eizo s2100
eizo s2100
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
W takim razie miałoby to sens. Należy zmienić w menu gradację z gamma 2,2 na gamma 1,8 i wykonać kalibrację i1 z targetem gamma 1,8. Zasadniczo też ProPhoto oparta jest na punkcie bieli o temp. 5000K, dlatego wypadałoby raczej kalibrować monitor do temperatury 5000K, lub czegoś z zakresu 5500K-5800K, co ponoć lepiej się sprawdza w przypadku paneli LCD (najlepiej dobrać empirycznie, pod warunki oświetleniowe otoczenia).
dzięki!
spróbuje wykonać taką kalibrację (jak skończe obecną serię fotek bo jestem w połowie ślubu/wesela)
mało tego - jak wróci Janusz Body to zaatakuje go takim pytaniem ( z tego co wiem on ma z tego co sie orientuje s2431W); jestem ciekaw co na to powie
PS
u mnie w pomieszczeniu oświetlenie jest nienajlepsze co jest określeniem bardzo dyplomatycznym ;-)
fotografię traktuje jako hobby (stąd darmowe śluby :P ) - komp stoi w kompromisie czyli w sypialni
sypialnia ma kolor ścian: groszek
temp. jaką wykrywa i1d2 to 2700K :-? - pewnie miałoby to większe znaczenie gdybym oglądał odbitki porównując z monitorem ale tak nie robie
myślę więc ze zacznę kalibrowanie od 5500K
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
Proponuję wykonać następujący eksperyment:
1) otworzyć gradient w PS
http://members.chello.pl/m.kaluza/szarosc.png
2) przypisać mu profil ProPhoto (Edit>Assign Profile>ProPhoto RGB)
3) ocenić
4) wykonać kalibrację do gamma 1,8
5) powtórzyć kroki 1-3 i porównać rezultaty
Jeszcze jedno - lojalnie ostrzegam, że na monitorze skalibrowanym do gamma 1,8 wszystko, co będzie w aplikacjach bez zarządzania barwą zacznie wyglądać dość dziwnie, ze szczególnym naciskiem na zdjęcia oglądane w zwykłej przeglądarce internetowej (nie dotyczy FireFoxa 3.0, który ponoć ma CMM).
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 19-08-2008 o 17:46
do końca tygodnia sie uwinę - dam znac jakie rezultaty
jeszcze raz dzięki za zainteresowanie!
(a teraz oddalam sie dalej maltretować orwiga)
edit_________
jeszcze jedno - o co chodzi z rzeźnikiem?![]()
czornyj, to jeszcze raz ja.Spieszę donieść, że po zmianie przestrzeni roboczej na Adobe RGB w moim CG241W "stała się jasność" i gradient zgubił banding :razz:
Jest elegancko