Strona 52 z 378 PierwszyPierwszy ... 242505152535462102152 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Może szybciej uda się coś doradzić, jeśli opisze Pan krok po kroku co Pan robił przy kalibracji? Jak są ustawione mechanizmy odpowiedzialne za kolor w aplikacjach? W jakich przestrzeniach są zapisywane pliki na wszystkich etapach? Jakie są ustawienia karty graficznej?

PS. Interwencja technika na miejscu to może być dość kosztowna sprawa, o ile to ma być specjalista, a nie domorosły fachowiec.
    Fakt że kosztowna, brałem to pod uwagę, ale zakup monitora i kalibratora trochę oczyścił moją kieszeń (kupiłem zresztą u Pana - tym co tak Pana "nękał" ostatnio za długie oczekiwanie, to ja), stąd pytanie do forumowiczów. Do skalibrowania poprosiłem dziś znajomego, który bardziej niż ja na tym się zna. Po załączeniu profilu do CS2 był zaskoczony że w Camera Raw nie można tegoż profilu załączyć (nie pracuje w tej wywoływarce) i więcej nie był w stanie pomóc. A ja nie mam specjalnej wiedzy na temat ustawień np. karty graficznej i wspomnainych przez Pana mechanizmach.
    Na pewno Aparat jest ustawiony na Adobe RGB i w tej przestrzeni pracuję w Camera Raw.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Po załączeniu profilu do CS2 był zaskoczony że w Camera Raw nie można tegoż profilu załączyć (nie pracuje w tej wywoływarce) i więcej nie był w stanie pomóc.
    Nie znam Camera Raw, ale z punktu widzenia cm, to jest chyba to samo co Lightroom. Jeśli nie, proszę o sprostowanie kogoś, kto ma ten plugin. LR z ACR ma wspólne ustawienia zarządzania kolorem z Photoshopem. Żadnego profilu monitora się nigdzie zatem nie załącza. Najważniejsze etapy kalibracji toru video:

1. Wszystkie ustawienia zaawansowane w sekcjach związanych w kolorem, ekranu na domyślne.
    2. Skasować wszystkie gamma loadery. Ma być tylko jeden, od X-Rite Mach3.
    3. Dokonać prekalibracji monitora, ustawiając jasność (ok 100cd/m^2) i temperaturę bieli (6500K) zgodnie z wytycznymi w profilerze Mach3.
    4. Wykonać samo profilowanie.
    5. Sprawdzić czy stworzony profil jest jako domyślny w systemie operacyjnym.
    6. Sprawdzić czy w profilach Photoshopa profil monitora jest związany z Monitor RGB jak na załączonym obrazku: Oczywiście profil będzie się nazywał inaczej.

7. Ustawić przestrzeń roboczą na AdobeRGB lub ProPhoto, jeśli pracujemy z RAW'ami. Nie ustawiać przestrzeni roboczej na przestrzeń monitora ani na sRGB.
    8. Otwierać zdjęcia w oryginalnej przestrzeni fotografii, lub szerszej. Nigdy nie konwertować do przestrzeni monitora.
    9. Ustawiać próbę koloru na sRGB i włączać pogląd jeśli zdjęcia obrabiane są pod lab. Wówczas Photoshop będzie symulował kolory z przestrzeni zdjęcia, które nie mieszczą się w sRGB.

Zabiegi 7 do 9 są konieczne jeśli zdjęcia są zapisywane z szerszą informacją kolorystyczną niż sRGB. Inaczej faktycznie może być, że zdjęcie AdobeRGB niekontrolowanie otwarte w mniejszej przestrzeni jest wyprane z koloru. Barwy spoza przestrzeni monitora po prostu nie są widoczne poprawnie. "Wąskie gardło" sRGB zawsze gdzieś występuje. Można je ominąć stosując RAW, monitor szerokogamutowy i takąż drukarkę fotograficzną. Wówczas w większym stopniu jest to samo w całym procesie obróbki. Jeśli natomiast w torze jest sRGB, w postaci monitora i/lub minilabu, trzeba umiejętnie przewidywać efekt/symulować/konwertować AdobeRGB do sRGB aby wizualnie zachować żądany efekt.

PS. Przepraszam jeśli niejasno piszę, zmęczony już jestem.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 30-07-2008 o 22:54
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony

Domyślnie

Dzięki za wyjaśnienie.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Być może podobne pytanie już padło, ale się trochę gubię, więc jeśli się powtarzam, to przepraszam. Chodzi mi o porównanie dwóch monitorów w zastosowaniu wyłącznie do fotografii. Cena obu jest taka sama:

- Eizo S2431W
    - Eizo S2100K
    - Ewentualnie inny w podobnej cenie (~ 3200 zł). Sugestie mile widziane.

Za pierwszym przemawia oczywiście wielkość i rozdzielczość. Podstawowe parametry są podobne. Matryca S-PVA. Jednak coś mi mówi, że skoro cena jest taka sama a wielkość inna, to gdzieś musi siedzieć jakiś kruczek.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 01-08-2008 o 11:21
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Być może podobne pytanie już padło, ale się trochę gubię, więc jeśli się powtarzam, to przepraszam. Chodzi mi o porównanie dwóch monitorów w zastosowaniu wyłącznie do fotografii. Cena obu jest taka sama:

- Eizo S2431W
    - Eizo S2100K
    - Ewentualnie inny w podobnej cenie (~ 3200 zł). Sugestie mile widziane.

Za pierwszym przemawia oczywiście wielkość i rozdzielczość. Podstawowe parametry są podobne. Matryca S-PVA. Jednak coś mi mówi, że skoro cena jest taka sama a wielkość inna, to gdzieś musi siedzieć jakiś kruczek.
    Prawie taka sama konstrukcja, tylko inny format. S2431W ma nowszą odmianę tej samej matrycy, przez co lepsze kąty widzenia, szczególnie w pionie.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy mogę z tego wnioskować, że lepszym wyborem będzie S2431W?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Czy mogę z tego wnioskować, że lepszym wyborem będzie S2431W?
    Tak. Obecnie, nie ma istotnych argumentów przemawiających za S2100. Proszę jednak pamiętać, że oba to proste, jak na Eizo, monitory domowo-uniwersalne. Dobrze byłoby skorelować ich możliwości z Pana zastosowaniami/preferencjami.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-08-2008 o 11:44

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak. Obecnie, nie ma istotnych argumentów przemawiających za S2100. Proszę jednak pamiętać, że oba to proste, jak na Eizo, monitory domowo-uniwersalne. Dobrze byłoby skorelować ich możliwości z Pana zastosowaniami/preferencjami.
    Jak pisałem, zastosowania wyłącznie w amatorskiej fotografii. Nic poza fotografią się w tym przypadku nie liczy. Jeśli jest jakiś lepszy wybór w tej kategorii cenowej, proszę o poradę.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Jak pisałem, zastosowania wyłącznie w amatorskiej fotografii. Nic poza fotografią się w tym przypadku nie liczy. Jeśli jest jakiś lepszy wybór w tej kategorii cenowej, proszę o poradę.
    Do amatorskiej fotografii się nada, z naciskiem na amatorską. Podobnie jak S1921, S1931, S1932, S2031W, bo to niemal identyczne monitory. Opinii o tych modelach na forum jest wiele i można wyrobić sobie jakieś zdanie. "Trafienie" w zapotrzebowanie zależy jednak w największym stopniu od subiektywnych preferencji. Widziałem w swojej praktyce dużo ludzi wniebowziętych, jak i dyskwalifikujących ten model. Reasumując jest to wysokiej jakości monitor do szerokiego spektrum zastosowań, rozrywki, fotografii, projektowanie, programowanie, edycję tekstów itd. W każdym z tych zastosowań będzie dobry. Conajmniej dobry.

Co do konkurencji, jest taka. Wyśmienity, model Nec 2190UXi. Neutralny, z pięknymi kątami, po stosownych zabiegach nawet kalibrowany, ładny, ergonomiczny, regulacyjnie plastelina, nie monitor. Jednak są dwie łyżki dziegciu. Po pierwsze nie jest to monitor uniwersalny. Korzystanie wieczorami/nocą w domu, przy mniej ambitnych zastosowaniach jest mniej komfortowe niż na Sxx31W z uwagi na 6-7 razy wyższy punkt czerni. Ciemne elementy świecą. Dedykowany jest przede wszystkim do pracy (w biurze) z kolorem, a nie do domu. Po drugie, jego zakup wiąże się ze sporym ryzykiem wad ekranu i ogólnie jakości montażu. Piksele i nierówny ekran to norma. Wykonanie made in China. Obudowa jest z dobrej jakości tworzywa, bardzo ładna, elegancka, nie płyta chodnikowa jak Eizo, ale montaż pozostawia wiele do życzenia. Pofalowane ramki, niespasowane zatrzaski. Reasumując, jest to niskobudżetowe liźnięcie monitorów profesjonalnych, ze wszystkimi ich zaletami i ograniczeniami. Wiadomo, że sprzęt o takiej specyfice powinien trafić w odpowiednie ręce, do odpowiednich zastosowań.

Świeże przypadki: Czornyj taki monitor ma i jest, z tego co wiem, zadowolony. Natomiast nocturnus_ z forum Nikona nie trafił, oddał i dokłada obecnie do Eizo CG222W. Kubaman przebierał z trzech, najmniej zły, co prawda wersję 26", ale to podobna rzecz. Loteria. Średnią i wyższą klasę Eizo, ma na naszym forum kupa ludzi, rzadko się zdarzają jakieś uwagi co do jakości i powtarzalności.

Idąc krok dalej, być może nasunie się Panu refleksja, na temat monitorów będących połączeniem najlepszych cech Nec'a i jakości oraz uniwersalności Eizo. Są oczywiście takie monitory: Eizo CG222W, CG241W, CG210N, CG211, Nec SV2190 (wyłącznie selekcjonowany).
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-08-2008 o 12:25

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Idąc krok dalej, być może nasunie się Panu refleksja, na temat monitorów będących połączeniem najlepszych cech Nec'a i jakości oraz uniwersalności Eizo. Są oczywiście takie monitory: Eizo CG222W, CG241W, CG210N, CG211, Nec SV2190 (wyłącznie selekcjonowany).
    To już inna półka cenowa. Trzeba sobie czasem powiedzieć w pewnym momencie STOP. Dzięki, wiem wszystko. Reszta na PW.

Strona 52 z 378 PierwszyPierwszy ... 242505152535462102152 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów