Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    eizo s2100
    W takim razie miałoby to sens. Należy zmienić w menu gradację z gamma 2,2 na gamma 1,8 i wykonać kalibrację i1 z targetem gamma 1,8. Zasadniczo też ProPhoto oparta jest na punkcie bieli o temp. 5000K, dlatego wypadałoby raczej kalibrować monitor do temperatury 5000K, lub czegoś z zakresu 5500K-5800K, co ponoć lepiej się sprawdza w przypadku paneli LCD (najlepiej dobrać empirycznie, pod warunki oświetleniowe otoczenia).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    W takim razie miałoby to sens. Należy zmienić w menu gradację z gamma 2,2 na gamma 1,8 i wykonać kalibrację i1 z targetem gamma 1,8. Zasadniczo też ProPhoto oparta jest na punkcie bieli o temp. 5000K, dlatego wypadałoby raczej kalibrować monitor do temperatury 5000K, lub czegoś z zakresu 5500K-5800K, co ponoć lepiej się sprawdza w przypadku paneli LCD (najlepiej dobrać empirycznie, pod warunki oświetleniowe otoczenia).
    dzięki!
    spróbuje wykonać taką kalibrację (jak skończe obecną serię fotek bo jestem w połowie ślubu/wesela)
    mało tego - jak wróci Janusz Body to zaatakuje go takim pytaniem ( z tego co wiem on ma z tego co sie orientuje s2431W); jestem ciekaw co na to powie

PS
    u mnie w pomieszczeniu oświetlenie jest nienajlepsze co jest określeniem bardzo dyplomatycznym ;-)
    fotografię traktuje jako hobby (stąd darmowe śluby :P ) - komp stoi w kompromisie czyli w sypialni
    sypialnia ma kolor ścian: groszek
    temp. jaką wykrywa i1d2 to 2700K :-? - pewnie miałoby to większe znaczenie gdybym oglądał odbitki porównując z monitorem ale tak nie robie
    myślę więc ze zacznę kalibrowanie od 5500K
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Uprawnienia umieszczania postów