Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Zgadzam się z Tom01. Może o kolorystykę paletek bym się aż tak bardzo nie obawiał, ale wielkość jest istotna. Próbowałem kiedyś pracować na dwóch różnych monitorach i tylko krew mnie zalała - tylko się zraziłem do podobnych wynalazków. Teraz pracuję na 2x21 LCD i jest tak, jakbym miał długaśną panoramę, rozwiązanie w rzeczy samej od panoramy znacznie wygodniejsze (przy moim profilu pracy), bo podświetlenie w 21 lepsze, a na dodatkowej wolnej przestrzeni mogę otwierać np. okno z wytycznymi, tekstem do wprowadzenia, korespondecją itp. Mz. do 1932 jako paleciak idealny byłby 1921, np. 1901/1911 będzie doprowadzał do szału kiepskimi kątami.
Dla informacji - nadmienię tylko, że p. Tomaszowi powiodła się próba sprzętowej kalibracji nowego 2190UXi za pomocą profilera Spectraview II![]()
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 29-04-2008 o 11:39
Dokladniej to SVII ma dwie opcje - albo maksymalizuje kontrast - co jest rownoznaczne z lepsza czernia, ale tez i wieksza dE w cieniach, albo druga wersja - z jak najlepszym odwzorowaniem szarosci - i wlasnie w tym przypadku czern jest na poziomie o ile dobrze pamietam 0.3 candeli... Troche duzo![]()
Ostatnio edytowane przez Veene2 ; 29-04-2008 o 13:27
Tak jest. Biorąc pod uwagę jego cenę 2900-3700 zł, jest to monitor z najlepszym współczynnikiem możliwości do ceny tej klasie. Dokupienie profilera, obsługującego ten monitor, to koszt około 400 zł. Wychodzi zatem 3300-4100 zł. Monitor nie ma bezpośredniej konkurencji w ofercie Eizo ani Quato.
Mimo zalet, trzeba jednak jasno powiedzieć, że różni się znacząco od Eizo CG. Nie ma tak, że płaci się za logo. Różnica jest i to widać. Przede wszystkim charakterystyka wyświetlacza bez korekcji, wygląda jak z jakiegoś Samsunga. Tragedia. W zakresach punktu bieli poniżej 6500K jest coraz gorzej. Sprawę ratuje 12 bitowy kolor i kalibracja sprzętowa. Defekty praktycznie znikają. Monitory selekcjonowane, np Nec SV2190, Eizo CG210N mają charakterystyki odpowiedzi niemal prostoliniowe, korekcja ustawia tylko poprawny rozkład tonalny w zadanym zakresie dynamiki.
Naturalny punkt czerni to zakres 0,18 do 0,35 cd/m^2 przy bieli 100cd/m^2. Do tego rozrzut plus-minus 40% zależnie od pomiaru. Nie ma jednak o co drzeć kotów. Wysoka czerń to cena za reprodukcję w cieniach. Tak maja wszystkie graficzne.
Niską dE nie ma co się cieszyć. To "zasługa" uproszczonego pomiaru i optymistycznych obliczeń. W praktyce, ten monitor ma w cieniach lekko poniżej 4.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 29-04-2008 o 13:49 Powód: Automerged Doublepost
a czy ktoś (Tom etc) sprawdzali jak bardzo iMac (wcześniejsze białe i teraz ten 24") mają się jakością do Eizo S2431W http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/208837, to znaczy podejrzewam że gorzej jest... ale jak bardzo?
5d grippen
17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...