Dzieki za rade, myslalem, ze sie wykrece tanim kosztem
A tu widze, ze dochodzi jeszcze jeden czynnik - wydajnosc karty graficznej. Do tej pory nie mialo to takiego znaczenia. W sumie to pozytywnie, ze karta da jeszcze dodatkowa moc obliczeniowa. Szkoda, ze kosztuje z 1000 zl i tyle pradu zzera.
No nic, bede mial piecyk na zimowe wieczory, akurat przy nogach![]()
Bez przesady z tą kartą. Jest wykorzystywana głownie przy obracaniu, animacjach i innych gadżetach typu przeglądanie zdjęć z wyrzucaniem ich do kosza gdzie "miniaturki" przesuwają się po ekranie podobnie do ikonek na ekranie iPhone. Do samej obróbki zdjęć to karta raczej nie jest wykorzystywana.![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Poczytałem sobie trochę i obawiam się, że tak czy owak nic z tego. Karta może sobie być 1000bitowa, ale systemy nadal pozostają 8-o bitowe i na razie tak czy owak do monitora jest wypychany 8-o bitowy sygnał, choćby mieć najcudniejszą kartę. W FAQ HP wyraźnie dają do zrozumienia, że 30 bitowa karta to zbędny bajer, a monitor wykorzystuje typowy tor sygnałowy 8-12-10 (karta-LUT-matryca).
Natomiast mocnego Radka i tak chyba warto przemyśleć, CS4 całkiem ładnie wykorzystuje GPU i będzie żwawiej reagował. 4850 od Sapphire kosztuje ok. 500PLN, więc nie ma tragedii.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Dziekuje wszystkim za pomoc. Co prawda moje watpliwosci wlasciwie sie nie zmniejszyly, ale co sobie podyskutowalismy to nasze![]()
A ja jutro wlasnie kupuje Eizo s2231w + eye one display 2. Mam nadzieje ze to mi narazie w zupelnosci wystarczy![]()
| Canon 40D | Canon 17-85mm f/4.0-5.6 IS | Canon 70-200f/4.0L | Sigma 30mm f/1.4 DC HSM | 2x PQI 8GB | fajna torba |
| MacBook Pro 15,4" 2.2Ghz, 4GB Ram, Snow Leo i Aperture na pokładzie |
| Za barwy odpowiada EIZO S2243|
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Po lekturze listy polecanych monitorów dla fotografa zapytuję, który z poniższych modeli warto wybrać (lub inny 24")
1. Nec 2470WNXBK
2. Eizo S2401W (nie figuruje na liście polecanych)
i nieco droższy
Eizo S2431WBK
Z góry dziękuję za pomoc.
O obiektywach wiem prawie wszystko