Tom01 masz racje troszke mi rozjaśniłeś głowke tym. Dlatego przyjeło się, że TV czy monitor który nie jest panoramiczny to 4:3 ja to nazwę standrad.
A co do tej metody. Nie znam innej (taniej) aby w miarę skalibrowac sobie monitor. Bo jeżeli ja ustawię sobie monitor - skalibruje - mniej wiecej tak jak było wykonywane zdjęcie to się później okaże po zmianie czegokolwiek w programi do obróbki, że po wywołaniu będa one za ciemne lub za jasne i kolorki inne.
I pytanie czy taka drukarka w lapie nie jest skalibrowana pod względem oddawania wierności kolorów? Moim zdaniem mają jakieś próbki czy nawet skalibrowaną drukarkę pod względem wiarygodności oddawania kolorów. (i nie pisze tutaj o jakiejś drukarce "chlebowniku" tylko maszynie 1,5x1,5m ). Na czymś się ona musi opierać.
A i na koniec sie Ciebie zapytam czy warto zamienic standard 17' na panorame 19'
Aaa co do tego sposobu to ten plik jpg to jest jakaś tablica z kolorkami i przejsciem z czarnego do białego poprzez odcienie szarości. Jakiejś firmy - sie to nazywało jakoś "Test Kodak" czy jakoś tak nie pamietam, a przy sobie nie mam.
Pozdrawiam