Strona 61 z 378 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371111161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 601 do 610 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Domyślnie

eizo s2100
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    eizo s2100
    W takim razie miałoby to sens. Należy zmienić w menu gradację z gamma 2,2 na gamma 1,8 i wykonać kalibrację i1 z targetem gamma 1,8. Zasadniczo też ProPhoto oparta jest na punkcie bieli o temp. 5000K, dlatego wypadałoby raczej kalibrować monitor do temperatury 5000K, lub czegoś z zakresu 5500K-5800K, co ponoć lepiej się sprawdza w przypadku paneli LCD (najlepiej dobrać empirycznie, pod warunki oświetleniowe otoczenia).

Coś już napisał Awatar merciful
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Softproof profilu labu zawsze będzie bandingował, chyba że wyczochrasz z niego TRC i skalibrujesz do niej monitor. CG241W ma przestrzeń najbardziej zbliżoną do AdobeRGB, która w dodatku oparta jest na zwyczajnej TRC odpowiadającej gamma 2,2 - dlatego optymalnie jest pracować właśnie w tej przestrzeni, korekta dokonywana przez CM będzie relatywnie najmniejsza. ProPhoto ma sens w przypadku, gdy często reprodukujemy zdjęcia na urządzeniach szerokogamutowych, takich jak wielokanałowe drukarki pigmentowe, tylko wypadałoby wtedy skalibrować monitor do gamma 1,8.
    ok. czyli wobec tego cały workflow, poczynajac od body aparatu, przez konwerter raw a na PS koncząc - Adobe RGB?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merciful Zobacz posta
    ok. czyli wobec tego cały workflow, poczynajac od body aparatu, przez konwerter raw a na PS koncząc - Adobe RGB?
    Powinno być najwygodniej.

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Powinno być najwygodniej.
    jeszcze raz dzięki

Domyślnie

W takim razie miałoby to sens. Należy zmienić w menu gradację z gamma 2,2 na gamma 1,8 i wykonać kalibrację i1 z targetem gamma 1,8. Zasadniczo też ProPhoto oparta jest na punkcie bieli o temp. 5000K, dlatego wypadałoby raczej kalibrować monitor do temperatury 5000K, lub czegoś z zakresu 5500K-5800K, co ponoć lepiej się sprawdza w przypadku paneli LCD (najlepiej dobrać empirycznie, pod warunki oświetleniowe otoczenia).
    dzięki!
    spróbuje wykonać taką kalibrację (jak skończe obecną serię fotek bo jestem w połowie ślubu/wesela)
    mało tego - jak wróci Janusz Body to zaatakuje go takim pytaniem ( z tego co wiem on ma z tego co sie orientuje s2431W); jestem ciekaw co na to powie

PS
    u mnie w pomieszczeniu oświetlenie jest nienajlepsze co jest określeniem bardzo dyplomatycznym ;-)
    fotografię traktuje jako hobby (stąd darmowe śluby :P ) - komp stoi w kompromisie czyli w sypialni
    sypialnia ma kolor ścian: groszek
    temp. jaką wykrywa i1d2 to 2700K :-? - pewnie miałoby to większe znaczenie gdybym oglądał odbitki porównując z monitorem ale tak nie robie
    myślę więc ze zacznę kalibrowanie od 5500K
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    dzięki!
    spróbuje wykonać taką kalibrację
    Proponuję wykonać następujący eksperyment:
    1) otworzyć gradient w PS
    http://members.chello.pl/m.kaluza/szarosc.png
    2) przypisać mu profil ProPhoto (Edit>Assign Profile>ProPhoto RGB)
    3) ocenić
    4) wykonać kalibrację do gamma 1,8
    5) powtórzyć kroki 1-3 i porównać rezultaty

Jeszcze jedno - lojalnie ostrzegam, że na monitorze skalibrowanym do gamma 1,8 wszystko, co będzie w aplikacjach bez zarządzania barwą zacznie wyglądać dość dziwnie, ze szczególnym naciskiem na zdjęcia oglądane w zwykłej przeglądarce internetowej (nie dotyczy FireFoxa 3.0, który ponoć ma CMM).
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 19-08-2008 o 17:46

Domyślnie

do końca tygodnia sie uwinę - dam znac jakie rezultaty
    jeszcze raz dzięki za zainteresowanie!

(a teraz oddalam sie dalej maltretować orwiga)

edit_________
    jeszcze jedno - o co chodzi z rzeźnikiem?

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

czornyj, to jeszcze raz ja. Spieszę donieść, że po zmianie przestrzeni roboczej na Adobe RGB w moim CG241W "stała się jasność" i gradient zgubił banding :razz:

Jest elegancko

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merciful Zobacz posta
    Spieszę donieść, że po zmianie przestrzeni roboczej na Adobe RGB w moim CG241W "stała się jasność" i gradient zgubił banding
    Nie miał wyjścia, kajdaniarz

Miło mi, że mogłem się na coś przydać

Strona 61 z 378 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371111161 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów