czy X-Rite I1 Display 2 i
Gretag Macbeth EyeOne Display 2 róznią sie czyms?
czy X-Rite I1 Display 2 i
Gretag Macbeth EyeOne Display 2 róznią sie czyms?
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
dzięki
Z podpietym eye-one display 2 zaczelam kalibracje softem eye one match 3.
Wytyczne: gamma 2.2, 6500K i 100 cd/m2 a drugie 5000K i 80cd/m2.
Kalibrator zmierzyl swiatlo (dzienne: 4100K, 5 lux; sztuczne: 2800K, 26 lux) no i krok po kroku wykonywalam polecenia
Jesli chodzi o nasycenie to sama zmniejszylam tak "na oko".
Tutaj zdjecie:
Proponuję trzymać się 80cd/m^2, 6500K i gammy 2,2. To nie jest sprzęt który będzie pracował przy 5000K. Będzie żółty. Proszę też odpuścić sobie korelację z oświetleniem. Wszystkie nastawy proszę przywrócić do fabrycznych. Zbyt wysoka saturacja nie będzie problemem w aplikacjach z CMM. Ew w tym modelu proponuję zmniejszyć o 5-15% nasycenie w ustawieniach koloru w PS.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 18-11-2008 o 23:46
Zastanawiam się nad zakupem monitora. Chciałbym go wykorzystywać do hobbystycznej obróbki zdjęć i raz na jakiś czas do oglądania filmów. Jestem zdecydowany, aby był to monitor panoramiczny. Do tej pory korzystałem z monitorów "zwykłych" i nie czułem, jakiegoś braku jakości (być może dlatego, że nie korzystałem z lepszego) - zastanawiam się czy jeżeli kupię faktycznie taki lepszy to czy odczuję różnicę?
Na dzień dzisiejszy rozpatruję 3 możliwości: Eizo S2231W lub S2401W lub S2402W (@Tom01, naście stron wcześniej w tym wątku wypowiedziałeś się że monitory z serii 01 nie są warte zainteresowania, rozumiem, że ten 2402 to ta sama klasa?).
Ten pierwszy jest lepszy, drugi i trzeci większy, na czym też mi zależy... co byście radzili? Może są jakieś inne warte rozpatrzenia monitory w tej lub niższej cenie?