Strona 57 z 378 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107157 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    a tak na poważnie, mógłby Pan rozwinąć definicję "jednolicie szary" .
    Szare, czyli bez zabarwienia. Przykładowo, na bardzo złym monitorze może to wyglądać na przykład tak:

Jest to oczywiście przejaskrawione, normalnie przebarwienia są delikatne.

Najechałem lupką + na środek zdjęcia i powiększałem tyle razy ile się dało - pojawiły się ledwo ledwo widoczne pasy pionowe ok 3 cm, maksymalnie po stronie lewej na czarnym tle nie było ich widać, ok 10 szt. , natomiast maksymalnie po stronie prawej na białym tle nie było widać ok 5.
    Owych pasów jest 256. Opisał Pan jeden z typów defektów, łatwy do zobaczenia. Przebarwienia to drugi. Trzeci to zlanie pasków po dwa lub więcej. Aby to zobaczyć trzeba w dużym powiększeniu obejrzeć cały gradient. Najtrudniej ocenić liniowość zmian. Paski mają mieć stały przyrost jasności.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Koloryzuje Pan nieco.
    Ten gradient jest jednolicie szary i równy dopiero na monitorach duuuużo wyższej klasy. Jeśli Pan tych defektów nie widzi, to jedyny sensowny wniosek, jaki można wysnuć, to taki, że monitor pokrywa Pańskie wymagania. I tym optymistycznym akcentem.... ;-)
    Bzdura. Ten gradient NIE JEST JEDNOLITY. Albo ktoś go przeskalował, albo ma
    nas Pan za idiotów...

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Kto skasował zarzut o niejednolitym gradiencie? Chciałbym odpowiedzieć.

Kolego Merde. Proszę ten gradient (szarosc.png) zapisać na dysk. Uwaga, nie kopiować przez schowek. Następnie wziąć próbnik w PS, sprawdzić wszystkie 256 odcieni, oraz obejrzeć histogram. Zapewniam, że jest matematycznie idealny. Jeśli ów nerwowy wniosek napisał Pan pod wpływem tego co Pan widzi, tym gorzej dla Pana monitora.

Domyślnie

Owych pasów jest 256. Opisał Pan jeden z typów defektów, łatwy do zobaczenia. Przebarwienia to drugi. Trzeci to zlanie pasków po dwa lub więcej. Aby to zobaczyć trzeba w dużym powiększeniu obejrzeć cały gradient. Najtrudniej ocenić liniowość zmian. Paski mają mieć stały przyrost jasności.
    No to na Belinei czarnych nie widzę ok 4 (mozna uznać że zlepione) , ale za to białych chyba z 20. Ale to tylko na skrajnych częściach po lewej i prawej.
    Jak się domyślam nie jest to jedyny wyznacznik jakości panelu bo wtedy ten w laptopie byłby lepszy

:wink:
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

No to na Belinei czarnych nie widzę ok 4 (mozna uznać że zlepione) , ale za to białych chyba z 20. Ale to tylko na skrajnych częściach po lewej i prawej.
    Czyli ma Pan zidentyfikowaną źle skompensowaną charakterystykę jasności. Typowe zniekształcenie w kształcie litery S. Monitor będzie miał tendencję do przekontrastowanego obrazu. To co ciemne będzie pokazywał ciemniej, a to co jasne, dużo jaśniej z tendencją do przepalania.

Jak się domyślam nie jest to jedyny wyznacznik jakości panelu
    Ano nie. Ogólnie myślę, że nie ma sensu robić sekcji temu monitorowi. Niech Pan pracuje, i czerpie zadowolenie. Jeśli zacznie Pan odczuwać jego braki, przyjdzie pora na wymianę.

Domyślnie

Czyli ma Pan zidentyfikowaną źle skompensowaną charakterystykę jasności. Typowe zniekształcenie w kształcie litery S. Monitor będzie miał tendencję do przekontrastowanego obrazu. To co ciemne będzie pokazywał ciemniej, a to co jasne, dużo jaśniej z tendencją do przepalania.
    A jak to się ma to monitora CRT 17' CTXa z 2002 roku? Bo mam wrażenie że i tak obraz z Belinei jest o niebo lepszy niż z CRT (pomijając oczywiście czerń)
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kto skasował zarzut o niejednolitym gradiencie? Chciałbym odpowiedzieć.

Kolego Merde. Proszę ten gradient (szarosc.png) zapisać na dysk. Uwaga, nie kopiować przez schowek. Następnie wziąć próbnik w PS, sprawdzić wszystkie 256 odcieni, oraz obejrzeć histogram. Zapewniam, że jest matematycznie idealny. Jeśli ów nerwowy wniosek napisał Pan pod wpływem tego co Pan widzi, tym gorzej dla Pana monitora.
    Luz, pipetka mi się musiała omsknąć, zauważyłem to jak widać nie w porę. Możliwe że działałem też pod wpływem zarzutów przeciwko tobie na p.r.f.c.

PS: Dałbym sobie głowę uciąć, że jak widziałem poprzednio ten gradient to był ok, a teraz jednak widzę zlewanie się kolorów (w dosyć regularnych odstępach).

PPS: Masz autorefresh na ten wątek czy jak? Ten post był tu może z minutę

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

A jak to się ma to monitora CRT 17' CTXa z 2002 roku? Bo mam wrażenie że i tak obraz z Belinei jest o niebo lepszy niż z CRT (pomijając oczywiście czerń)
    LCD na pewno jest jaśniejszy, ma wyższe nasycenie. Wizualna efektowność obrazu, zapewne jest znacznie wyższa.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Luz, pipetka mi się musiała omsknąć, zauważyłem to jak widać nie w porę. Możliwe że działałem też pod wpływem zarzutów przeciwko tobie na p.r.f.c.
    Grupy są bardziej anonimowe, ludziom łatwiej wyciekają zjadliwości. A'propos coś nowego przeoczyłem?

PS: Dałbym sobie głowę uciąć, że jak widziałem poprzednio ten gradient to był ok, a teraz jednak widzę zlewanie się kolorów (w dosyć regularnych odstępach).
    Proszę zwrócić uwagę na regulatory monitora (głównie kontrast) i aplikację w której Pan to ogląda. Nie może być włączonego zarządzania barwą, bo wtedy wynik będzie zafałszowany.

PPS: Masz autorefresh na ten wątek czy jak? Ten post był tu może z minutę
    Powiadomienie.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-08-2008 o 19:13 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Grupy są bardziej anonimowe, ludziom łatwiej wyciekają zjadliwości. A'propos coś nowego przeoczyłem?
    Nie, ale też nie odniosłeś się do zarzutu z way.jpg.

Proszę zwrócić uwagę na regulatory monitora (głównie kontrast) i aplikację w której Pan to ogląda. Nie może być włączonego zarządzania barwą, bo wtedy wynik będzie zafałszowany.
    Faktycznie, to była kwestia kontrastu - z jakiegoś powodu obniżyłem z 50 do 45%. Po ponownym ustawieniu na 50% gradient znów zrobił się płynny.
    Monitor oczywiście nie jest kalibrowany (nie mam do tego sprzętu i wiedzy).

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Nie, ale też nie odniosłeś się do zarzutu z way.jpg
    Opisałem i wyjaśniłem to wcześniej. Jak ktoś usilnie nie chce rozumieć, jego sprawa. Nie będę się wdawał ponownie w wątek, który się pewnie przerodzi w pyskówkę.

Zainteresowanych tematem, proszę obejrzeć ten oto piękny, płynny gradient nieba:

Jak jest ktoś zainteresowany, proszę opisać swoje wrażenia. Jak tą płynność widać na Państwa monitorach?

Faktycznie, to była kwestia kontrastu - z jakiegoś powodu obniżyłem z 50 do 45%. Po ponownym ustawieniu na 50% gradient znów zrobił się płynny.
    Kontrastu nie wolno ruszać. Ów regulator wcale kontrastu nie zmienia, a obcina matrycę. Skutek było widać.

Strona 57 z 378 PierwszyPierwszy ... 747555657585967107157 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów