Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
Czolem,
Czytam od pewnego czasu ten watek i czas skorzystac z Waszej wiedzy
Potrzebuje kupic monitor dajacy precyzyjne odwzorowanie kolorow. Duzy monitor do wybierania zdjec juz mam - HP LP3065. Teraz potrzebuje cos na czym moglbym w 100% polegac
Typ zdjec, to w wiekszosci portrety w najrozniejszym swietle. Zastosowanie plikow - do druku w roznego rodzaju czasopismach, ksiazkach, reklamach i w domu czyli na drukarce - HP B9180.
Wypozyczono mi wlasnie nowy monitor HP LP2480zx. Podobno to jest naprawde niezly sprzet.
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en...7-3648397.html
Niestety jest na tyle nowy, ze nie dostalem go razem z kalibratorem, tylko sam monitor. Czyli raczej monitor jest do "ogladania" niz testowania. Dodatkowo, upraszczajac, zeby wykorzystac w pelni
jego mozliwosci, potrzebna jest karta nowego typu z display portem dajaca 10 bitowa informacje o kolorze.
Kalibrator dedykowany do tego monitora to po prostu i1d2, tylko pytanie z jakim softem. Czy jest sens kalibrowac go tym kalibratorem, ze standardowym softem? Tylko problem jest taki, ze mam
wczesniejsza wersje tego urzadzenia, wiec pewnie juz w ogole, nie ma sensu taki proces kalibracji.
Czy ktos z was zetknal sie z tym sprzetem, lub wie cos na jego temat? W sieci jak na razie jest malo w tym temacie. Nie mam doswiadczenia w kwestii oceniania/porownywania monitorow i zamiast
zmudnie zglebiac wiedze na temat kalibrowania i co za tym idzie tracic czas, wole przeczytac konkluzje na temat jakosci danego monitora.
I podstawowe pytanie, czy za 4500 zl mam szanse kupic lepszy monitor 24"
Licze na Was, ze cos poradzicie![]()
To jest baaaaardzo hajendowy, najnowszy monitor HP na trójkolorowych LED-ach, zrobiony na potrzeby przemysłu kinematograficznego. Ma fantastyczne możliwości regulacji punktu bieli, olbrzymi gamut praktycznie w pełni kryjący standard Digital Cinema P3, 12-o bitowy LUT, w pełni 10-o bitowy tor sygnałowy, bardzo wysoki współczynnik kontrastu (ok. 1000:1 lub większy). Pomimo, iż jest to produkt zrobiony pod postprodukcję, powienien świetnie się nadać do wszelkich zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy.
Niestety - z uwagi na fakt, że jest to całkowita nowość trudno mi jeszcze powiedzieć, jak sprawdza się w praktyce, ale potencjał tej konstrukcji jest spory. Podejrzewam, że cenka też będzie niewąska.
Kolorymetr i1 - z tego co wiem - nie sprawdza się w kalibracji monitorów z podświetleniem LED, szczególnie szerokogamutowych (a ten jest wściekleszerokogamutowy, o przestrzeni większej od AdobeRGB). Do LED-owego Neca Reference Calibratora 21 (w stanach 2180WG) X-Rite przygotował dedykowaną wersję tego kolorymetru, więc być może w przypadku HP również istnieje coś podobnego, ale należy zachować ostrożność. W przeciwnym razie jedynym rozwiązaniem jest spektrofotometr i1pro (spektrofotometr jest w stanie skalibrować wszystko, co tylko raczy świecić lub odbijać światło).
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 20-08-2008 o 23:00
Jezu Chryste. Czornyj. Aleś mi pojechał. Przeczytam kilka razy o tych gammach i może zakumam :-)
merciful: Sorry za zamieszanie![]()
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Wielkie dzieki za informacje. mam jeszcze miesiac do zakupu monitora, wiec poczekam spokojnie na jakies dodatkowe info z sieci.
Udalo mi sie wynegocjowac cene 4500 brutto, wiec pewnie go kupie, ale zobacze jeszcze jakies konkurencyjne Eizo.
Co do spektrofotometru, nie pozostaje mi nic innego jak czekac na dedykowany kalibrator i wtedy wszystko sprawdzic.
Jeszcze raz dziekuje za to monitorowe voodoo![]()
Jak się ma/może mieć ten monitor do tego, wstawionego do laptopa HP: http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en...1-3784202.html?
Oba mają w nazwie DreamColor...
EOS - conditio sine Kwanon...