Tej trzydziestki w sensownej cenie chyba jednak się nie doczekasz Panie Czornyju
Na rynku monopol - ceny w gore, rozwój stop - wesoło
//edit
Faktycznie news dość zagadkowy, trzeba mieć nadzieje.
Początkowo sakramencko się przeraziłem jak to przeczytałem, ale informacja jest bardzo ogólnikowa i to chyba niekoniecznie dotyczy monitorów komputerowych. Może to np. dotyczyć produkcji matryc, albo telewizorów.
W oficjalnych informacjach prasowych Neca nie napisali o tym na razie ani słowa, albo kiepsko szukałem.
W najgorszym razie trzeba będzie rwać to, co zostanie na rynku![]()
Spoko luz majonez. Oto miod na Twe skolatane serce
http://itbiznes.pl/art35209.html
Witam
Pytanie do znawców..
Nabyłem ostatnio monitor Eizo S 2231W. I mam pytanie , czy prze absolutnym czarnym obrazie wypełniającym całą część obrazu mogą być widoczne jaśniejsze rogi obrazu. W moim przypadku z czterech rogów widać lekką poświatę jaśniejszego obrazu ciemniejącą ku centrum.
I druga sprawa , przy wypełnieniu obrazu jednolitym kolorem na przykład szarym widoczne jest to ,że obraz na ekranie nie jest równomiernie naświetlony są ledwo widoczne plamy ciemniejsze i jaśniejsze . Przy jasnych obrazach kolorowych oraz białym nie widać żadnych obszarów o różnych stopniu wyświetlania. Problem pojawia się przy ciemnych jednolitych obrazach w bardzo delikatny sposób ale widoczny.
Czy jest to dopuszczalne w tego typu monitorze ?
Tak, jest to dopuszczalne, z tym że jeśli Pan coś takiego widzi, to znaczy że monitor jest ustawiony dużo za jasno, a w pomieszczeniu jest dużo za ciemno. Przy poprawnym ustawieniu, nierówność na tym modelu jest praktycznie niewyczuwalna.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
A co kolega Tom01 powie o monitorze Dell 2209WA ? Nadaje się do obróbki zdjęć przez amatora?
Dziękuję za odpowiedź. Postaram się zmniejszyć podświetlanie , ustawiałem monitor wg. " wzorca ze zdjęcia z Labu". Wiem najlepiej byłoby mieć kalibrator lub dać monitor do kalibracji, ale w Koszalinie nie wiem czy ktoś się w to bawi. Kolorystycznie poszedłem na kompromis, zdjęcia z labu są bardziej żółte, więc monitor ustawiłem w kanałach RGB lekko w kierunku cieplejszych kolorków, jeżeli chodzi o jasność wyświetlania to bladego pojęcia nie mam jak ją prawidłowo ustawić.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 09-02-2009 o 14:38 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl