Krótko. CG211W + monitor pomocniczy na narzędzia. Dedykowany L997. Żaden panoramiczny nie oferuje takiej jakości, jeśli mamy ją stawiać jako priorytet. Do kalibracji zaleca się spektrofotometr.
Krótko. CG211W + monitor pomocniczy na narzędzia. Dedykowany L997. Żaden panoramiczny nie oferuje takiej jakości, jeśli mamy ją stawiać jako priorytet. Do kalibracji zaleca się spektrofotometr.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Witam od niedawna jestem posiadaczem nowego monitora Della 2407WFP. Zajmuje sie fotografia i grafika od klilku lat. Zdjecia wczesniej obrabialem na monitorze crt wiec teraz zdjecia obrabiam na tym nowym monitorze. Moje zdjecia z Canona 40d wygladaja tragicznie na tym nowym monitorze widze tylko w ciemnych miejscach, plamy, linie i brak przejscia tonalnego tak samo jest z profesjonalnym aparacie Canona 1ds III gdzie wogule nie pownien robic brzydkie zdjecia w ciemnych miejsach. Nie wiem co jest powodem tego wszystkiego. Monitor byl skalibrowany. W systemie mam ustawione 32 bity w ps tez 16 bity i zdjecia robie w rawach a potem zapisuje jako Tiffa 16 bitow. Karta graficzna to Geforce 8500 GT 512mb. Nawet jak wezme grafike w ps to wezme czarne tlo i na czarnym tle niebieski gradient radial to wychodza paskudne linie jakby saturna. Tak samo jest z pedzlem, jesli wezme miekki pedzel niebieski i pomaluje troche na czarnym tle to zamiast gladkosci widze paskudne linie, plamy. Moj znajomy powiedzial mi, ze jest to wina monitora z powodu malej liczby 8 bitowej i matrycy TN.
Interesuja mnie dwa modele Eizo, ktory byscie polecali?
http://www.eizo.pl/pl/domowe.html/id=94/FlexScan_S2401W
http://www.eizo.pl/pl/graficzne.html...lorEdge_CE240W
Czy na takich monitorach tez moga wystepowac problemy? jak wyzej opisalem
Na stronie Eizo przeczytalem, ze 14 bitow powinno wszystkie problemy rozwiazac, szczegolnie w ciemnych miejscach na zdjeciu jak i grafiki gradientu a pisza tak.
14-bitowe przetwarzanie informacji o kolorze
Układy elektroniczne wbudowane w monitory ColorEdge konwertują 8-bitowy sygnał z komputera do postaci 14 bitowej, dokonują jego obróbki, a następnie ponownej konwersji do 8-bitowej informacji z doskonale odwzorowaną krzywą gamma. Pozwala to na uzyskanie idealnych tonalnych przejść pomiędzy kolorami.
14-bitowe przetwarzanie zapewnia wyświetlanie wyjątkowo gładkiej skali szarości, nawet w sprawiających do tej pory dużo problemów, ciemnych obszarach obrazu. Wartość współczynnika gamma może być zmieniana przez użytkownika w zakresie od 1,4 do 3,0, ze skokiem co 0,2. Przy 14-bitowej korekcji krzywej gamma informacja o kolorze jest przetwarzana z 16-krotnie większą dokładnością niż przy 10-bitowej korekcji.
Wierzyc temu?
Moze ktos ma monitor Eizo i sprawdzil jak wyglada obraz w ciemnych miejscach? Szukam w Łodzi sklepu gdzie byla by mozliwosc przetestowania monitorow Eizo. Czy ktos zna dobry sklep z mozliwoscia testownia urzadzenia? kota w worku nie kupie
Z gory Dziekuje!
5D mark II + 24-105 f/4 IS USM L
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Wymęczyłem 68 stron i dalej mam mętlik w głowie - monitory to straszna rzecz.Krótkie pytanie.
5-6 tys zł na monitor i kalibrator(lcd+drukarka). Priorytet jakość przy fotografii.
W tej cenie wybire cos lepszego niż Eizo CG222W?
Ten >klik< kalibrator bedzie dobrym wyborem do kalibracji powyzszego monitora i epsona r2880?
Do tworzenia profili dla drukarek niezbędny jest spektrofotometr - ColorMunki lub i1pro. Dla mniej zaawansowanych użytkowników doskonałym rozwiązaniem jest ColorMunki - który tworzy profile doskonałej jakości z bardzo niewielkiej ilości próbek. Niestety - jak narazie nie jest on wspierany przez sprzętowe profilery Eizo ColorNavigator, które stosuje się w przypadku monitorów CG do sprzętowej kalibracji.
Pozostaje zatem zakup spektrofotometru i1pro, ten jednak jest urządzeniem dla wymagającym nieco większej wiedzy i znajomości kilku trików. Ewentualnie można kupić ColorMunki do profilowania drukarki, oraz kolorymetr i1 Display2 do kalibracji monitora, choć z uwagi na poszerzony gamut CG222 nie jest to rozwiązanie idealne.
Oczywiście - należy sobie zadać fundamentalne pytanie, czy tworzenie własnych profili dla drukarki wogóle nam będzie do szczęścia potrzebne. Jeśli będziemy korzystali z papierów, dla których producent takowe profile utworzył, to zasadniczo nie ma takowej potrzeby - wtedy wystarczy nabyć dobry monitor i kolorymetr.
Generalną zasadą co do kolorymetrów i spektrofotometrów jest to, że warto się trzymać produktów firmy X-Rite (zresztą wielkiego wybrou nie ma)
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
A to przepraszam, jestem nie na czasie - w takim razie naprawdę warto rozważyć ColorMunki, to jest bardzo dobry spektrofotometr - z tego co wiem jego DNA pochodzi ze spektrofotometru skanującego iSis, który jest praktycznie standardem przemysłowym.
Oczywiście i1pro też jest całkiem-całkiem - mam i złego słowa nie powiem. Ukręciłem sobie ostatnio profile jednego z krakowskich minilabów, oświetliłem odbitki testowe 30x20cm Soluxem 4700K, porównałem z monitorem i kolorystycznie wszytko siedziało jak w mordę strzelił, aż strach. Jest to jednak zabawka dla nieco bardziej wtajemniczonych w temat, a kilkukrotne skanowanie 1728 polowych wzorców niekoniecznie dla każdego jest interesującą rozrywką...
Dziękuje ogromnie za porady, cieszy dość przystępna cena tego urządzenia, 3 tys za i1pro do prywatnego użytku to już jednak za wiele.
Wprawdzie to już nie na temat ale przy okazji zapytam bo lekturę grubego tomiszcza o tej tematyce dopiero mam przed sobą.
Przez logikę dochodzę do wniosku ze pigment i papier są ze sobą ściśle powiązane. Rozumiem ze profile papieru dostarczane przez producentów są przygotowane tylko pod katem oryginalnych pigmentów i przy zasilaniu drukarki materiałami alternatywnych producentów takowe trzeba samemu tworzyć spektrofotometrem?
Czy już w ogóle się zamieszałem i profil drukarki a profil papieru to kompletnie inna bajka?![]()
Profile tworzone są dla danej kombinacji papier+drukarka. Jeśli zatem mamy oryginalne atramenty i oryginalny papier, zwykle producent przygotowuje do tego profile i nie ma problemu.
Inni producenci papieru również często udostępniają profile dla różnych kombinacji swoich papierów z różnymi drukarkami, ale jeśli mamy pecha, to może np. nie być profili dla naszej drukarki. Oczywiście - możemy dobierać sobie takie papiery, do których profile dla naszego urządzenia zostały przygotowane.
Jeśli zaś korzystamy z papierów, których producenci wogóle nie udostępniają profili, albo korzystamy z atramentów nieoryginalnych - wtedy jesteśmy zdani na wykonywanie własnych profili. Dodatkowo dochodzi jeszcze jedna sprawa - właściciele minilabów zwykle lekce-sobie-ważą kwestie wykonywania własnych profili i jeśli chcemy stosować zarządzanie barwą dla minilabu, to może się okazać, że jedyną metodą jest stworzenie profili na własną rękę.
I znowu pisze z prosba o pomoc .
Kupilem juz nowy monitor (HP LP2480zx) i mam problem z karta graficzna do niego.
Chcialem karte dajaca 30-bitowy sygnal, taki jaki moze obsluzyc monitor.
Jedyne co znalazlem, w rozsadnej cenie - 125 Euro, to ATI FirePro V3750. Problem jest taki ze ta karta jest ogloszona i ma byc w IV kwartale tego roku, czyli juz powinna byc, ale jej nie ma
Sprzet odbieram na poczatku tygodnia i chcialbym juz podlaczyc nowa karte.
Tak wiec potrzebuje 30-bitowa karte z wyjsciami Display Port i drugim DVI Dual Link - 2560x1600
Bede do niej podlaczal dwa monitory, ale nie bede ich uzywal rownoczesnie.
Teoretycznie moje wymagania opisane sa w specyfikacji Radeona HD 4650 czy 4670. Tylko po co mi taka karta co ciagnie tyle pradu co wszystkie zarowki u mnie w domu
Jak by ktos pomogl mi troche rozwiklac te zawilosci, bede niezmiernie wdzieczny.