czyli nie kalibruje się go???
czyli nie kalibruje się go???
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
możesz napisac co to znaczy - (przez LUT karty graficznej)?
Właściwa kalibracja urządzenia, to zmiana jego zachowania. Niektóre monitory mają taką możliwość, większość nie. Mają tylko proste regulatory, którymi nie można doprowadzić monitora do poprawnej kolorystyki. Stosuje się zatem metodę zniekształcania obrazu wysyłanego z karty graficznej, modyfikacja LUT czyli tablicy kolorów, w taki sposób aby po wyświetleniu wyglądał możliwie poprawnie. Skutki uboczne do drastyczne obcięcie dostępnej palety barw, brak płynnych przejść tonalnych, przebarwienia w szarości.
czy robi się to za pomocą kalibratorów - a jak to się ma do eizo 2431?
więc rozumiem że do moich amatorskich potrzeb powinien byc ok
dzieki za rozjaśnienie mi podczaszki![]()
Tak więc zacząłem zbierać oferty z cenami Eizo 2231W, i oczywiście już napotkałem na problemy. Otóż w sieci mozna znaleźć monitor w cenach od 2059 do 2721zł. Rozpiętość duża - no chyba, że chodzi nie o ten sam monitor. Przeczytałem dokładnie ten wątek i już wiem, że te najtańsze oferty to dystrybucja niemiecka, a więc gorszy sort. Czyli po naszemu - niby ten sam, a nie ten sam. Moje pytanie jest następujące : jak zorietować się, z której dystrybucji pochodzi monitor... Bo zaczynam się obawiać, że jeszcze trochę (albo już), i ceny dystrybucji się wyrównają, a jakość niemieckiej będzie sie miała nijak do polskiej. Pozostaje również obawa, jak kupić, by nie dać sie zrobić na szaro... Jaka musi byc minimalna cena, jakie cechy identyfikacyjne i chakterystyczne, by móc uznać, że monitor pochodzi z polskiej dystrybucji, i jaką cenę zakupu tego monitora - podkreślam - z polskiej dystrybucji - uznać za opłacalną.
Dodam, że - również po zapoznaniu się z opiniami userów tego forum - ponownie zacząłem się poważnie zastanawiać nad 2431... ale przy cenie grubo ponad 3000 zł chyba sobie odpuszczę.
1. Zapytać wprost sprzedawcę.
2. Poprosić o numer seryjny i zadzwonić do Alstora*.
3. Cena minimalna w oficjalnej polskiej dystrybucji powinna wynosić tyle co sugerowane na stronach Alstora*, z tolerancją 3%.
*Alstor - Polskie przedstawicielstwo EIZO w Warszawie, ul. Wenecka 12, tel. (022) 510 24 90. Cennik: http://www.alstor.com.pl/pl/katalog/ic=776. Kontakt w sprawach handlowych Sławomir Dźwigała.
Tom01
co mogę myślec o cenie eizo sx2461w w cenie ok 3600zl(na colourconfidence.com)?