Strona 81 z 303 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391131181 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Domyślnie

a inaczej jeszcze...
    Tom1, a co bys powiedzial od strony obrazowej na temat 19 calowego s1932shg(w odniesieniu do S2231W) ? Bo moze na przeczekanie w niego bym sie "wpakowal" ...

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    a inaczej jeszcze...
    Tom1, a co bys powiedzial od strony obrazowej na temat 19 calowego s1932shg(w odniesieniu do S2231W) ? Bo moze na przeczekanie w niego bym sie "wpakowal" ...
    S1932 i S2231W to ogólnie ta sama klasa. Jeśli ma Pan doświadczenia z jednym z nich, to drugi można stosować jako zamiennik.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

ok, jade obejrzec tego S1932, tylko powiedz mi jeszcze gdzie szukac w osd tego licznika przepracowanych godzin? Bo monitor jest w MM a tam rozne przekrety odchodza.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

ok, jade obejrzec tego S1932, tylko powiedz mi jeszcze gdzie szukac w osd tego licznika przepracowanych godzin? Bo monitor jest w MM a tam rozne przekrety odchodza.
    W trzecim okienku pozycji Others.

Eizo z MM nie ma normalnej polskiej gwarancji i większe statystyki awaryjności.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    W trzecim okienku pozycji Others.
    Dziwne... w moim S1932 jest w drugim okienku patrząc od lewej.

Czyli: menu -> trzeci klawisz od lewej (takie narzędzia) -> drugi klawisz od lewej (plakietka z S/N)

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Dziwne... w moim S1932 jest w drugim okienku patrząc od lewej.

Czyli: menu -> trzeci klawisz od lewej (takie narzędzia) -> drugi klawisz od lewej (plakietka z S/N)
    Możliwe, nie mam niezawodnej pamięci.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Możliwe, nie mam niezawodnej pamięci.
    Myślałem że masz jakiś pod ręką tak jak ja swój przed oczami .

Domyślnie

dzieki, zapytam ich na jakiej zasadzie i jak dluga dziala ta ichnia gwarancja.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Poszukaj na allegro jakiegoś della na trinitronie - kupiłem takowego jakieś dwa lata temu(22 cale z demobilu za ~300zł) i sobie chwalę, kolory takie jak na papierze, a jasność też pokrywa się dokładnie z histogramem - fakt faktem widać pierwsze objawy wypalania ale czy będzie Ci to na prawdę przeszkadzać to już kwestia wymagań i wrażliwości na wady obrazu.
    o przegapilem Twoja odpowiedz, patrzylem na allegro, ale kineskop jest o 10 cm glebszy niz w obecnej 17-tce, to by oznaczalo ze na biurku przed monitorem zmiesci mi sie juz nie klawiatura, a szklanka

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 02-03-2009 o 18:03 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Tom - czy ten caly NEC Spectraview ma dostep do LUT monitora i on to odpowidnio modyfikuje majac podpiety kalibrator?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tom - czy ten caly NEC Spectraview ma dostep do LUT monitora i on to odpowidnio modyfikuje majac podpiety kalibrator?
    Spectraview II modyfikuje zawartość LUT monitora - dokonuje prawdziwej kalibracji. Dzięki temu, że P221W ma 10-o bitową LUT, poprawia się liniowość a banding ulega zredukowaniu. Potrzebny jest kolorymetr Eye-One, choć z uwagi na to, że jest to panel szerokogamutowy lepszy byłby spektrofotometr ColorMunki lub EyeOne Pro.

Co do problemów z kalibracją monitorów szerokogamutowych - dokonałem ostatnio porównania na Spectraview 2690. Po skalibrowaniu spektrofotometrem do 6500°K odczyt z kolorymetru wskazywał 6070°K - ponad 400°K skorelowanej temperatury barwowej różnicy, a po przeanalizowaniu pomiarów koordynatów chromatycznych CIE x,y punktów bieli okazało się, że nawet więcej - z moich wyliczeń różnica w punktach bieli dE wynosiła ponad 6.

Na P221W radzę uważać i kupować je tylko po wcześniejszej weryfikacji. Widziałem dziś panel, który miał potężny zafarb na matrycy - cała lewa strona miała dominantę zieloną, a na prawej pojawiał się zafarb magentowy. Różnica między prawą i lewą stroną ponad dE 4 i to biorąc po uwagę wyłącznie różnicę chrominancji, luminancję do obliczeń przyjąłem stałą. Tego już nie idzie skorygować kalibratorem, pozostaje tylko wymiana monitora.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 05-03-2009 o 16:57

Strona 81 z 303 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391131181 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów