzmy, że chcę wejść na półkę "dobrych" ale nie szaleć na jej wyżynach. ;-)
Jeśli jest to możliwe, proszę o wskazanie konkretnych modeli. Będę bardzo wdzięczny i uradowany. ;-)
Ja może w kwestii banalnej, dotyczącej spojrzenia na nowe monitory 24" oczami laika. Otóż od niedługiego czasu mam okazję troszkę poporównywać pracę na LCD 19-20" starego typy (niepanoramiczne) i 24" panoramiczne. Niesamowicie niekorzystne wrażenie sprawiają te nowe monitory przez to, że są one w osi Y po prostu małe.
Sądzę, że nowi uzytkownicy tzw. panoram, często nie zdają sobie sprawy, że w porównaniu do ich starych monitorów po prostu kupują jedynie najczęściej monitory znacznie szersze i zaledwie nieco wyższe. Tzw. magia przekątnej ("24" panorama jest tak kolosalnie większe od zwykłej 20"") może nie na wszystkich zadziałać.