Strona 4 z 378 PierwszyPierwszy ... 234561454104 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

proszę mi wybaczyć ale troche nie rozumiem...

zdjęcie na 66,7 % zbliżeniu posiada czerwone plamki na spodniach ( RAW) na ustawieniach auto

gdy zbliżam na 100% plamki znikają.

Co to ma wspólnego z ustawieniami?
    Te czerwone zafarby najbardziej widoczne są na 66,7 .

Zapisuję zdjęcie w jpg (nie ruszam ustawień z RAWa) oglądam i mam podobną sytuację..

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonina2 Zobacz posta
    Przywróciłam monitor do ustawień fabrycznych i i kolory były ustawione w następujący sposób czerwony 94 zielony 94 niebieski 100%
    To jest w bezpośredni sposób związane z temperaturą bieli. Nie ma sensu sugerować się nastawami kanałów, a skupić się na punkcie bieli.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Antonina2
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    To jest w bezpośredni sposób związane z temperaturą bieli. Nie ma sensu sugerować się nastawami kanałów, a skupić się na punkcie bieli.
    Ok zaczekam do jutra na słońce dzisiaj i tak przy moich lampkach nie skalibruję kalibratora do tego światła i moich zielonych ścian i zacznę wszystko od początku pobawię się tym balansem bieli zobaczymy
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Czy ten kalibrator pozwala na prekalibracje monitora?
    Tzn. pomaga przy ustaleniu punktu bieli (6500K) i jasność (80-120 cd/m2) na samym monitorze?
    Pytam, bo przykładowo Spyder2Express nie pozwala na taką prekalibracje.
    Ja na swoim EZIO (inny model) mam ustawioną podajrze jasność na 38% - kalibracja na 115 cd/m2.

Antonina2
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Czy ten kalibrator pozwala na prekalibracje monitora?
    Tzn. pomaga przy ustaleniu punktu bieli (6500K) i jasność (80-120 cd/m2) na samym monitorze?
    Pytam, bo przykładowo Spyder2Express nie pozwala na taką prekalibracje.
    Ja na swoim EZIO (inny model) mam ustawioną podajrze jasność na 38% - kalibracja na 115 cd/m2.
    Witam napisze wszystkie kroki jakie robię to o co pytasz to pokazuje ale dla światła w pokoju

Najpierw ustawiasz parametry
    u mnie to było tak
    White point (6500)
    Gamma 2,2
    następny krok to kalibracja kalibratora zakłada się taką białą jak by osłonkę i wciska kalibrate,
    po tym przykładasz do monitora z tą osłonką w stronę pomieszczenia i znowu wciskasz measure po tym pokazują się dwie skale takie jak na zdjęciu które tu wstawiłam z kanałami Color Temperature K i Illuminace LUX u mnie pokazało 5100 K i 138 Lux
    następna czynność to ustawienie kontrastu a że nie ma tego ustawieniach w monitorze to ustawiam jasnością i skala pokazuje na( 0 ) środku między jasnością 90% a 100% jeśli zejdzie się poniżej 90% to miernik gwałtownie spada na minus
    po tym u stawiasz kanały koloru i na koniec wyświetlają się kwadraciki z różnymi kolorami trwa to około 5 min koniec to tylko zapis profilu

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

To nie tak

Ustaw parametry zadane w programie do kalibracji:
    Jasność: 80-120 cd/m2 (ja mam np. 115 cd/m2)
    Gamma: 2.2
    Temperatura: 6500K

Nie wybieraj opcji z pomiarem otoczenia (napewno jest możliwość tego wyłączenia) bo IMO jest to bez sesnu (raz że nie jest to dokładne, dwa tylko wytrawni wyjadacze kalibracji którzy wiedzą z "czym to się je" mogą sobie na to pozwolić).
    Jak zmierzy otoczenie to nie ma czemu się dziwić że będzie próbował skalibrować do np. 200 cd/m2, nie mówiąc o tym jaką przyjmię temperaturę
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 21-11-2007 o 12:03

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    Nie wybieraj opcji z pomiarem otoczenia
    Tomek ma zupełną rację. Zabawa luksomierzem ma na celu oszacowanie przydatności oświetlenia w pomieszczeniu do pracy polegającej na ocenie wydruków, fotek, proof'ów. Monitora, broń Boże, nie ustawia się na wzór pomieszczenia. Jedyny warty uwagi związek polega na skorelowaniu jasności pomieszczenia z jasnością monitora. Czym ciemniej w pomieszczeniu, tym ciemniej kalibrujemy monitor. Oczywiście jeśli ktoś chce, może się doktoryzować z wpływu oświetlenia na ocenę i komfort pracy przy monitorze, oraz percepcję barw przy różnych zestawach temperatura_otoczenia/temperatura_monitora. Bezsprzecznie taka zależność istnieje, ale w sytuacji jeśli mamy fundamentalne problemy z kolorem i jasnością monitora, dajmy sobie spokój.

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    A ja jako amator w tej kwesti musze kupic monitor do zdjec. Mam do wydania 1300zl i chce zeby mial przynajmniej 19 cali. PROSZE POMOZCIE !!! Chce tylko wiedziec nazwe i model i tyle. niestety nie mam czasu zeby szukac po sieci odpowiedzi co i jak...

Moze jakis z takiego wyszukiwania.

Kup Eizo S1931 - 1300 netto , możliwe że kupisz. Naprawde do amatorskich zastosowań super
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez monii Zobacz posta
    Tom01
    #Monii
    Na Pani zdjęciach są czerwone artefakty jak choroba.

czyli co powinnam zrobić?

Jeśli chodzi o spodnie to gdy zbliżam ten efekt mija ...

ALe w cieniach np włosów... widzę kwadraciki. Czy to wina karty graficznej?
    Myślę, że to w 99% wina programu. Czy nie używasz przypadkiem GIMPA....
    Ostatnio edytowane przez MarcinekP ; 23-11-2007 o 14:09 Powód: Automerged Doublepost
    ___
    Canon

Coś już napisał Awatar kamilos
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

witam,

ośmielę się zapytać mam nadzieję że dostanę odpowiedź

szukam monitora, koniecznie musi być 1920x1200 i w cenie do 3000zł zastosowanie grafika 2D. najbardziej mi zależy na tym aby jednokolorowe (pełnoekranowe) tło było widoczne jako jednolite tło a nie gradient zaciemniony na dole i górze odwzorowanie kolorów również dość istotne.

jaki model moglibyście polecić oraz dlaczego?

pozdrawiam,
    Kamil

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamilos Zobacz posta
    najbardziej mi zależy na tym aby jednokolorowe (pełnoekranowe) tło było widoczne jako jednolite tło a nie gradient zaciemniony na dole i górze
    W najbardziej uciążliwej wersji, wystarczy że nie będzie to monitor z TN, choć duże monitory z PVA też nie mają idealnych kątów. Nie dość że zmienia się luminancja to i kolor.

Cytat Zamieszczone przez kamilos Zobacz posta
    odwzorowanie kolorów również dość istotne.
    To już zależy od kryterium jakościowego. Jak bardzo istotne?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 28-11-2007 o 11:27

Strona 4 z 378 PierwszyPierwszy ... 234561454104 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów